ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Βιογραφικό: Ποιες λέξεις πρέπει να αποφύγετε και ποιες να επιλέξετε για σίγουρη επιτυχία

Είναι η εικόνα και η παρουσίαση του εαυτού μας σε κάποιον δύσπιστο τρίτο που πρέπει να «πείσει»

Βιογραφικό: Ποιες λέξεις πρέπει να αποφύγετε και ποιες να επιλέξετε για σίγουρη επιτυχία

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν αναζητούμε νέα εργασία είναι η σύνταξη του βιογραφικού μας. Ωστόσο, γνωρίζατε πώς υπάρχουν κάποιες λέξεις που πρέπει να τις αποφεύγουμε;

Πολλοί θα αναζητήσουν στο Διαδίκτυο τρόπους για να στήσουν το βιογραφικό τους – άλλοι πάλι θα επιλέξουν τον εύκολο δρόμο βρίσκοντας ένα έτοιμο και αναδιαμορφώνοντάς το με την προσθήκη δικών τους προσωπικών στοιχείων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί κάτι πολύ βασικό: Ότι το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι απλώς… άλλο ένα γραπτό σημείωμα, αλλά η εικόνα και η παρουσίαση του εαυτού τους σε κάποιον δύσπιστο τρίτο που πρέπει να «πείσει».

Κι αυτό διότι αντικατοπτρίζει τα μοναδικά προσόντα, τις δεξιότητες του καθενός, ενώ συχνά προδίδει και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Η αναζήτηση παραδειγμάτων βιογραφικών στο Διαδίκτυο μπορεί αν αποδειχθεί επιζήμια στο «κυνήγι» μίας θέσης στη δουλειά των ονείρων σας

Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξει όμως να το στήσει κανείς, υπάρχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» στο λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσετε.

Η Alisha Miranda, συγγραφέας του Surviving Job Loss: A Millennial’s Guide to Unemployment, τι πρέπει να αποφεύγετε και τι να προτιμάτε όταν φτιάχνετε το βιογραφικό σας.

Εάν, λοιπόν, εντοπίζετε κι εσείς τέτοια σημεία στο βιογραφικό σας και αναρωτιέστε τι πάει λάθος και δεν σας καλούν για συνεντεύξεις, δοκιμάστε να τα αφαιρέσετε ή και να τα αντικαταστήσετε για σίγουρη επιτυχία στην επόμενη δουλειά.

Τα dont’s

Όπως αναφέρει στο βιβλίο της η συγγραφέας Alisha Miranda, καλό είναι να αποφεύγονται στα βιογραφικά οι “κενές λέξεις”.

Οι λέξεις δηλαδή που δεν έχουν καμία χρησιμότητα, δεν προσφέρουν καμία πληροφορία και είναι επαγγελματικοί χαρακτηρισμοί. Επομένως λέξεις όπως “γκουρού” και “νίντζα” ανήκουν ξεκάθαρα στα dont’s.

Επίσης, η ίδια τονίζει πως σε ένα πετυχημένο βιογραφικό σημείωμα δεν πρέπει να αναφέρονται τα μειονεκτήματα των υποψηφίων αλλά μόνο τα πλεονεκτήματα.

Δεν πρέπει δηλαδή να αναγράφονται λέξεις που δείχνουν αδυναμία ή απειρία όπως η λέξη “junior”.

Είναι προτιμότερο δηλαδή να δείξετε με ποιον τρόπο συμβάλατε ή υποστηρίξατε κάποια στιγμή την εταιρία στην οποία εργαζόσασταν παρά να δείξετε ότι δεν έχετε εμπειρία.

Και τα do’s

Φυσικά, οι συμβουλές περί βιογραφικών διαφέρουν με βάση τον εκάστοτε κλάδο ωστόσο, το σίγουρο είναι πως τα βιογραφικά υπάρχουν για να αναδεικνύουν τα καλά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας.

Στην τελική, αυτό που θέλουν όλοι είναι να κάνουν καλή εντύπωση στον μελλοντικό τους εργοδότη μέσα από λέξεις που δείχνουν δυναμισμό και ικανότητα.

Για παράδειγμα, τα ρήματα “χτίζω”, “παράγω”, “διαχειρίζομαι” θεωρούνται must ενώ σημαντικές είναι και οι λέξεις “συνεργασία” και “αξιοπιστία”. Λέξεις δηλαδή που δίνουν βάρος στη συνεισφορά, στην υποστήριξη και στις υπηρεσίες.

Αν πάλι αισθάνεστε κολλημένοι και δεν είστε σίγουροι για τα δυνατά σας σημεία, η Miranda συνιστά να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεστε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε λέξεις για να περιγράψετε τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας, ρωτήστε φίλους ή συναδέλφους πώς θα σας περιέγραφαν και στη συνέχεια συμπεριλάβετε τα στοιχεία αυτά στο βιογραφικό σας σημείωμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.