Για ένα μόνο βράδυ, αυτό του Μεγάλου Σαββάτου, η ειρηνική συνύπαρξη της Παναγίας Ερυθιανής και του Αγίου Μάρκου, τερματίζεται χάριν του… φαντασμαγορικού, κατά πολλούς, εθίμου.
Ο ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου, στη Χίο, αποτελεί πόλο έλξης με τις δύο «αντίπαλες ενορίες» μα αντιμάχονται και τους κατοίκους να σπεύδουν να θωρακίσουν τα σπίτια τους συρματόπλεγμα για να γλιτώσουν τις φθορές από τις αδέσποτες ρουκέτες.
Φέτος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ομηρούπολης Πέτρο Μαθιούδη, ο σχεδιασμός έγινε από την αρχή ενώ αντικαταστάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, τα σύρματα με τα οποία καλύπτονται τα σπίτια και οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.
Μέτρα ασφαλείας
Οι δρόμοι για τους επισκέπτες θα κλείσουν στις 19:30, με την κυκλοφορία να διεξάγεται αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους. Στόχος, εξήγησε (politischios.gr) ο κ. Μαθιούδης, είναι οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί ώστε να μπορούν να περνάνε ανεμπόδιστα τα οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.
Τα συνεργεία θα πραγματοποιήσουν παύσεις ρίψεων στις 10:45 και λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα
Παράλληλα, πέραν των χορτοκοπών στα χωράφια πέριξ των δύο ενοριών, θα τοποθετηθούν επιπλέον βρύσες έξω από τις εκκλησίες ενώ ο Δήμος θα διαθέσει πυροσβεστήρες σε όσους επιθυμούν να τους παραλάβουν για χρήση στα σημεία ρίψης ρουκετών.
Ως προς την προσέλευση των πιστών, τα συνεργεία θα πραγματοποιήσουν παύσεις ρίψεων στις 10:45 και λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ώστε οι πιστοί να προσέλθουν και να αποχωρήσουν από τις εκκλησίες με ασφάλεια.
«Εκρηκτικό» έθιμο
Η ρουκέτα μπαίνει στον σύρτη, το φιτίλι ανάβει και εκτοξεύεται μόλις οι καμπάνες ηχήσουν χαρμόσυνα. Ο ουρανός φωτίζεται και η νύχτα γίνεται μέρα.
Το έθιμο στον Βροντάδο της Χίου, που ξεκίνησε αλλά και απαγορεύτηκε επί τουρκοκρατίας, αγκαλιάζεται με πάθος από τους ντόπιους και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.
Προκαλεί, ωστόσο, και αντιδράσεις. Κάτοικοι τα σπίτια των οποίων βρίσκονται μεταξύ των δύο ενοριών, κατέθεσαν αγωγή, φοβούμενοι για τη ζωή και την περιουσία τους.
Οι ρουκετατζήδες ξεκινούν την προετοιμασία από τον Οκτώβριο και την Κυριακή του Πάσχα οι ενορίτες μετράνε τις ρουκέτες που βρήκαν στόχο για να προκύψει ο νικητής.