Σκληρή κριτική από τη Νότια Κορέα δέχεται το αμερικανικό συγκρότημα Maroon 5 για σχέδιο αφίσας ενόψει του προγραμματισμένου ταξιδιού του στη χώρα τον Νοέμβριο.
Το βραβευμένο με Grammy συγκρότημα ανακοίνωσε το πρόγραμμα της παγκόσμιας περιοδείας του το περασμένο Σάββατο, στην οποία περιλαμβάνεται συναυλία στη Σεούλ που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Νοεμβρίου.
Το συγκρότημα δημοσίευσε αφίσα στην ιστοσελίδα του με ένα σκίτσο, το οποίο θυμίζει τη Σημαία του Ανατέλλοντος Ηλίου που συνδέεται με την ιμπεριαλιστική Ιαπωνία πριν από έναν αιώνα.
American #pop–#rock band #Maroon5 removed the design of #Japan‘s imperial-era flag from the band’s official #website Wednesday after the use of the image angered Korean #music fans ahead of its #worldtour that includes stops in Asian countries. https://t.co/d8m7WQFuQS pic.twitter.com/v4jCuGwV0w
— The Korea Times (@koreatimescokr) July 6, 2022
Η σημαία, η οποία απεικονίζει το φως του ήλιου να εξαπλώνεται από το σχέδιο εθνικής σημαίας της Ιαπωνίας, θυμίζει σε πολλούς Κορεάτες τις φρικαλεότητες της Ιαπωνίας εν καιρώ πολέμου και την ιστορία της αποικιακής κυριαρχίας.
Το ιαπωνικό ναυτικό χρησιμοποίησε την αμφιλεγόμενη σημαία στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Ιαπωνία αποίκισε την Κορέα, την Ταϊβάν και τμήματα της Κίνας.
Οι Maroon 5 προκάλεσαν παρόμοια συζήτηση όταν χρησιμοποίησαν τη σημαία στο μουσικό βίντεο για την επιτυχία τους του 2012 «One More Night».
«Η σημαία του ανατέλλοντος ηλίου μπορεί να συγκριθεί με τη ναζιστική σβάστικα. Ορισμένες ξένες ομάδες ή οργανώσεις χρησιμοποιούν τη σημαία χωρίς να κατανοούν βαθιά τη σημασία της. Ως εκ τούτου, την αποσύρουν κυρίως όταν διαμαρτυρόμαστε» είπε ο Παρκ Τζι-τε, επικεφαλής του Εθελοντικού Δικτύου Οργανισμών για την Κορέα σε κορεατικά ΜΜΕ.
«Ωστόσο, οι Maroon 5 γνώριζαν τις αρνητικές επιπτώσεις της για τους Ασιάτες, συμπεριλαμβανομένων των Νοτιοκορεατών, χάρη σε προηγούμενες εμπειρίες. Δεν ξέρω γιατί το συγκρότημα τη χρησιμοποιεί ξανά. Θα λάβουμε διάφορα μέτρα ώστε το γκρουπ να διαγράψει τη σημαία από την ιστοσελίδα του» είπε.
Η VANK είναι μη κυβερνητική οντότητα που ζητά από ξένες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες να διορθώσουν λανθασμένα δεδομένα σχετικά με την Κορέα.