Η Ίος, το πανέμορφο νησί των ανατολικών Κυκλάδων, διαθέτει «μαγικές» παραλίες, οργανωμένες ή απρόσιτες, καθώς και καταπληκτικές αμμουδιές.
Βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και τη Σαντορίνη και σίγουρα θα σε κερδίσει με τις φυσικές ομορφιές της πριν καν πατήσεις.
Μπορεί να μην είναι ένα τόσο μεγάλο νησί, αλλά συνδυάζει αμέτρητες επιλογές για όλες τις ηλικίες. Από έντονη διασκέδαση έως ήρεμους απόμερους τόπους που μπορείς να απολαύσεις. Νερά, να θέλεις να τα πιείς, χρώματα του βυθού που κόβουν την ανάσα, παραλίες για ερημίτες, αλλά και για πάρτι.
Στην Ίο υπάρχουν αρκετές περιοχές αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, όπως ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του Σκάρκου, τα ερείπιά του μεσαιωνικού κάστρου της αρχαίας πόλης που βρίσκονται στη Χώρα, ερείπια θερμαϊκών πηγών και άλλων κτηρίων στην Ψάθη και στην Αγία Θεοδότη, ενώ στο λόφο Παλαιόκαστρο βρίσκονται ερείπια του ομώνυμου Βυζαντινού Κάστρου, που χρησίμευε ως παρατηρητήριο, ειδοποιώντας την ενδοχώρα, για τυχόν απειλή από Πειρατές αλλά και για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων που οδηγούσαν στην Κρήτη.
Μιλώντας για πολιτισμό στην Ιο πρέπει να επισκεφτείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζαν Μαρί Ντρο, το Μουσείο Γαϊτη, αλλά και το μουσείο Λαογραφικής Τέχνης. Δεν θα πρέπει να παραλείψεις να δεις το ανοιχτό θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», ένα θέατρο με τέλεια ακουστική χτισμένο με ντόπια πέτρα και μάρμαρο, το οποίο φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στην ανατολική άκρη της χώρας βρίσκεται η πλατεία των Μύλων, όπου θα συναντήσεις τους 14 ανεμόμυλους, οι οποίοι διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή του νησιού κατά το παρελθόν. Επισκέψιμος για το κοινό είναι και ο Φάρος που βρίσκεται στην περιοχή «Φανάρι» στην αριστερή είσοδο του Λιμανιού και είναι κτίσμα του 1881.
365 εκκλησιές
Ο Νιώτικος αστικός μύθος λέει πως στο νησί υπάρχουν 365 εκκλησίες, μία για κάθε μέρα του έτους. Μια από αυτές η Παναγιά Γκεμιώτισσα, η εκκλησία σήμα κατατεθέν του νησιού που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Χώρας.
Στη δεξιά άκρη του λιμανιού στέκει αγέρωχη η οικοδέσποινα του νησιού, η Αγία Ειρήνη. Άλλες σημαντικές εκκλησίες στο νησί είναι αυτές του Αγίου Ιωάννη στην Ψάθη, η Αγιά Θεοδότη που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή και αποτελεί την πιο παλιά εκκλησία του νησιού χτισμένη το 16ο αιώνα πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού του θεού Απόλλωνα, ο Προφήτης Ηλίας, που βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του νησιού, ο Άγιος Ιωάννης στον Πύργο, η Κουντουτιανή στη Χώρα και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στον Κάλαμο.
«Χρυσαφένιες» αμμουδιές
Η πιο γνωστή, παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας. Οργανωμένη και πολυσύχναστη, μια παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά μόλις 3χλμ νότια της Χώρας. Εκεί θα τα βρείτε όλα ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars για όλες τις ηλικίες.
Το Μαγγανάρι είναι έτερη πιο γνωστή παραλία του νησιού που ικανοποιεί όσους επιθυμούν οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, εστιατόρια και beach bar αλλά και όσους επιθυμούν την ησυχία.
Και αυτό διότι δεν είναι μια παραλία, μα μια συνέχεια από αμμουδερούς κολπίσκους που σχηματίζουν τουλάχιστον 3 μεγάλες και πολλές μικρές.
Μια ακόμη πολυσύχναστη και συνάμα οργανωμένη παραλία είναι η Κουμπάρα, πολύ κοντά στο λιμάνι. Αν ανήκετε σε αυτούς που τους αρέσει το περπάτημα δεν έχετε παρά να περπατήσετε προς τους άλλους κόλπους όπου θα συναντήσετε, σε μικρή απόσταση, μια παραλία με χοντρό βότσαλο και στη συνέχεια έναν κόλπο με 2 μικρές αμμουδιές και πολύχρωμα βράχια.
Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείς είναι η Αγία Θεοδότη και η Ψάθη , ο Κάλαμος (λ και το Κολιτσάνι, ενώ φυσικά και πρέπει να πας στον Γιαλό στη μεγάλη παραλία με τη ψιλή άμμο, δίπλα στο λιμάνι.
Ενα ατέλειωτο πάρτι
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η Ίος είναι ο νούμερο 1 προορισμός για νέες και νέους που θέλουν να ζήσουν έντονη νυχτερινή ζωή.
Το πάρτι δε σταματά με τη διασκέδαση να ξεκινά από νωρίς στα beach bars στις παραλίες του νησιού και να συνεχίζει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα bars της Χώρας και στα διάσπαρτα clubs στα σοκάκια της πόλης της Ίου.
Τι να φάω
Πλούσια η γαστρονομική παράδοση στην Ίο, όπως και σε όλες τις Κυκλάδες. Στην Ιο θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις τσιμέτια (κολοκυθανθοί γεμισμένοι με ρύζι και μυρωδικά), ρεβιθάδα, μακαρόνια ταραχτά με μυζήθρα και μακαρονόζουμο, ρεβιθοκεφτέδες, κουκιά φρικασέ αβγολέμονο, ομελέτα με σκάρφα (ένα χόρτο σαν το άγριο σπαράγγι), μάτσι (είδος ζυμαρικού).
Για το επιδόρπιο οφείλετε να αφήσετε χώρο γιατί η παραγγελία θα περιλαμβάνει Μοσέντα ( η παραδοσιακή καρπουζόπιτα της Ίου), καλτσούνια (τηγανιτές πίτες με μυζήθρα μέλι και ζάχαρη), νιώτικα παστέλια, ξεροτήγανο, και αμυγδαλωτά.
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε την πλούσια γκάμα τυριών που παράγονται στο νησί και φυσικά να τα προμηθευτείτε αν θέλετε.
Πώς θα πάτε
Η Ίος έχει συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, όπως επίσης και με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ώρες με το συμβατικό πλοίο από το Πειραιά ενώ με τα ταχύπλοα διαρκεί 3 1/2 ώρες. Η συχνότητα των δρομολογίων ποικίλει ανάλογα με την εποχή.