Το Λιστόν, στην «καρδιά» της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, σημείο αναφοράς για το νησί των Φαιάκων, αποτελεί ένα από τα πιο αριστοκρατικά σημεία του νησιού.
Με τη χαρακτηριστική βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, τις εντυπωσιακές αψιδωτές καμάρες και τα βενετσιάνικα φανάρια που το βράδυ προσφέρουν επιπλέον ατμοσφαιρικότητα στον, ήδη, επιβλητικό δρόμο, το σίγουρο είναι ότι κερδίζει τις εντυπώσεις όλων.
Το Λιστόν, λοιπόν, σε ένα από τα πιο δημοφιλή και κεντρικά σημεία της Κέρκυρας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού και αποτελεί το σήμα κατατεθέν και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης.
Στην ουσία πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε την εποχή της Β’ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού (1807-1814). Αποσκοπούσε στο να αποτελέσει ορόσημο της αριστοκρατικής τάξης της Παλαιάς Κέρκυρας, ενώ σύμφωνα με διάφορους μύθους στο δρόμο του (τη σημερινή λεωφόρο Ελευθερίας) επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς της εποχής.
Ο σχεδιασμός του είναι έργο του Γάλλου μηχανικού Ματιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, και φτιάχτηκε στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού. Για την κατασκευή του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.
Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) επεκτάθηκαν οι τοξοστοιχίες και σταδιακά προστέθηκαν όροφοι, που στις μέρες μας φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη χρήση του κτιρίου, θα διαπιστώσετε πως ξεκίνησε ως στρατώνας των Γάλλων, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε κι ως ξενοδοχείο που φιλοξένησε μάλιστα σπουδαίες προσωπικότητες.
Σήμερα, το Λιστόν αποτελεί το πιο κοσμικό σημείο της Κέρκυρας. Σε αυτό απολαμβάνει κανείς τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό του, ενώ το Πάσχα αποτελεί σημείο αναφοράς της παρέλασης των Φιλαρμονικών της πόλης και των Λιτανειών του Αγίου Σπυρίδωνα.
Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν τα κρεμαστά βενετσιάνικα φανάρια και οι αψιδωτές καμάρες, που ιδίως το βράδυ που φωτίζονται συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή.