ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Δείτε σε τι χρησιμεύουν τα πριτσίνια στα τζιν – Πότε τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά

Δεν προστέθηκαν για διακοσμητικούς σκοπούς

Δείτε σε τι χρησιμεύουν τα πριτσίνια στα τζιν – Πότε τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά

Τα τζιν είναι μία αγαπημένη ενδυματολογική επιλογή, όμως πολλοί δεν έχουν σταματήσει να αναρωτιούνται γιατί είναι καλυμμένα με μικροσκοπικά κομμάτια μετάλλου.

Όταν κοιτάζετε το αγαπημένο σας τζιν παντελόνι, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μικρά «καρφιά» ραμμένα σε αυτό, που καλύπτουν τις περισσότερες ραφές.

Ωστόσο, αυτά τα καρφιά, ή αλλιώς γνωστά ως πριτσίνια, δεν προστέθηκαν για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά εξυπηρετούν μια πολύ πιο σημαντική δουλειά. Αναρωτώμενος γιατί βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ζευγάρι τζιν, ένας χρήστης του Reddit είπε: «Αυτά υπάρχουν σε όλα τα τζιν. Εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, πρακτικό ή μη; Αν όχι, γιατί υπάρχουν εκεί;».

Πότε τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά πριτσίνια στα τζιν και γιατί

Τα πριτσίνια βρίσκονται συνήθως στις μπροστινές και πίσω τσέπες των τζιν και κατασκευάζονται πιέζοντας ή σφυρηλατώντας μια ροδέλα πάνω σε ένα μεταλλικό καρφί μέσα από το τζιν. Η χρήση τους στις τσέπες χρονολογείται από το 1872, όταν ο Jacob Davis, ένας ράφτης από τη Νεβάδα της Αμερικής, άρχισε να τα προσθέτει στις τσέπες των ανθρακωρύχων.

Αγόραζε υφάσματα από την εταιρεία Levi Strauss για να δημιουργήσει ρούχα όταν ανακάλυψε ότι η προσθήκη χάλκινων πριτσινιών βοηθούσε στην ενίσχυση των τσεπών όταν οι ανθρακωρύχοι τις γέμιζαν με βαριά εργαλεία. Θέλοντας να μοιραστεί την ανακάλυψή του, ο David έγραψε ένα γράμμα στη Levi Strauss και προχώρησε σε συνεργασία μαζί της.

Έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια «βελτίωση στη στερέωση των ανοιγμάτων των τσεπών». Έκτοτε, τα πριτσίνια έχουν γίνει κοινό χαρακτηριστικό στα τζιν, εμφανιζόμενα στα σημεία όπου ασκείται η μεγαλύτερη πίεση στο ύφασμα για να αποτραπεί το σχίσιμο των ραφών.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη φορά που η Levi έκανε κινήσεις στην ανάπτυξη των τζιν, καθώς της έχει αποδοθεί η δημιουργία των μικρών, στενών τσεπών στα τζιν. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η τσέπη ήταν ραμμένη στα τζιν της Levi και ήταν αρκετά μεγάλη για να αποθηκεύεται μέσα ένα ρολόι τσέπης.

Ο σχεδιασμός κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τους Strauss και J.W. Davis τον Μάιο του 1873 ως «Βελτίωση στη στερέωση των ανοιγμάτων τσέπης». Ο Tacey Panek, ιστορικός της Levi Strauss & Co, δήλωσε στο Insider: «Το παλαιότερο -παντελόνι τζιν στο αρχείο της Levi Strauss & Co. Archives (από το 1879) περιλαμβάνει την τσέπη του ρολογιού».

«Τα τζιν μας του 19ου αιώνα είχαν μία μόνο πίσω τσέπη στη δεξιά πλευρά του παντελονιού κάτω από το δερμάτινο μπάλωμα. Αλλά καθώς οι άνθρωποι είναι πλέον πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ένα έξυπνο ρολόι παρά ένα ρολόι τσέπης, μπορεί να φαίνεται λίγο άσκοπο να εξακολουθεί να υπάρχει εκεί».

Ωστόσο, ήταν χρήσιμο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με την τσέπη του ρολογιού είναι ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα δύο γωνιακά πριτσίνια αφαιρέθηκαν ως ένας τρόπος να εξοικονομηθεί μέταλλο για την πολεμική προσπάθεια» πρόσθεσε ο Panek πρόσθεσε.

«Τα πριτσίνια επέστρεψαν στην τσέπη του ρολογιού μετά τον πόλεμο. Είχε πριτσίνια στις δύο πάνω γωνίες και περιλάμβανε το αναγνωρίσιμο σχέδιο αψίδας μας, που ονομάζεται Arcuate, ραμμένο με ραπτομηχανή με μία βελόνα. Η τσέπη του ρολογιού ήταν ένα πρωτότυπο στοιχείο των blue jeans μας, όπως και τα πριτσίνια στις τσέπες μας, το κουμπωμένο φερμουάρ, η τοξωτή ραφή στην πίσω τσέπη και το δερμάτινο μπάλωμα. Για να διατηρήσει την ακεραιότητα του πρώιμου σχεδιασμού, η Levi Strauss & Co. διατηρεί την τσέπη του ρολογιού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.