Αδιαμφισβήτητα, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές του χρόνου, καθώς οι ολιγοήμερη διακοπή από την καθημερινότητα μας «γεμίζει τις μπαταρίες» για το υπόλοιπο του χρόνου.
Αλλά, είναι γεγονός ότι το να βγείτε από το σπίτι πριν από τις διακοπές μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικό.
Από την προετοιμασία και το πακετάρισμα μέχρι το να βεβαιωθείτε ότι είστε εγκαίρως στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι ή στο σταθμό των τρένων και των λεωφορείων, υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να σκεφτείτε όταν φεύγετε για διακοπές.
Γι’ αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να έχετε μια στιγμή άγχους στη μέση του ταξιδιού ότι ξεχάσατε κάτι σημαντικό, όπως το να κλείσετε τα μάτι της κουζίνας ή το φούρνο.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε καθόλου, καθώς το Lifehacker έχει μια συμβουλή που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτήν την ξαφνική κρίση άγχους.
Σύμφωνα με το Lifehacker, λοιπόν, ένας τρόπος για να σταματήσετε να ανησυχείτε ότι ξεχάσατε να σβήσετε κάτι στην κουζίνα, ή οπουδήποτε αλλού στο σπίτι, είναι να δημιουργήσετε μια μικρή «απόδειξη» τραβώντας μια φωτογραφία και προσθέτοντάς την σε ένα άλμπουμ φωτογραφιών με τίτλο «έτοιμο για διακοπές» στο τηλέφωνό σας.
Βγάλτε μια φωτογραφία του κλειστού γκαράζ σας, των αποσυνδεδεμένων συσκευών ομορφιάς, ακόμα και της κουζίνας σας, ώστε όταν αρχίσετε να ανησυχείτε, να μπορείτε απλά να κοιτάξετε το άλμπουμ φωτογραφιών σας, να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να επιστρέψετε στις διακοπές σας.
Η φωτογραφική προσέγγιση μπορεί, επίσης, να είναι καλύτερη για μερικούς ανθρώπους από το να κάνετε διπλό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι όντως κλείσατε τα μάτια της κουζίνας ή το φούρνο.
Σύμφωνα με το Psychology Today, μια μελέτη του 2005 στο Πανεπιστήμιο Concordia του Κεμπέκ εξέτασε το φαινόμενο του διπλού ελέγχου.
Στη μελέτη, φοιτητές έκλεισαν τα μάτια της κουζίνας και στη συνέχεια έλεγξαν επανειλημμένα για να βεβαιωθούν ότι ήταν όντως κλειστά. Στη συνέχεια οι ερευνητές ρώτησαν τους φοιτητές αν η κουζίνα είχε σβήσει, πόσο καθαρά θυμόντουσαν ότι την είχαν σβήσει και πόσο σίγουροι ήταν ότι ήταν όντως σβηστή.
Ενώ εκείνοι οι φοιτητές που έκαναν 10 έως 15 φορές έλεγχο θυμόντουσαν σωστά ότι η κουζίνα ήταν σβηστή, η ανάμνηση του σβησίματος δεν ήταν πλέον ζωντανή και γίνονταν λιγότερο σίγουροι για τη μνήμη τους.
Ωστόσο, ο ψυχολόγος Adam Radomsky, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη, δήλωσε στο Travel + Leisure ότι ακόμη και ο διπλός έλεγχος στις φωτογραφίες στο τηλέφωνό σας θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικός για κάποιους.
«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά από μόλις δύο ελέγχους, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη μνήμη μπορεί να επηρεαστεί. Όσο περισσότερο ελέγχετε (είτε πρόκειται για φυσικό έλεγχο, είτε για νοητικό έλεγχο στο μυαλό σας), τόσο λιγότερο σίγουροι μπορεί να είστε», δήλωσε ο Radomsky.
Ο Radomsky πρόσθεσε, αν δεν είστε σίγουροι για κάτι και αγχώνεστε γι’ αυτό, ο έλεγχος συνήθως μειώνει αυτό το άγχος.
Ωστόσο, όπως δείχνει η έρευνά του, «το πρόβλημα είναι ότι μακροπρόθεσμα, όσο περισσότερο ελέγχεις, τόσο λιγότερο σίγουρος γίνεσαι, και έτσι αυτές οι παρορμήσεις ελέγχου και το άγχος [μπορεί] να αυξάνονται και να συσσωρεύονται και να αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Αν [ο διπλός έλεγχος] συμβαίνει πολύ σπάνια, είναι μάλλον εντάξει, αλλά αν το κάνετε κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι ή κάθε φορά που ταξιδεύετε, δεν θα το συνιστούσα ως στρατηγική».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.