Τα πιο συνηθισμένα και ευδιάκριτα σημάδια όταν κάποιος σας λέει ψέματα είναι η αποφυγή της βλεμματικής επαφής και αλλαγή στον τρόπος που μιλάει που γίνεται πιο νευρικός.
Ακόμα και ο πιο έμπειρος ψεύτης όμως μπορεί να προδοθεί.
Αυτό προκύπτει από μια δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, η οποία αποκαλύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τον μέσο όρο, όσον αφορά την ικανότητα να καταλαβαίνει πότε του λένε ψέματα.
Η μελέτη που ανατέθηκε από την Online Betting Guide και διεξήχθη από την OnePoll, αποκαλύπτει ότι το 53% των Αμερικανών πιστεύουν ότι είναι καλοί στο να εντοπίζουν το πότε οι άλλοι τους λένε ψέματα, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι δεν τα καταφέρνουν καλά. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης το πότε οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλή στιγμή για να χρησιμοποιήσουν τις… δεξιότητές τους στην μπλόφα:
Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί λένε ψέματα 4 φορές την ημέρα. Οι ερωτηθέντες αισθάνονται επίσης ότι κάποιος τους λέει ψέματα περίπου 6 φορές την ημέρα.
“Η γλώσσα του σώματος δεν είναι μια ακριβής επιστήμη. Όταν ψάχνετε για σημάδια ψέματος, δεν υπάρχει μια τέλεια λύση να σας δείξει την αλήθεια, παρά μόνο ενδείξεις και υποδείξεις”, λέει η Judi James, ειδική στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας του Poker Face. “Οι παίκτες του πόκερ, ειδικότερα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικροχειρονομίες, όταν λένε ψέματα ή μπλοφάρουν. Αλλά ένας καλός ψεύτης θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του, δείχνοντας επίτηδες το… σημάδι του ότι δήθεν μπλοφάρει, για να μπερδέψει τους αντιπάλους του”.
Είναι πράγματι η… ανεντιμότητα η καλύτερη πολιτική;
Περισσότεροι από δύο στους πέντε (42%) θεωρούν τους εαυτούς τους ως άτομα που δυσκολεύονται να κρύψουν τα συναισθήματά τους. Παρά το γεγονός ότι λένε περισσότερα ψέματα και αισθάνονται ότι τους λένε και περισσότερα ψέματα, το 54% λέει ότι η ειλικρίνεια είναι πολύ σημαντική γι’ αυτούς.
Η γλώσσα του σώματος δεν μας δίνει πάντα την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει, αλλά μπορεί να μας δώσει μια καλή ιδέα. Όπως τα περισσότερα πράγματα, όσο περισσότερο γνωρίζεις κάποιον, τόσο περισσότερο μπορείς να καταλάβεις αν είναι καλός ή κακός ψεύτης. Είναι επίσης συναρπαστικό να βλέπουμε πόσο πολύ εκτιμούμε την αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα παραδεχόμαστε ότι λέμε πολλά μικρά ψέματα κάθε μέρα!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.