Ένα «αλαλούμ» επικρατεί από τις πρώτες αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, που πιο συγκεκριμένα αφορούν τα τεστ της επιστροφής.

Βασικό σημείο το οποίο εντοπίζουν ήδη οι τουριστικοί φορείς σε όλη την ταξιδιωτική «αλυσίδα» στη χώρα μας είναι η γενικότερη σύγχυση που επικρατεί στους ξένους επισκέπτες ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστροφή τους στην χώρα τους.

Κι αυτό γιατί από την πλευρά της η Ελλάδα έχει μεν ανακοινώσει ήδη, από την περασμένη εβδομάδα το πλαίσιο εισόδου, ωστόσο κατά την αναχώρηση, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης του τουρίστα, ισχύει και διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τους ελέγχους που απαιτούνται (μοριακό PCR test, rapid test, υποχρέωση καραντίνας κ.α.).

Εξ oύ και δεν είναι τυχαίο ότι από την πλευρά τους, ουκ ολίγες αεροπορικές εταιρείες αναρτούν στις ιστοσελίδες τους αναλυτικά τους όρους που θέτει η κάθε χώρα για την επιστροφή των τουριστών από ταξίδια στο εξωτερικό.

Η χώρα μας, από την πλευρά της, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από την περασμένη Παρασκευή 14/5 (σ.σ. με το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού για την είσοδο χωρίς καραντίνα στη χώρα μας από κοντά 55 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των κρατών- μελών της Ε.Ε.) έχει θέσει τις εξής προϋποθέσεις για τους ταξιδιώτες προς ελληνικούς προορισμούς:

Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα, υποχρεούνται μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της πτήσης αναχώρησής τους, να έχουν συμπληρώσει την ειδική φόρμα, το Passenger Locator Form. Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό από το εξωτερικό προς την Ελλάδα οφείλουν να πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να φέρουν αποτέλεσμα αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19, έως 72 ώρες πριν από την άφιξη.
  • Να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού.
  • Να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από COVID-19, από 2 έως και 9 μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen.

Τα ταξίδια εντός Ελλάδας, πραγματοποιούνται κανονικά με ορισμένες προϋποθέσεις για όσους ταξιδεύουν προς νησιωτικούς προορισμούς (ή να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για COVID-19, ή να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 με PCR τεστ 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 24 ωρών, ή να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, ή να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από το COVID-19, που ισχύει δύο μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen έως 9 μήνες).

Για την επιστροφή στη χώρα προορισμού η κάθε χώρα θέτει τους δικούς της όρους. Ωστόσo, ένα από τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν και θα προκύψουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό όσο αυξάνονται οι τουριστικές ροές και προχωρά η σεζόν μέσα στο καλοκαίρι είναι η έλλειψη υποδομών για μαζικούς ελέγχους μοριακών τέστ: Το θέμα αφορά τόσο τους μικρότερους νησιωτικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα την Κύθνο, την Κέα κ.τ.λ. αλλά και τους μεγαλύτερους προορισμούς που δέχονται όμως χιλιάδες επισκεπτών (βλ. Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη).

Το γεγονός, όπως εκτιμάται από τους τουριστικούς φορείς, λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των τουριστών που μπορεί τελικά να μην αποφασίσουν να ταξιδέψουν λόγω της πιθανής «ταλαιπωρίας» που θα υποστούν ή ακόμη κι αν ταξιδέψουν, η σύγχυση στην οποία θα βρεθούν μπορεί να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση για τη χώρα προορισμού.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία συγκυρία όπως η τωρινή, όπου ναι μεν η τουριστική «διπλωματία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με συνεχείς συζητήσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των χωρών, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, είναι μεγάλος ο φόβος για την εισαγωγή κρουσμάτων ή ακόμη και μεταλλάξεων από τα (μη ουσιώδη) ταξίδια στο εξωτερικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!