ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αμπελάκια: Το χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει (φώτο)

Ένας παραδοσιακός οικισμός που μοιάζει με ψεύτικος - Πού οφείλεται το όνομά του;

Αμπελάκια: Το χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει (φώτο)

Τα Αμπελάκια, είναι ένα χωριό στους πρόποδες του Κισσάβου, όπου όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, μοιάζει ο χρόνος να έχει σταματήσει, καθώς οι εικόνες που θα αντικρίσετε με τα πανέμορφα αρχοντικά δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν ψεύτικο παραδοσιακό οικισμό.

Μέσα στην καταπράσινη φύση της περιοχής, στους πρόποδες της Όσσας (γνωστή και ως Κίσσαβος), τα Αμπελάκια είναι πέρα για πέρα αληθινά και συναντώνται σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τα Ιερά Στενά των Τεμπών, ενώ αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Το όνομα του χωριού οφείλεται στα μικρά αμπέλια της περιοχής -οι κάτοικοί του μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία– ωστόσο, το γεγονός ότι η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σίγουρα οφείλεται σε ένα άλλο στοιχείο κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι εδώ επί Τουρκοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα το 1778, ιδρύθηκε και λειτούργησε με επιτυχία ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στον κόσμο.

Η φήμη του χωριού ξεπέρασε τα σύνορα της Θεσσαλίας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, και έφτασε σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική δραστηριότητα κατά τον 18ο αιώνα, λόγω των χρωματιστών νημάτων από βαμβάκι που παρήγαγε και κυρίως των ερυθροβαμμένων από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι.

Ένας παραδοσιακός οικισμός με χαρακτηριστική, τοπική αρχιτεκτονική

Σήμερα η εικόνα του χωριού μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο, με υπέροχα αρχοντικά και καλοδιατηρημένα κτίρια, με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική, να αποτελούν απτές αποδείξεις των ένδοξων στιγμών που βίωσε κάποτε το χωριό.

Η ιδιαίτερη μαγεία διάχυτη σε όλα τα γραφικά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού γοητεύουν τον επισκέπτη, που θαυμάζει τις υπέροχες εικόνες που αντικρίζουν τα μάτια του.

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα το φρουριακού τύπου τριώροφο αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (ή Σβαρτς), που χρονολογείται από το 1787 και ξεχωρίζει για τις πολύχρωμες τοιχογραφίες, τα ξυλόγλυπτα ταβάνια και το πορσελάνινο τζάκι.

Το Ελληνομουσείον– Μανιάρειος Σχολή, το σχολείο που ιδρύθηκε στο χωριό το 1749, όπου δίδαξαν οι Άνθιμος Γαζής, Ευγένιος Βούλγαρης, Νεόφυτος Δούκας και άλλοι διάσημοι Έλληνες δάσκαλοι, ανάμεσα στα όσα πρέπει να δείτε στο χωριό.

Άξιο θαυμασμού, επίσης, και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων που φιλοξενείται στο αρχοντικό Μολά, με τον επισκέπτη του χωριού να παρατηρεί την αναπαράσταση του τρόπου ζωής των κατοίκων του χωριού σε παλαιότερες εποχές.

Για να απολαύσετε απεριόριστη θέα προς την κοιλάδα των Τεμπών και το Κάστρο της Ωριάς κατευθυνθείτε στον Προφήτη Ηλία, λίγο έξω από το χωριό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.