ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αρναία: Το παραδοσιακό χωριό στη Χαλκιδική που αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο

Την ενδιαφέρουσα μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της Αρναίας είχε ξεχωρίσει το 2019 το CNN

Αρναία: Το παραδοσιακό χωριό στη Χαλκιδική που αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο

Μια απόδραση στον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας θα σας αποκαλύψει ένα χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ενδιαφέρουσα γαστρονομία.

Αφήνοντας πίσω την πιο τουριστική πλευρά της Χαλκιδικής και σκαρφαλώνοντας στα ορεινά, θα βρείτε πανέμορφα χωριά που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν τα μέρη δίπλα στη θάλασσα. Αντίθετα, θα σας αποκαλυφθούν οι πιο άγνωστες ομορφιές ενός ξεχωριστού τόπου ο οποίος είναι ιδανικός αυτή την εποχή.

Η Αρναία, η γραφική κωμόπολη του Νομού Χαλκιδικής, αποτελεί προορισμό τον οποίο ο επισκέπτης αξίζει πραγματικά να γνωρίσει από κοντά. Την ενδιαφέρουσα μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της Αρναίας είχε ξεχωρίσει το 2019 το CNN, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας.

Αρναία: Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και πλούσιο φυσικό τοπίο

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε ύψος 600 μέτρων, η Αρναία βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του πυκνόφυτου Χολομώντα. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και ειδυλλιακό: ένα πανέμορφο δάσος με τρεχούμενα νερά, όπου θα απολαύσετε και ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές.

Η Αρναία είναι από τα πιο γραφικά χωριά της βόρειας Χαλκιδικής και έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος «γιατί είναι κοινότητα που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα στη θέση μετοχίου του 14ου αιώνα και αποτελεί έναν από τους χαρακτηριστικότερους οικισμούς της Χαλκιδικής, με πλούτο στοιχείων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής τόσο αστικών, νεοκλασικών, όσο και λαϊκών», όπως αναφέρει το ΦΕΚ.

Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, πλούσιο φυσικό τοπίο, αξιοθέατα αιώνων πριν και ενδιαφέρουσα γαστρονομία είναι το κάδρο που συνθέτει την ξεχωριστή ομορφιά του τόπου όπου από τη Θεσσαλονίκη είναι η ιδανική μονοήμερη εκδρομή. Αντίθετα από την Αθήνα, χρειάζεται να έχετε μέρες παραπάνω, ίσως για ένα πιο εναλλακτικό «long weekend» τώρα την άνοιξη.

Τι αξίζει να δείτε στην Αρναία

Μια βόλτα μέσα στη γραφική κωμόπολη επιβάλλεται για να δείτε την ομορφιά του τόπου και τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, ενώ τα πολύχρωμα διώροφα σπίτια τραβούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Περπατώντας μέσα στα σοκάκια, είναι σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει κάποιους αιώνες πίσω, ωστόσο παντρεύονται μοναδικά η παράδοση με το σήμερα.

Στα αξιοθέατα του τόπου είναι το παλιό σχολείο, κτίσμα του 1871 δίπλα στον κεντρικό ναό, στην πλατεία «Χοροστάσι». Αποτελώντας νεότερο μνημείο αστικού κτιρίου, πρόκειται ίσως για το παλαιότερο διδακτήριο του 19ου αιώνα στη Χαλκιδική.

Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό του 18ου αιώνα και βρίσκεται στην πλατεία της κωμόπολης, θα σας αποκαλύψει τη ζωή του τόπου πολλά χρόνια πριν.

Στο ισόγειο θα δείτε αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αρναίας, παραδοσιακά μουσικά όργανα, είδη μελισσοκομίας και αγροτικά εργαλεία. Στον επάνω όροφο υπάρχουν τα εργαλεία παρασκευής και σερβιρίσματος καφέ, και σε άλλους χώρους εργαλεία ύφανσης, μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Ενδιαφέρον αξιοθέατο του τόπου είναι το Μουσείο Υφαντικής – απέναντι ακριβώς από το Λαογραφικό, το οποίο στεγάζεται σε ένα διώροφο αρχοντικό κτίσμα του 1870. Ακόμα και το πέτρινο κτίριο έχει τη δική του ιστορία -μια εσωτερική σκάλα συνδέει το ισόγειο με τον όροφο, ενώ στο εσωτερικό του είναι η σάλα, δομικό στοιχείο της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής που αντικατέστησε το χαγιάτι στις κατοικίες που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι ο αργαλειός που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες, πλήθος υφαντών και άλλα εκθέματα. Στο ισόγειο παρουσιάζεται βήμα προς βήμα η διαδικασία μετατροπής της πρώτης ύλης του μαλλιού σε νήμα έτοιμο για τοποθέτηση στον αργαλειό και στην ύφανση. Στον όροφο βρίσκονται τα «καλλιγραφικά» χαλιά που χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τοίχων.

Ο ναός του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος έχει υποστεί δύο πυρκαγιές, το 1821 και το 2005 (οφειλόταν σε πυρκαγιά), συγκαταλέγεται στα όσα αξίζει να δείτε στην Αρναία λόγω της ιστορίας του και των ευρημάτων του. Ο ναός χρονολογείται από το 1812 και το καμπαναριό του το 1889 -μάλιστα κτίστηκε ως τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο και πιθανολογείται ότι είναι από τα θεμέλια ναού πρωτοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου. Από εκεί πέρασε το 1775 να διδάξει ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Από τη δεύτερη πυρκαγιά βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα και ήταν η αφορμή να φτιαχτεί γυάλινο δάπεδο προκειμένου να είναι ορατά στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

Αρναία: Ένας τόπος με πλούσια γαστρονομία

Στην Αρναία θα γευθείτε νόστιμα παραδοσιακά προϊόντα με πρωταγωνιστή το μέλι, τα τυροκομικά και το κρασί. Στην περιοχή θα βρείτε πολλές νόστιμες πίτες -η τυρόπιτα είναι από τις δημοφιλείς-, όπως και εκείνες με χόρτα εποχής και μανιτάρια – ένα προϊόν που μαζεύεται και στο δάσος του Χολομώντα. Πέρα από τις πίτες με μανιτάρια, οι ντόπιοι τα φτιάχνουν τηγανητά.

Στα τριγύρω χωριά υπάρχουν συνεταιρισμοί όπου θα βρείτε χειροποίητα ζυμαρικά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, ενώ στην Αρναία αξίζει να δοκιμάσετε τα περίφημα τουλουμπάκια, με μπόλικο τοπικό μέλι από το ζαχαροπλαστείο του Κοσμά, που λειτουργεί από το 1960 και έχει παράδοση στο συγκεκριμένο σιροπιαστό γλυκό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.