Η Σάμος, μπορεί να μην είναι ένα κοσμοπολίτικο και πολυδιαφημισμένο νησί, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, ωστόσο, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για όσους θέλουν να χαλαρώσουν.
Λίγα λόγια για τη Σάμο…
Η Σάμος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου γνωστό για το κρασί του “Νέκταρ”, αλλά και γνωστές προσωπικότητες της αρχαιότητας, όπως είναι ο Πυθαγόρας, ο φιλόσοφος Επίκουρος και τον αστρονόμο Αρίσταρχο.
Η Σάμος αναφέρεται πολλές φορές σε αρχαίες πηγές με διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται Υδρηλή, λόγω των πηγών της, αλλά και Μελάμφυλλος, Μελάνθεμος, Φυλλίς και Ανθεμίς, λόγω της πλούσιας βλάστησής της. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα αυτά ήταν επιθετικοί προσδιορισμοί, αφού το όνομα Σάμος εμφανίζεται σταθερά στις πηγές.
Τι μπορείς να κάνεις όμως στη Σάμο; Ας δούμε παρακάτω!
1. Μπορείς να επισκεφτείς το Ηραίο της Σάμου
Το Ηραίο της Σάμου ήταν ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Οι πρώτες μαρτυρίες για τη λατρεία της θεάς Ήρας ανάγονται στην εποχή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα μικρό λίθινο βωμό και ένα ναόσχημο κτίσμα, ενώ ο πρώτος ναός της Ήρας χτίστηκε τον 8ο αιώνα. Ο ναός χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ίμβρασου, όπου σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε η Θεά Ήρα.
Η λατρεία της Σαμίας Ήρας κατά την αρχαιότητα ήταν μεγάλης σημασίας, αφού τα σύγχρονα ευρήματα αποδεικνύουν ότι υπήρχαν αφιερώματα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, αλλά και χώρες της Μ. Ασίας και της Μ. Ανατολής. Άλλωστε, το Ηραίο της Σάμου αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
2. Μπορείς να επισκεφτείς το Ευπαλίνειο Όρυγμα
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα μηχανικής του αρχαίου κόσμου, ενώ έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα είναι μία σήραγγα που ουσιαστικά ανοίχτηκε και από τις δύο πλευρές του βουνού κάνοντας τις δύο σήραγγες να συναντηθούν στη μέση. Αυτό ήταν κάτι αξιοκαταφρόνητο για τα τεχνολογικά δεδομένα του 6ου αιώνα π.Χ., όταν και δημιουργήθηκε το Ευπαλίνειο Όρυγμα, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως υδραγωγείο. Το συγκεκριμένο πόνημα της μηχανικής είναι ανοιχτό και προσβάσιμο στο κοινό.
3. Μπορείς να επισκεφτείς το Πυθαγόρειο
Το Πυθαγόρειο είναι ένα κοσμοπολίτικο χωριό της Σάμου, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σάμου. Ο Ηρόδοτος μάλιστα περιγράφει με μεγάλο θαυμασμό το λιμάνι του Πυθαγορείου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου.
Στο λιμάνι του Πυθαγορείου μπορείτε να δείτε (και φυσικά να φωτογραφηθείτε μαζί του) το άγαλμα του Πυθαγόρα, ενώ το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο Ευπαλίνειο Όρυγμα (ή Υδραγωγείο του Ευπαλίνου), οπότε μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας με την επίσκεψη και των δύο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 1992 το Πυθαγόρειο εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς μαζί με τα δύο προαναφερθέντα μνημεία της Σάμου.
4. Μπορείς να πας στον Κέρκη
Ο Κέρκης είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά σε νησί του Αιγαίου και σε αυτό μπορείς να βρεις πολλές πηγές και σπήλαια. Αν είσαι λοιπόν φυσιολάτρης και έχεις μεγάλη αντοχή, ετοίμασε το σακίδιό σου και έφυγες.
Αν επισκεφτείς τον Κέρκη, θα πρέπει να γνωρίζεις στα σπήλαια του βουνού έζησε ο φιλόσοφος του νησιού, Πυθαγόρας, πριν φύγει για τη Σικελία. Μπορείς μάλιστα να επισκεφτείς και το Σπήλαιο του Πυθαγόρα, το οποίο είναι προσβάσιμο και φωταγωγημένο και κατά τις βραδινές ώρες προσφέροντας εκπληκτική θέα και εμπειρία στον επισκέπτη. Παρ’ όλα αυτά μην περιοριστείς από τις ιδέες μας, αφού υπάρχουν πολλά και όμορφα σπήλαια, τα οποία μπορείς να εξερευνήσεις στο καταπράσινο βουνό της Σάμου.
5. Μπορείς να πας στη θάλασσα!
Φυσικά, η Σάμος εκτός από ένα σημαντικό νησί της αρχαίας Ελλάδας, παραμένει και ένα νησί. Οπότε περιλαμβάνει παραλίες, τις οποίες μπορείς να επισκεφτείς για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Εμείς προτείνουμε την παραλία Κέρβελη, το Ποσειδώνιο για όσους ψήνονται για κάτι πιο ήσυχο και ελαφρώς πιο ανοργάνωτο, τις παραλίες μικρό και μεγάλο Σεϊτάνι και την παραλία Γλυκόριζα, η οποία είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία.