Η Ορεινή Φωκίδα, είναι ένα σχετικά ανεξερεύνητο κομμάτι της χώρας που όμως διαθέτει επιβλητικά τοπία που προκαλούν θαυμασμό και είναι ιδανικός προορισμός για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό, μακριά από τα καθιερωμένα.

Δραματικές αντιθέσεις στο τοπίο δημιουργεί η συνάντηση πελώριων ορεινών όγκων, της Οίτης, των Βαρδουσίων και της Γκιώνας και στο κέντρο η τεχνητή λίμνη του Μόρνου. «Τοποθετημένα» ανάμεσα σε αυτούς τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους, τα χωριά γύρω από τα Βαρδούσια είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας.

Εμείς εδώ ανακαλύπτουμε 6 από αυτά τα ορεινά χωριά και τα τοπία τους που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Από την άλλη, οι λίγοι αλλά φιλόξενοι κάτοικοί τους αποδεικνύουν στους επισκέπτες τη ρουμελιώτικη φιλοξενία και παράδοση. Από την Αθήνα απέχουν κατά μέσο όρο 3 περίπου ώρες γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς προορισμούς ακόμα και για μια μικρή εκδρομή. Αν μάλιστα έχετε λίγες μέρες παραπάνω μπορείτε να τα συνδυάσετε κάνοντας ένα όμορφο road trip στην ορεινή πλευρά του νομού αλλά και να δείτε πολλά περισσότερα.

1.Πενταγιοί

Σκαρφαλωμένο στα 950 μέτρα υψόμετρο, το χωριό Πενταγιοί ή Πενταγιού, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι την πατρίδα της θρυλικής Μαρίας Πενταγιώτισσας, έχει θεά προς την ανατολή την κορυφογραμμή των Βαρδουσίων. Ο τεράστιος πλάτανος στην πλακόστρωτη πλατεία συγκρατεί με δυσκολία το χιόνι στα αιωνόβια κλαδιά του, η θέα της χιονισμένης οροσειράς των Βαρδουσίων εντυπωσιάζει και το κρύο σχεδόν κόβει την ανάσα στα ανηφορικά λίθινα καλντερίμια…

">

2.Λιδωρίκι

Το ιστορικό κεφαλοχώρι της κοιλάδας βρίσκεται στους πρόποδες της δυτικής πλευράς της οροσειράς της Γκιώνας σε υψόμετρο 560 μέτρων και αγναντεύει τη λίμνη του Μόρνου, τα Βαρδούσια και τις κορυφές της Γκιώνας. Μερικά χιλιόμετρα από το Λιδωρίκι, στο Μόρνο ποταμό, βρίσκεται το φράγμα που έχει δημιουργηθεί για την ύδρευση της Αθήνας και ακριβώς κάτω από το χωριό διέρχεται η μεγαλύτερη σήραγγα της Ελλάδας (μήκους 16,5 χλμ.), που διατρυπά τον όγκο της Γκιώνας και βγαίνει πάνω από το φρούριο της Άμφισσας.

Καθισμένοι στο καφενείο της πλατείας, με τον γεροπλάτανο να δεσπόζει στο κέντρο της, δεν μπορούμε παρά να πάρουμε εντατικά μαθήματα ιστορίας για αυτή την ανεπίσημη πρωτεύουσα των κορυφογραμμών: για τα καπεταναίους και τους κλεφταρματωλούς που βρήκαν καταφύγιο εδώ στα χρόνια της τουρκοκρατίας, για την πρόχειρη φυλακή στη θέση Βαρούσι, όπου έκλεισαν τον Αθανάσιο Διάκο, για την πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς στις 29 Αυγούστου 1944, αλλά και από την άλλη για αυτό που το χωριό είναι ξακουστό σε όλη τη χώρα, τα χιλιάδες γιδοπρόβατα που βόσκουν στα λιβάδια της Γκιώνας και παράγουν την περίφημη φέτα Λιδωρικίου.