ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Κισσός: Το χωριό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο Πήλιο που πρέπει να επισκεφτείτε (φώτο)

Από πού προέκυψε η ονομασία του;

Κισσός: Το χωριό με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο Πήλιο που πρέπει να επισκεφτείτε (φώτο)

Ο Κισσός μπορεί να μην συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλή χωριά του Πηλίου, όπως η Πορταριά ή η Μακρινίτσα, ωστόσο, είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε.

Η χαρακτηριστική του πέτρινη πλατεία, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι ταβέρνες με τις τοπικές προτάσεις κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού και με το παραπάνω.

Αν και το χωρίζουν περίπου 50 χλμ. από το Βόλο, η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς γίνεται μέσα από φιδογυριστικό δρόμο και τις εντυπώσεις κλέβει η πλούσια και απαράμιλλου κάλλους φύση του Πηλίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο ήσυχα και χαμηλών τόνων χωριά του Πηλίου, γι’ αυτό και η γνωριμία μαζί του μόνο συναρπαστική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παραδομένος στην κυριολεξία στο υπέροχο φυσικό τοπίο του βουνού των Κενταύρων, ανάμεσα σε καστανιές και πλατάνια ο Κισσός είναι ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό.

Και ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ονομασία του οφείλεται στους κισσούς που καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων του χωριού, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ.Κορδάτο, αυτή οφείλεται στην παράφραση της λέξης χρυσός. Ποια η σχέση του Κισσού με τον χρυσό; Στην περιοχή ανακαλύφθηκε ορυχείο μεταλλευμάτων και όταν οι ντόπιοι θέλανε να αναφερθούν στη λέξη χρυσός λέγανε «κ’σο».

Η γνωριμία με την φύση της περιοχής συγκαταλέγεται στα εκ των ουκ άνευ με τους περιπάτους στο πυκνό δάσος από καστανιές και οξιές να παραμένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ, αξίζει να γνωρίζετε ότι ο Κισσός βρίσκεται σε κοντινό απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, τις Αγριόλευκες, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα σλάλομ σας στις πίστες του.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην κεντρική πλατεία του Κισσού

Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί η κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία του όπου δεσπόζει η τρίκλιτη, βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που πολλοί θεωρούν ως την πιο όμορφη του Πηλίου.

Το πέτρινο κτίσμα της χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, είναι χτισμένο σε βυζαντινό ρυθμό από τους αριστοτέχνες Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας και κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος κόσμου που καταφθάνει στο χωριό για να θαυμάσει από κοντά το «στολίδι» του Πηλίου, όπως πολλοί την αποκαλούν.

Στο εσωτερικό της εντύπωση προκαλούν το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι αγιογραφίες της. Μέσα στην εκκλησία στεγάζεται και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο με αξιόλογα κειμήλια.

Στην πλατεία του Κισσού, επίσης, εντοπίζεται και η προτομή του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος δίδαξε στο ελληνικό σχολείο που λειτουργούσε στο χωριό από το 1753.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.