Αν αναζητάτε έναν προορισμό κοντά στην πρωτεύουσα προκειμένου να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή, τότε στην «καρδιά» της Λιβαδειάς, δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, υπάρχει ένα μέρος ιδανικό για όσους θέλουν να γίνουν ένα με τη φύση.
Ο ποταμός της Έρκυνας με τις πηγές του είναι το στολίδι της πόλης της Λιβαδειάς.
Οδηγώντας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, θα στρίψετε στην έξοδο προς Κάστρο και σε περίπου 30 χλμ. θα βρεθείτε σε αυτό το μαγευτικό μέρος όπου θα απολαύσετε χαλαρωτικές βόλτες και θα χορτάσετε φύση.
O ποταμός της Έρκυνας πηγάζει από το νότιο τμήμα της Λιβαδειάς, διασχίζει το κέντρο της πόλης και εκβάλλει στον Βοιωτικό Κηφισό. Η περιοχή των πηγών του ποταμού, γνωστή ως Κρύα, είναι φυσικό πάρκο που βρίσκεται στην έξοδο φαραγγιού.
Πλούσια σε φυσική ομορφιά, με πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, κανάλια, μικρούς καταρράκτες και πελώρια πλατάνια, η περιοχή της Κρύας είναι ένα μέρος που θα σας μαγέψει.
Λιθόστρωτα δρομάκια και πέτρινα τοξωτά γεφυράκια συμπληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό. Και στις δύο όχθες του ποταμιού υπάρχουν καφέ και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε και το ξακουστό σουβλάκι της Λιβαδειάς με θέα στις πηγές.
Αξίζει να περπατήσετε όλη την περιοχή και να φτάσετε από το λιθόστρωτο μονοπάτι μέχρι το πέτρινο θεατράκι που βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού.
Αν έχετε όρεξη μπορείτε να ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που βρίσκεται πιο ψηλά, για να απολαύσετε τη θέα προς το μεσαιωνικό κάστρο, την πόλη της Λιβαδειάς και τον Παρνασσό. Βάλτε λοιπόν αθλητικά παπούτσια, φορτίστε τα κινητά σας και ετοιμαστείτε για πολλές φωτογραφίες.
Ο μυθικός ποταμός με το θηλυκό όνομα
Πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με ονομασία θηλυκού γένους (η Αράπιτσα στη Νάουσα και η Νέδα στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας είναι από τα πιο γνωστά).
Στην ελληνική μυθολογία η Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου και φίλη της Περσεφόνης, ήταν νύμφη μιας ομώνυμης πηγής. Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Μάλιστα, μέσα στο ποτάμι υπάρχει σε ένα βράχο η προτομή της νύμφης.
Τα ορμητικά νερά του ποταμού χρησίμευαν τον 19ο αιώνα για να κινούνται οι τροχοί των μύλων και οι μηχανές των εργοστασίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης.
Στις δύο όχθες του στήθηκαν πιεστήρια, νηματουργεία, κλωστήρια, αλευρόμυλοι και νεροτριβές. Σήμερα, ο Νερόμυλος και η Νεροτριβή αποτελούν δύο χαρακτηριστικά κτήρια εκείνης της εποχής.
Πηγή: travelstyle.gr