Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν συνδυάσει το Μέτσοβο με το χειμώνα, καθώς είναι από τα μέρη που τον «βιώνουν» από νωρίς και για τα καλά.
Με άκρως βουνίσια γοητεία, οι «θαμώνες» του το επιλέγουν τόσο για τη γραφικότητα αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική που το χαρακτηρίζουν, όσο και για την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, για την οποία, άλλωστε, και φημίζεται.
Ο πανέμορφος και παραδοσιακός οικισμός του Μετσόβου, με την εμβληματική αρχιτεκτονική των περίφημων ηπειρωτών μαστόρων της πέτρας αλλά και την χαρακτηριστική πλατεία σημείο αναφοράς του, είναι ένας προορισμός που κάποια στιγμή όλοι πρέπει να επισκεφτούν, έστω και μία φορά, στην ζωή τους.
Η παράδοση και η απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού πλούτου ολόγυρά του από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του, που κάνουν το Μέτσοβο ιδιαιτέρως αγαπητό στο ταξιδιωτικό κοινό.
Η βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια γεμάτα με πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, μοιάζει με χρονομηχανή για ένα ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν, το οποίο με έναν τρόπο μαγικό συνδυάζεται άριστα με το παρόν.
Στα όσα αξίζει να δει κανείς από κοντά στο Μέτσοβο, το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα και φιλοξενεί παραδοσιακά υφαντά, έπιπλα, φορεσιές και αγροτικά σκεύη που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στον χρόνο και το πλούσιο παρελθόν της περιοχής, ενώ από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ με περίπου 250 έργα τέχνης.
Τέλος, αυτό που αξίζει να αναφερθεί για το Μέτσοβο είναι ότι του έχει αποδοθεί η ονομασία «πόλη των ευεργετών», καθώς εδώ γεννήθηκαν κάποιοι πολλοί σημαντικοί ευεργέτες της χώρας όπως οι Γεώργιος Αβέρωφ, Μιχαήλ Τοσίτσας και Δημήτριος Ζαμάνης.
Ανήλιο: Το χιονοδρομικό κέντρο κοντά στο Μέτσοβο
Σε κοντινή απόσταση από το Μέτσοβο, βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο, για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και της βουνίσιας περιπέτειας.
Πρόκειται για το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο όλης της χώρας, καθώς λειτουργεί μόλις από το 2012. Σε υψόμετρο 1.790 μέτρων, συναντάται στη θέση «Γκιουζέλ Τεπέ», που στα ελληνικά σημαίνει «Όμορφη Ράχη».