ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Παραμορφώσεις: «+6% ο εμπορικός τζίρος τα εφετινά Χριστούγεννα» λένε τα κανάλια! Μείον τον πληθωρισμό συν τις αυξήσεις τιμών ίσον -10%...
prodeals

Μήλος: Πέντε λόγοι για να την επισκεφθείτε – Το κουκλίστικο ψαροχώρι που θα σας «μαγέψει»

Ένα ηφαιστειακό νησί, με έντονο γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον

Μήλος: Πέντε λόγοι για να την επισκεφθείτε – Το κουκλίστικο ψαροχώρι που θα σας «μαγέψει»

Η Μήλος, το νησί που ανακαλύφθηκε το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων. Ένα ηφαιστειακό νησί, με έντονο γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οποίον θέλει να εξερευνήσει ατελείωτες παραλίες και το σεληνιακό τοπίο του νησιού.

Μάλιστα, το νησί τον τελευταίο καιρό έχει γίνει σημείο αναφοράς στον διεθνή τύπο καθώς δημοσιεύματα από δημοφιλή τουριστικά site, bloggers αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές υμνούν τη Μήλο!

Μπορεί και να είναι από τους καλύτερους καλοκαιρινούς ελληνικούς προορισμούς προορισμούς. Και μπορεί να μην έχει δάση και πλούσια βλάστηση έχει όμως από τα πιο πρωτότυπα και μοναδικά τοπία και ιδιαίτερο γεωλογικό πλούτο.

Εδώ θα ταξιδέψουμε σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά όχι μόνο της Μήλου αλλά της Ελλάδας αλλά και θα δούμε 5 επιπλέον λόγους που το νησί πρέπει να μπει στην κορυφή της ταξιδιωτικής σας λίστα για καλοκαιρινές διακοπές!

Μάλιστα το πλέον αξιόπιστο και πασίγνωστο Conde Nast Traveler φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση, τη Μήλο αλλά και το συγκεκριμένο χωριό που το παρουσιάζει ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Σε αυτό λοιπόν το καρτποσταλικό ψαροχώρι θα ταξιδέψουμε εδώ…

Κλήμα: Το πολύχρωμο ψαροχώρι της Μήλου είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά που έχετε δει!

Κλήμα Μήλος

Το χωριό Κλήμα

Αναμφίβολα θα το έχετε δει σε φωτογραφίες, καθώς το χωριό Κλήμα της Μήλου ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψαροχώρι με μια όμως ιδιαιτερότητα. Τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού είναι δίπατα αλλά και πολύχρωμα ενώ βρίσκονται στεγασμένα σε εσοχές βράχων. Στο ισόγειο, στα λεγόμενα «σύρματα» φυλάσσονταν οι βάρκες των ψαράδων, ενώ στο υπερώο ζούσαν οι οικογένειες. Σήμερα τα περισσότερα από αυτά τα σύρματα ενοικιάζονται προσφέροντας σας μια μοναδική παραδοσιακή εμπειρία στο νησί. Μην παραλείψετε να φωτογραφηθείτε περιτριγυρισμένοι από τα παιχνιδιάρικα χρώματα των πορτοπαραθύρων τους και τις γάτες που ξαπλώνουν νωχελικά στον ήλιο.

Το πολύχρωμο χωριό Κλήμα, Μήλος

Εκτός από αυτό, στην ευρύτερη περιοχή του Κλήματος θα δείτε και τα ερείπια της παλιάς πόλης και πρώτου λιμανιού του νησιού.

Το ψαροχώρι Κλήμα, Μήλος

Αξιοθέατα στο χωριό Κλήμα

Μετά την παρακμή και καταστροφή της Φυλακωπής, οι Δωριείς έχτισαν από το νότιο τμήμα της Τρυπητής μέχρι και την περιοχή του σημερινού Κλήματος, τη δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιού (1100π.χ.-800π.χ.). Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε τις δυο ακροπόλεις του οικισμού- τον λόφο του Προφήτη Ηλία και το Πυργάκι -, να δείτε κομμάτια από το τείχος της αγοράς, τμήματα του ναού της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και το σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.

Τα δίπατα σπίτια είναι το χαρακτηριστικό του χωριού, Κλήμα Μήλος

Κατηφορήστε ως το τέλος τον δρόμο της Τρυπητής προς τις Κατακόμβες, αφήστε το αμάξι σας και περπατήστε το δρομάκι. Αρχικά θα συναντήσετε τα τείχη της αρχαίας πόλης και λίγα βήματα πιο πέρα, σε μια περιοχή που υποθέτουν ότι βρισκόταν το γυμνάσιο, θα δείτε το μέρος που ο ντόπιος γεωργός βρήκε το 1820 το γνωστό άγαλμα της θεάς Αφροδίτης (120 π.Χ). Συνεχίζοντας το περπάτημα στο χωματόδρομο θα οδηγηθείτε στο αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, από όπου υπάρχει μονοπάτι για τολμηρούς μέχρι τον οικισμό του Κλίματος.

Το πολύχρωμο ψαροχώρι Κλήμα, Μήλος

5 ακόμη λόγοι για τους οποίους η Μήλος αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για το καλοκαίρι!

Εδώ συγκεντρώσαμε 5 ακόμα λόγους που η  Μήλος είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός!

1.Αδάμαντας

Το λιμάνι της Μήλου είναι φυσικό και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Είναι χτισμένο με την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Ο Αδάμαντας είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο της Μήλου. Οι παραλίες που μπορείς να επισκεφθείς από το λιμάνι είναι η Λαγκάδα και η παραλία του Παπικινού, που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Πρόκειται για δυο υπέροχες παραλίες με αμμουδιά και με καταγάλανα νερά. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού.

Αδάμαντας Μήλος

2.Σαρακήνικο

Πρόκειται για ένα από τα πιο φωτογραφημένα τοπία του Αιγαίου. Το Σαρακήνικο είναι ένα ιδιαίτερο σεληνιακό τοπίο. Ηφαιστειογενή βράχια συναντούν τη καταγάλανη θάλασσα και η αντίθεση είναι μοναδική και ελκυστική. Το τοπίο θυμίζει φεγγάρι καθώς οι βράχοι είναι κατάλευκοι και η αντανάκλαση του φωτός έντονη, ακόμα για τη νύχτα. Πήρε το όνομα του από τους Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές για καταφύγιο. Σαν να μην έφτανε το ήδη υπάρχον άγριο τοπίο, στο Σαρακήνικο θα βρεις και ένα ναυάγιο. Ένα πλοίο παραδομένο στο έλεος των κυμάτων και του χρόνου. Λέγεται οτι βυθίστηκε μετά από σφοδρή θύελλα.

 Σαρακήνικο, Μήλος

3.Κλέφτικο

Το Κλέφτικο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τη θαλάσσια διαδρομή. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ηφαιστειακών βράχων και θαλάσσιων σπηλιών που δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο ιδανικό για εξερευνήσεις. Το φωτογραφικό υλικό πλούσιο και τα νερά προκλητικά κρυστάλλινα. Το Κλέφτικο ήταν παλιό ορμητήριο πειρατών, απ’ όπου περνούσαν τα πειρατικά πλοία και αγκυροβολούσαν για να προστατεύονται στους μικρούς κολπίσκους και στις σπηλιές αλλά και στα επιβλητικά βράχια. Υπάρχει και μύθος που θέλει κρυμμένο θυσαυρό πειρατών σε κάποια από τις σπηλιές. Το Κλέφτικο είναι ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον που θα σου μείνει αξέχαστο.

Παραλία Κλέφτικο Μήλος

4.Αφροδίτη της Μήλου

Η ιστορία αναφέρει οτι το πασίγνωστο άγαλμα βρέθηκε το 1820 σε ένα χωράφι στον οικισμό Κλήμα, από έναν γεωργό που έσκαβε. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου και όποιος το έχει δει από κοντά θα έχει προσέξει την εκλεπτυσμένη λεπτότητα του. Μόνο εικασίες υπάρχουν για το τι κρατούσε στα χέρια της η Θεά Αφροδίτη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι κράταγε την ασπίδα του Άρη, άλλοι ότι κράταγε ένα μήλο, σκηνή από την γνωστή ιστορία με τον Πάρη και άλλοι ότι κράταγε έναν καθρέπτη όπου καθρέπτιζε το θεϊκό πρόσωπο της. Αντίγραφο του αγάλματος, τιμής ένεκεν προσφορά από το μουσείο του Λούβρου, υπάρχει στην πρώτη αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου της Μήλου στην Πλάκα.

Το μέρος της Μήλου όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης
Το μέρος στο οποίο βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου

5.Τσιγκράδο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εδώ θα πρέπει να είσαι τολμηρός. Η κατάβαση στην παραλία γίνεται προσεκτικά, με σχοινί μέχρι να φτάσεις σε μια κάθετη σκάλα που θα σου προσφέρει πρόσβαση σε αυτόν τον παράδεισο. Μόλις φτάσεις όμως κάτω θα πεις οτι άξιζε τον κόπο και το φόβο! Εδώ οι σκέψεις της καθημερινότητας σε αφήνουν. Υπάρχεις εσύ, τα κρυστάλλινα νερά και το απέραντο γαλάζιο, όσο πιάνει το μάτι. Στα βράχια θα βρεις κρυμμένες σπηλιές έτοιμες για εξερευνήσεις μέσω θάλασσας. Απόλαυσε τη γαλήνη γιατί όπου να ᾽ναι αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής.

Τσιγκράδο Μήλος
TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.