ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι δέκα πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο

Το Ιράκ κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών που οι πολίτες του δεν ζουν ιδιαίτερα ειρηνικά

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Αυτές είναι οι δέκα πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο

Ο κατάλογος που προέρχεται από την έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (GPI) αποκάλυψε τις δέκα πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου.

Η έκθεση χρησιμοποιεί 23 διαφορετικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του ποσοστού δολοφονιών, ώστε να καθορίσει μια βαθμολογία για κάθε μία από τις 163 διαφορετικές χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 99,7% του συνολικού πληθυσμού του κόσμου.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η χώρα. Ποιες χώρες λοιπόν μπήκαν στον κατάλογο;

10 – Ιράκ

Με δείκτη GPI 3,01, το Ιράκ κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών που οι πολίτες του δεν ζουν ιδιαίτερα ειρηνικά.

Η χώρα έχει καταγράψει βελτιώσεις όσον αφορά την ποιότητα ζωής, αλλά η θέση της ως χώρα, μετά από συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, παραμένει αρκετά ψηλά στον κατάλογο.

9 – Σουδάν

Παραμένοντας μόλις λίγο πάνω από το Ιράκ με βαθμολογία 3,02, το Σουδάν έρχεται στο νούμερο εννέα των πιο επικίνδυνων χωρών. Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα έχει πολύ κακή βαθμολογία σε αξιολογήσεις για τη βίαιη εγκληματικότητα, την πολιτική αστάθεια και τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους… εσωτερικά εκτοπισμένους.

8 και 7 – Σομαλία και Ουκρανία

Τόσο η Σομαλία όσο και η Ουκρανία συγκέντρωσαν βαθμολογία 3,04 στην έκθεση, με την Ουκρανία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιδείνωση της συνολικής βαθμολογίας της μετά τον πόλεμο με την Ρωσία.

Ο πόλεμος συνέβαλε στην αρνητική βαθμολογία της Ουκρανίας σε τομείς όπως οι συγκρούσεις, οι μαζικές εκτοπίσεις και οι σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με σχεδόν το 30% του πληθυσμού της χώρας να πιστεύεται πλέον ότι είναι πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι. Εν τω μεταξύ, η Σομαλία έχει πληθυσμό στον οποίο πάνω από το 20 τοις εκατό είναι είτε πρόσφυγες είτε εσωτερικά εκτοπισμένοι.

6 – Ρωσία

Μετά την Ουκρανία με βαθμολογία 3,14 ακολουθεί ο εχθρός της στον πόλεμο, η Ρωσία. Παρόλο που ο ίδιος ο πόλεμος βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, η Ρωσία έχει θεωρηθεί η πιο επικίνδυνη από τις δύο χώρες λόγω των απωλειών του ρωσικού στρατού, των οικονομικών πιέσεων και της αυταρχικής διακυβέρνησής της.

5 – Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η ΛΔ Κονγκό διατήρησε τη θέση της στον κατάλογο ως μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες τα τελευταία χρόνια, με συχνές επιθέσεις, διαρρήξεις και απαγωγές να συμβάλλουν στη βαθμολογία της, 3,21.

Εκτός από τους ανθρώπινους κινδύνους, η χώρα κινδυνεύει επίσης από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και ηφαιστειακές εκρήξεις.

4 – Νότιο Σουδάν

Στο νούμερο τέσσερα του καταλόγου, το Νότιο Σουδάν έχει χαρακτηριστεί ως η λιγότερο ειρηνική χώρα στην υποσαχάρια Αφρική λόγω της βαθμολογίας του 3,22. Η βαθμολογία της αντανακλά τις εντάσεις και τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας που εμποδίζουν την ειρήνη.

3 – Συρία

Την πρώτη τριάδα των πιο επικίνδυνων χωρών στον κόσμο συμπληρώνει η Συρία, η οποία έλαβε GPI 3,29.

Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες συγκρούσεις που προέρχονται από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη χώρα, ενώ παρόμοιος αριθμός έχει επίσης εγκαταλείψει τη Συρία συνολικά.

2 – Υεμένη

Με βαθμολογία 3,35, η Υεμένη θεωρείται η δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, ως αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής κρίσης που συνεχίζει να προκαλεί αναταραχές.

Ενώ 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, 14 εκατομμύρια κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα και ασθένειες και 24 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια.

1 – Αφγανιστάν

Η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον GPI, είναι το Αφγανιστάν με βαθμολογία 3,45.

Η βαθμολογία έχει μειωθεί από 3,55 το προηγούμενο έτος, αλλά οι τελευταίες εκθέσεις τοποθετούν το Αφγανιστάν ως τη λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η βαθμολογία έρχεται ως αποτέλεσμα του πολέμου και της εμφύλιας αναταραχής που μαστίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.