Διάσπαρτα σε δάση από έλατα, οξιές, βελανιδιές και λόγγους από καστανιές, περισσότερα από 40 χωριά συγκροτούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά οικιστικά συγκροτήματα της χώρας.

Εκτός από τη δημοφιλή Ελατού, που οι περισσότεροι γνωρίζουν, η Ορεινή Ναυπακτία, μας αποκαλύπτει και άλλα όμορφα χωριά της Πάμε να γνωρίσουμε τα πιο γνωστά της περιοχής!

Άνω και Κάτω Χώρα

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δασωμένη ελατοπλαγιά του όρους Κόρακα (1.050 μ. υψόμετρο), η Άνω Χώρα, κρατάει τα πρωτεία της τουριστικής κίνησης ολόκληρης της περιοχής. Σεργιανίστε στα πλακόστρωτα σοκάκια που ενώνουν τις γραφικές γειτονιές. Θαυμάστε τα πετρόχτιστα σπίτια με τα πολύχρωμα μπαλκόνια και τις λουλουδιασμένες αυλές. Ξεδιψάστε στις βρύσες και τα ρυάκια που αντηχούν το κελάρυσμά τους σ’ ολόκληρο το χωριό. Κάντε μια στάση στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Δίπλα της στέκει ο θρυλικός Καρνάβαλος, το παλιό λεωφορείο που μέχρι το 1983 εκτελούσε το «δύσκολο» δρομολόγιο Ναύπακτος-Άνω Χώρα – Κάτω Χώρα.

Στην Κάτω Χώρα οδηγεί ασφαλτόστρωτος δρόμος (4 χλμ.). Αν αγαπάτε τις περιπατητικές διαδρομές μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι του Οινέα, κυκλική διαδρομή (1 ώρ. 45’) μεταξύ των δυο χωριών. Πιο απαιτητική, αλλά ανεπανάληπτη πεζοπορία, είναι αυτή που διασχίζει το φαράγγι του Κακάβου.

">

Αμπελακιώτισσα

Με φαντασμαγορική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο που τον περιβάλλει, ο οικισμός αποτελεί προσφιλή βάση των πεζοπόρων που επιθυμούν να «κατακτήσουν» τα γύρω βουνά. Το μονοπάτι του Ηρακλή διασχίζει μια πανέμορφη χαράδρα και συνδέει την Αμπελακιώτισσα με την Άνω Χώρα (2 ώρ. 40’). Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού απαραίτητη στάση θεωρείται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1748) και φυσικά η ιστορική μονή Αμπελακιώτισσας, μνημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς της ορεινής Ναυπακτίας.