Μπορεί τα νησιά να φημίζονται κυρίως για της παραλίες τους και όχι τόσο για τα χωριά τους σε σχέση τουλάχιστον με την ηπειρωτική Ελλάδα που κλέβει συνήθως τις εντυπώσεις στους ορεινούς οικισμούς, ωστόσο υπάρχουν μοναδικοί τόποι που αξίζει να τους εξερευνήσουμε.
Βολτάρουμε σε πέτρινα καλντερίμια, κάτω από βενετσιάνικα αρχοντικά και ανάμεσα σε πολύχρωμα σπιτάκια, σε 5 από τα ωραιότερα και πιο γραφικά χωριά των Επτανήσων…
Μπορεί οι πρωτεύουσες να έχουν την μεγαλειώδη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, τα χωριουδάκια των νησιών αυτών όμως του Ιονίου έχουν την χρωματιστή, γήινη, κουκλίστικη χάρη!
Το μικρό χωριό-μπιζουδάκι στα βόρεια του νησιού ήταν το μόνο που έμεινε ανέγγιχτο από τον σεισμό του 1953, που ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα της Κεφαλονιάς, κι αυτό σημαίνει ότι διατηρεί ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Βενετσιάνικα αρχοντικά, παστέλ χρώματα, πλακόστρωτα δρομάκια και μία υπέροχη προκυμαία, ιδανική για απογευματινές περαντζάδες, συνθέτουν το ατμοσφαιρικό τοπίο του.
Η Εγκλουβή στη Λευκάδα είναι το πιο ορεινό χωριό του νησιού και εμείς σας την παρουσιάζουμε για να θαυμάσετε τις ομορφιές της…
Μία χρωματική αντίθεση με άρωμα βουνού είναι το ορεινό χωριό Εγκλουβή. Χτισμένη σε υψόμετρο 730 μέτρων, πάνω σε μικρούς λόφους, στο κέντρο της Λευκάδας, αποτελεί την ορεινότερη τοποθεσία του νησιού.
Το χωριό ξεχωρίζει για την άγρια γοητεία του… Πέτρινα σπίτια με τοξωτές αυλόπορτες, γραφικά καλντερίμια μάς κάνουν να αναπολούμε ρομαντικές εποχές όπου το χθες συνδυάζεται αρμονικά με το σήμερα ξυπνώντας μνήμες στους επισκέπτες.
Λιθόστρωτα δρομάκια, η πλατεία με τα πλατάνια και τις μουριές, οι γυναίκες με την παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά, οι χαμογελαστοί υπερήφανοι και συνάμα φιλόξενοι Εγκλουβησάνοι είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που θα συναντήσει κάποιος εδώ.
Το χωριό με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και την άγρια γοητεία του με τους βράχους και τις πολλές χαράδρες προκαλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει και να αποτυπώσει στην μνήμη του μοναδικές εικόνες.
Η Εγκλουβή είναι γνωστή για την παραγωγή φακής, αφού το κλίμα και το έδαφός της μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους καλλιέργεια, η οποία αποτελεί και μία από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της.
Η καλλιέργεια της φακής ήταν καθιερωμένη ανέκαθεν σε αυτό τον τόπο και μέχρι και σήμερα η συγκομιδή και η επεξεργασία της γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τις καλλιέργειες αυτές διευκολύνει το υψηλής περιεκτικότητας σε κάλλιο έδαφος. Μάλιστα κάθε χρόνο γίνεται εδώ η γιορτή της φακής, με τη συμμετοχή ντόπιων και ξένων.
Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς υπάρχει ένα πανέμορφο χωριό, η Άσσος. Χτισμένη αμμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια, σας περιμένει να την επισκεφτείτε.
Είναι παραδοσιακός οικισμός που ανήκει στο δήμο Ερίσου και έχει διατηρήσει την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική στο μεγαλύτερο μέρος του. Ετοιμάστε τη φωτογραφική σας μηχανή γιατί το τοπίο είναι μοναδικό και από τα ομορφότερα της Κεφαλονιάς.
Ένα από τα αξιοθέατα του χωριού είναι το κάστρο του, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γιωργίου είναι από τα σπουδαιότερα της Κεφαλονιάς.
Κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Εδώ έγιναν σπουδαίες μάχες για την υπεράσπιση της Κεφαλονιάς και μετά για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή.
Αυτή η πλευρά της Κεφαλονιάς είναι κυρίως γνωστή για την παραλία του Μύρτου καθώς είναι μια από τις ωραιότερες της Ευρώπης (διαθέτει γαλάζια σημαία) όμως υπάρχουν αρκετές μικρές και κρυφές παραλίες που αξίζει να τις ψάξετε. Μην παραλέιψετε όμως να κάνετε μια βουτιά στα ρηχά καταπράσινα νερά της παραλίας της Άσσου.
Ένα κουκλίστικο χωριουδάκι με χρωματιστά σπίτια, πλακόστρωτα καλντερίμια και συγκλονιστική θέα σε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Κέρκυρας.
Ο Αφιώνας είναι χτισμένος επάνω σε ένα ορεινό ακρωτήρι, ανάμεσα στον κόλπο του Αρίλλα και την παραλία του Αγίου Γεωργίου. Από το χωριό ξεκινά μονοπάτι που καταλήγει μετά από ένα εικοσάλεπτο πεζοπορίας σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κέρκυρας, το Πόρτο Τιμόνι.
Tο Κιόνι, το παραδοσιακό επτανησιακό χωριουδάκι της Ιθάκης με το γραφικό του λιμανάκι, αποτελεί ιδανικό αραξοβόλι για δεκάδες κότερα και σκάφη το καλοκαίρι και ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού. Έτσι κάπως το ανακάλυψαν πρώτοι οι Ιταλοί, οι Άγγλοι και μετά οι Έλληνες τουρίστες. Εδώ ο χρόνος σταματάει κι εσύ απλώς απολαμβάνεις τη στιγμή.
Το πανέμορφο Κιόνι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και ξεκινά από ψηλά, από την Ράχη και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα φτάνοντας στο κλειστό, πανέμορφο λιμανάκι. Εκεί θα βρεις αρκετές ταβερνούλες και ελάχιστα αλλά πολύ περιποιημένα μαγαζάκια με είδη δώρων. Αν περπατήσεις στη δεξιά πλευρά του, θα δεις τμήμα από το πέτρινο σπίτι όπου ζούσε ο Καραϊσκάκης, ενώ από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς μικρούς απομονωμένους κολπίσκους, ιδανικούς για μπάνιο. Στο τέλος, και λίγο πριν το μάτι χαθεί στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, διακρίνονται τρεις καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.