Ο καιρός σιγά σιγά «ανοίγει» και αυτό που θέλουμε οι περισσότεροι, είναι με την πρώτη ευκαιρία να κάνουμε κοντινές εξορμήσεις μακριά από την βαβούρα της πρωτεύουσας.
Σαββατοκύριακο στο Ξυλόκαστρο; Και κοντά είναι, μόλις σε μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα, και με ωραίες διαδρομές. Και κοντινές βόλτες να προσφέρει.
Το Ξυλόκαστρο είναι μια εκδρομή με περισσότερους άσους στο μανίκι από όσους φαίνεται ότι έχει εκ πρώτης όψεως. Το Ξυλόκαστρο, διάσημο θέρετρο της Κορινθίας στα ‘80’s συνεχίζει να διατηρεί κάτι από την αύρα εκείνης της δεκαετίας αλλά την ίδια στιγμή είναι πια ανανεωμένο ενώ παραμένει σταθερά κοσμοπολίτικο.
Η περιοχή αναπτύσσεται παραλιακά του Κορινθιακού κόλπου, κάτω από το όρος Κυλλήνη (ή Ζήρεια όπως αποκαλείται αλλιώς).
Το Ξυλόκαστρο πήρε το όνομά του από ένα κάστρο το οποίο υπήρχε κάποτε εδώ αλλά καταστράφηκε. Είχε κατασκευαστεί στον ποταμό Σύθα, κατά την Φραγκοκρατία (το 1260 περίπου) και είχε οπτική επαφή με το κάστρο της Ακροκορίνθου και αυτό της Πελλήνης.
Σαββατοκύριακο στο Ξυλόκαστρο και ραντεβού στο Πευκιά
Ο παραλιακός δρόμος είναι το σημείο συνάντησης τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών. Όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα οποία τα καλοκαίρια ζουν μεγάλες δόξες, συγκεντρώνονται εδώ. Το σήμα κατατεθέν όμως του Ξυλόκαστρου είναι το προστατευόμενο παραθαλάσσιο πευκοδάσος του Πευκιά, το οποίο απλώνεται κατά μήκος της παραλίας.
Σε αυτό το πευκοδάσος, οι βοτανολόγοι έχουν καταγράψει περισσότερα από ογδόντα διαφορετικά είδη φυτών, ανάμεσα τους η μυρτιά, ο κέδρος αλμυρίκι, οι κέδροι, οι σχίνοι, τα πουρνάρια, τα θυμάρια και φυσικά, τα πεύκα. Είναι αυτό το δάσος που έδωσε την έμπνευση στον Κώστα Καρυωτάκη για το «Πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας»!
Όλα τα χωμάτινα μονοπάτια του τα οποία είναι ιδανικά για πεζοπορίες καταλήγουν στη θάλασσα. Είναι επίσης δόκιμα για ποδηλατάδες. Με δύο λόγια, ένα φυσικό αξιοθέατο που χαρίζει το διπλό δώρο να εισπνέει κάποιος το μείγμα των αρωμάτων της φύσης ενώ βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.
Άλλο ένα αξιοθέατο είναι ο μητροπολιτικός ιερός ναός του Αγίου Βλασίου – αφιερωμένος στον πολιούχο του Ξυλόκαστρου- στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χτίστηκε το 1910 είναι πολύ μεγάλος σε μέγεθος, πετρόχτιστος και κοσμείται από αυθεντικά έργα αγιογράφων όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Αγήνωρ Αστερίδης.
Η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου του Νοταρά στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης είναι επίσης μια εκκλησία-μνημείο με έντονες βυζαντινές επιρροές.
Ο κυρίως ναός είναι ρυθμού μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής και στο δεξί μέρος ένα άνοιγμα στον τοίχο φιλοξενεί τα οστά της οικογένειας Νοταρά.
Τέλος, στην κορυφή του λόφου του Ξυλόκαστρου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Κορφιώτισσας. Εντός της θα δείτε ένα σκαλιστό τέμπλο από τον 17ο αιώνα. Ούτως ή άλλως μέχρι να ανάβετε εδώ θα έχετε απολαύσει μια υπέροχη διαδρομή, που σε κάθε διαδρομή θα χαρίζει μια εντυπωσιακή θέα της πόλης και του κορινθιακού κόλπου.
Φαγητά, γλυκά και ουζάκια γύρω από το Ξυλόκαστρο
Ένα Σαββατοκύριακο στο Ξυλόκαστρο, σημαίνει και καλό φαγητό. Μια καλή επιλογή για φαγητό είναι η παραθαλάσσια ταβέρνα Φοίνικες, με θαλασσινά, μαγειρευτά αλλά και πιάτα της ώρας, ενώ για όσους θέλουν ένα ούζο συνοδεία ποικιλίας δίπλα στη θάλασσα, τότε μια καλή λύση είναι ο Ρίζος.
Πολύ καλό φαγητό θα απολαύσετε και στην περιοχή Βάλτος ή «Βάλτσα», χτισμένη στα 540 μέτρα. Η περιοχή θυμίζει μικρό παράδεισο, είναι κατάφυτη γεμάτη με τεράστια πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Εδώ βρίσκονται και δύο παραδοσιακές ταβέρνες που θα σας αφήσουν την επίσκεψη εδώ ακόμα πιο αξέχαστη. «Τα 30 Πλατάνια» και «Τα 7 Φ».
Στο κοντινό Κιάτο (18 χλμ. από το Ξυλόκαστρο, παρόμοιας ταυτότητας και «λογικής» οικισμός, με μεγάλη βοτσαλωτή παραλία που όπως και το Ξυλόκαστρο έχει Γαλάζια Σημαία) αξίζει να έρθετε για τα ωραία ζαχαροπλαστεία του. Δοκιμάστε «τρυφερή» κρέμα στο γαλακτοπωλείο του Ανησίμωφ και φανταστικά κλασικά γλυκά, όπως η λατρεμένη σοκολατίνα «ποντικάκι« στα Βουστάσια, ιστορικό ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί από το 1954.
Στο Ξυλόκαστρο και το αρχοντικό του Σικελιανού
Το παραλιακό χωριό της Συκιάς (Συκέα) υπάγεται στο Ξυλόκαστρο και απέχει από αυτό, δύο χιλιόμετρα. Αν και μικρό από εδώ προέρχονται σημαντικά πρόσωπα από τον χώρο των επιστημών και της τέχνης – τον Άγγελο Σικελιανό, την οικογένεια Κακριδή κ.α.
Μάλιστα, στο χωριό σώζεται ακόμα η βίλα της οικογένειας Σικελιανού που έχει αγοραστεί από ιδιώτη για τη συντήρησή της, η οικία Τούρκου ηγεμόνα, αλλά και η κατοικία του Κώστας Καρυωτάκης ο οποίος επισκεπτόταν το χωριό πολύ συχνά.
Στο αρχοντικό του Σικελιανού πάντως φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς μεγάλες προσωπικότητες του χώρου των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Μανώλης Καλομοίρης, η Ισιδώρα Ντάνκαν, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρίκα Κοτοπούλη κ.α Ο ποιητής έζησε σε αυτό το σπίτι επί 20 χρόνια.
Σαββατοκύριακο στο Ξυλόκαστρο και στις γύρω περιοχές
Εξόρμηση στα ορεινά χωριά, στα Τρίκαλα Κορινθίας. Το παραδοσιακό χωριό ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου και απέχει από αυτό μόλις 26 χιλιόμετρα. Αποτελείται από τρεις συνοικίες- τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα. Το ορεινό αυτό τοπίο είναι μαγευτικό και εκτός από τις πανέμορφες εικόνες εγγυάται και λουκούλλεια κρεατοφαγία.
Επίσκεψη στο χείμαρρο της Φόνισσας. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό. Εδώ βρίσκεται και το πανέμορφο φαράγγι, το οποίο όμως απαιτεί ειδικές γνώσεις και ικανότητες για αν το διασχίσει κανείς. Κρυμμένο κι απροσδόκητα όμορφο, ξετυλίγεται μπροστά μας σε μια διαδρομή περίπου 2 χλμ.
Το σύνηθες πλάτος του είναι 2-3 μέτρα και τα τοιχώματά του από συμπαγή ασβεστόλιθο. Έχει 5 τεχνικές καταβάσεις, υψομετρική διαφορά 250 μέτρα και ο χρόνος διάσχισης για 4μελή ομάδα, περίπου 3 ώρες. Για να μπούμε στη Φόνισσα, ακολουθούμε το δρόμο από Κάτω Λουτρό προς Κορφιώτισσα. Αν και απαιτείται εξοπλισμός για όλη τη διαδρομή, μπορούμε να το περπατήσουμε σε όλο του το μήκος. Αν και πρόκειται για ένα μικρό φαράγγι είναι ιδιαίτερο κι επιβλητικό.
Βράχος (πρώην φρούριο) Ακροκορίνθου. Επιβλητικός και εντυπωσιακός βράχος με ύψος περίπου 570 μέτρων, ο οποίος δεσπόζει κοντά στην πεδιάδα της Κορίνθου. Στο εσωτερικό του φρουρίου -ό,τι έχει απομείνει- υπάρχουν απομεινάρια ναών απ’ όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους. Επίσης αν βρεθείς εκεί αξίζει σίγουρα να φτάσεις μέχρι το ψηλότερο του σημείο. Εκεί θα απολαύσεις μια μοναδική θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα! Σε γενικές γραμμές όλη η περιοχή γύρω από την εντυπωσιακή Διώρυγα της Κορίνθου και την ίδια την πόλη της Κορίνθου (42 χιλιόμετρα από το Ξυλόκαστρο) προσφέρεται για μια εκδρομή που έχει πολλά να δώσει τόσο από εικόνες και τοπίο όσο και από ιστορικές γνώσεις.
Μπάνιο στις παραλίες του Ξυλόκαστρου
Αν βρεθείτε για Σαββατοκύριακο στο Ξυλόκαστρο ημέρες με καλοκαιρία τότε γιατί να μην δοκιμάσετε και μια βουτιά στα ζεστά νερά του Κορινθιακού κόλπου. Η πιο γνωστή παραλία είναι αυτή του Πευκιά. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και καταπράσινα λόγω του πευκοδάσους που αγκαλιάζει την παραλία. Η παραλία έχει μεγάλα βότσαλα.
Άλλη μια επιλογή είναι η Συκιά, παραλία του ομώνυμου χωριού. Και εδώ θα βρείτε βότσαλο και καθαρά νερά. Πιο απομονωμένες είναι οι παραλίες προς ανατολικά του κόλπου, εκεί όπου θα βρείτε και συνεχόμενους μικρούς κολπίσκους. Στα κοντινά Κιάτο και Βραχάτι, οι οργανωμένες παραλίες έχουν ρηχά νερά και είναι ο,τι πρέπει για οικογένειες.
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα αυτού του ταξιδιού; Με την πρώτη ευκαιρία που θα θελήσετε μια εκδρομή κοντινή και την ίδια στιγμή διαφορετική, το Ξυλόκαστρο θα είναι σταθερά εκεί με πραγματικά ενδιαφέρουσες επιλογές να προσφέρει σε ένα ταξίδι οικονομικό και easy going. Θα περάσετε όμορφα!