Σκιάθος και ιστορία
Το νησί της Σκιάθου κατοικείται από την αρχαιότητα και πιθανότατα οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν οι Πελασγοί. Μετά τους Πελασγούς μάλλον η Σκιάθος κατοικήθηκε από Κρήτες, ενώ από εκείνα τα χρόνια έως και σήμερα το νησί είχε το ίδιο όνομα. Όσον αφορά το όνομά της, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», καθώς το νησί είναι κατά κάποιο τρόπο γεωγραφικά τοποθετημένο στη σκιά του Αγίου Όρους.
Το 338 π.Χ. η Σκιάθος περιήλθε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και μέχρι την εποχή που βρέθηκε σε πόλεμο με τους Ρωμαίους, η Σκιάθος και οι κάτοικοί της έζησαν ανενόχλητοι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ρωμαίους η Σκιάθος καταστράφηκε από πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και τη δράση του Ρωμαϊκού στόλου.
Έπειτα, κατά τη Βυζαντινή περίοδο το νησί κατοικούνταν αλλά πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά. Αυτό που είναι πάντως γνωστό τόσο για τη βυζαντινή περίοδο όσο και για την περίοδο της Ενετοκρατίας, που βέβαια δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά και της Τουρκοκρατίας είναι πως το νησί δεχόταν αλεπάλληλες επιδρομές από πειρατές.
Όσον αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Σκιάθος είχε σημαντική συνεισφορά με το ναυτικό της και αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους. Μάλιστα το 1807 στη Μονή Ευαγγελίστριας φτιάχτηκε η πρώτη ελληνική σημαία, η οποία αρχικά διέθετε έναν σταυρό στο κέντρο με μπλέ βάθος παρουσία μεγάλων οπλαρχηγών όπως ο Νικοτσάρας, ο Γιάννης Σταθάς και ο όσιος Νήφωνας ο ηγούμενος. Χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη σημαία ευλογήθηκε το 1807 με τον Θεοδώρο Κολοκοτρώνη να παρευρίσκεται κατά την ευλογία της.
Το 1919 βρήκαν καταφύγιο στο νησί Έλληνες Μικρασιάτες από το χωριό Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, αφού εκείνη την περίοδο βίωναν τον ξεριζωμό και τον εκδιωγμό από τους Τούρκους. Όταν κατέπαυσαν οι τουρκικές βιαιότητες επέστρεψαν στη Μικρά Ασία, αλλά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι ίδιες οικογένειες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί. Η επιλογή των Μικρασιατών για μόνιμη εγκατάσταση στη Σκιάθο έγινε αφενός γιατί την είχαν γνωρίσει ως τόπο κατά την πρώτη εγκατάστασή τους το 1919, αλλά και επειδή θύμιζε σε αυτούς την παραθαλάσσια πατρίδα τους στη Μικρά Ασία.
Σήμερα η Σκιάθος είναι ένα νησί που ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται σε 6.610 κατοίκους, ενώ είναι γνωστή για τις εξωτικές παραλίες και το «τρελό» nightlife του.
Σκιάθος: Όσα μπορείς να κάνεις στο πανέμορφο νησί των Σποράδων
1. Παραλία Λαλάρια
Όταν βρίσκεσαι σε ένα νησί -πόσω μάλλον σε ένα ελληνικό νησί- το πιο φυσικό είναι να πας σε μία παραλία. Ο λόγος για τον οποίο όμως αναφέρουμε τα Λαλάρια μόνα τους είναι γιατί αποτελούν μία μοναδική εμπειρία. Τα Λαλάρια και τα κρυστάλλινα νερά τους είναι προσβάσιμα αποκλειστικά με καραβάκι. Η παραλία με τα πεντακάθαρα νερά είναι ανοργάνωτη, ενώ το όνομά της προέρχεται από τα κατάλευκα βότσαλά της που παράγονται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη παραλία και οι ντόπιοι τα αποκαλούν «λαλάρια». Μάλιστα, τα συγκεκριμένα βότσαλα είναι προστατευόμενα και απαγορεύεται να πάρεις μαζί σου φεύγοντας όσο και αν το θέλεις.
Στην παραλία σε υποδέχεται ένας κατάλευκος βράχος που μοιάζει με μία φυσική καμάρα και σίγουρα θα θέλεις να κολυμπήσεις κάτω από αυτόν. Μάλιστα, μερικοί κάνουν κανό περνώντας από κάτω, ενώ η απόσταση από την ακτή δεν είναι μεγάλη. Τέλος, όσον αφορά τα Λαλάρια αξίζει να σημειωθεί πως περιβάλλονται από επιβλητικούς κατάλευκους βράχους που δημιουργούν τον εμβληματικό κόλπο και την παραλία, που προσφάτως διακρίθηκε ως μία από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο σε μία λίστα που δημοσίευσε το Flight Networ.