Η Ελλάδα είναι γεμάτη από πέτρινα γεφύρια που μετρούν αιώνες ζωής.
Θα τα συναντήσει κανείς στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα μιας και εξυπηρετούσαν έναν βασικό σκοπό, αυτόν της εξυπηρέτησης των ανθρώπων καθώς ήθελαν να πάνε από το ένα χωριό στο άλλο ή από τη μία πλευρά ενός ποταμού στην άλλη.
Οι Ηπειρώτες μάστορες, μάλιστα, έχτισαν πολλά από αυτά τα γεφύρια πριν φύγουν στις άλλες χώρες και δείξουν και εκεί την τέχνη τους. Ένα από τα γεφύρια της Ελλάδας, ωστόσο, έχει κάτι ξεχωριστό.
Κι αυτό γιατί αποτελεί το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης το οποίο χρησιμοποιείται έως σήμερα. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι βρίσκεται στη χώρα μας.
Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης που χρησιμοποιείται έως σήμερα είναι στην Ελλάδα
Το αρχαιότερο γεφύρι, λοιπόν, της Ευρώπης το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται έως σήμερα και βρίσκεται στην Ελλάδα, θα το συναντήσει κανείς στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από τη Σπάρτη.
Εκεί, σε πολύ κοντινή απόσταση από τους πρόποδες του Ταϋγέτου βρίσκεται η κωμόπολη του Ξηροκαμπίου και υπάρχει και το φαράγγι του Ανακώλου, στην έξοδο του οποίου ρέει ο ποταμός Ερασίνος.
Το εντυπωσιακό γεφύρι που έχει ηλικία 2.000 ετών, ενώνει τις δύο όχθες του. Είναι ένα εντυπωσιακής δομικής κατασκευής γεφύρι στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Το γεφύρι του Ξηροκαμπίου είναι της ύστερης ελληνιστικής περιόδου και είναι λειτουργικό έως σήμερα.
Λέγεται, λοιπόν, ότι έχει χτιστεί από τους Σπαρτιάτες, την εποχή που ο Αύγουστος (στα τέλη 1ου π.χ. αιώνα) τους παραχώρησε την Καρδαμύλη ως επίνειο. Το γεφύρι ονομάστηκε από τους χριστιανούς «Ελληνικό», έργο δηλαδή των αρχαίων Ελλήνων και από τους κατοίκους της γύρω περιοχής «Καμάρα». Υπάρχει, μάλιστα, και ένας μύθος που συνδέεται με το γεφύρι και λέει ότι από το γεφύρι αυτό πέρασε ο Πάρις, γιος του Πριάμου με την ωραία Ελένη του Μενέλαου, κατευθυνόμενοι προς την νησίδα Κρανάη του Γυθείου, απ’ όπου απέπλευσαν προς Τροία.
Και μπορεί το συγκεκριμένο να είναι το παλιότερο γεφύρι της Ευρώπης αλλά η Ελλάδα φημίζεται για πολλά ακόμη.
Τα περισσότερα από αυτά είναι στην Ήπειρο. Το γεφύρι της Άρτας αλλά και το γεφύρι της Κόνιτσας. Όπως και το περίφημο Γεφύρι το Κόκκορη στα Ζαγοροχώρια. Ήξερες επίσης τις «συμπληγάδες» των Γρεβενών και το γεφύρι που μετρά 3 αιώνες; Μεγάλο ενδιαφέρον έχει, επίσης, και το ελληνικό γεφύρι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται.
Και τέλος, γνώριζες, ποιο και πού ήταν το γεφύρι που απεικονιζόταν στο πεντοχίλιαρο; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που κρύβουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω τους…