Η Βυτίνα είναι ένα πανέμορφο χωριό όπου η φύση προσφέρει απλόχερα τα κάλλη της στους επισκέπτες της.
Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως κάποιες εικόνες θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Το γκρίζο μάρμαρο της περιοχής επικρατεί στην αρχιτεκτονική των αρχοντικών του οικισμού, προσφέροντας διαφορετικές εικόνες.
Παράλληλα, τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα και οι μυρωδιές από τις παραδοσιακές ταβέρνες στη Βυτίνα οδηγούν τον επισκέπτη, βάζοντας τον γρήγορα στο περιβάλλον του χωριού.
Ο ταξιδιώτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Βυτίνα και για κοντινές εξορμήσεις. Το χιονοδρομικό κέντρο αλλά και το ποτάμι του Λούσιου είναι δύο must προτάσεις. Πριν μπούμε στο αυτοκίνητο και απομακρυνθούμε λίγο από τη Βυτίνα, ας δούμε τι αξίζει να κάνουμε μέσα στον οικισμό.
Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα. Ο ναός με το γκρίζο μάρμαρο κτίστηκε το 1846 και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Βυτίνας. Γιορτάζει την 1η ημέρα του Φλεβάρη, με το χωριό να φοράει τα καλά του.
Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας. Σε ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο κτίριο, και αυτό στην κεντρική πλατεία, λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο της Βυτίνας.
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο χρόνο μέσα από αντικείμενα και εργαλεία του τόπου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1986 και στηρίχθηκε στις ιδιωτικές συλλογές των δύο ιδρυτών του: του Λεωνίδα Αναγνωστόπουλου (δάσκαλος, συγγραφέας, λαογράφος) και το Σωτήρη Κούκα (κουρέα, ανταποκριτή τοπικής εφημερίδα).
Ωράριο λειτουργίας (από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου): Σάββατο και Κυριακή 11:00 – 17:00, με την είσοδο να είναι 1 ευρώ, ενώ υπάρχει και μειωμένο εισιτήριο, στο μισό, αλλά και δωρεάν είσοδος για παιδιά κάτω των 18 ετών, φοιτητές, άνεργους και άτομα με αναπηρίες.
Ο δρόμος της αγάπης. Το όνομά του φανερώνει το ρομαντισμό που κρύβει ο συγκεκριμένος δρόμος, ο μοναδικός στην Ελλάδα που έχει αυτό το σκεπτικό.
Στο δυτικό τμήμα του χωριού, υπάρχει ένα δρόμος καλυμμένος από πλατάνια και σφενδάμους. Εκεί, παλαιότερα, έδιναν ραντεβού τα ερωτευμένα ζευγάρια ώστε να γνωριστούν καλύτερα, δίνοντας με τον καιρό το χαρακτηρισμό «ο δρόμος της αγάπης».
Ιερά Μονή Κερνίτσας. Λίγο πριν τη Βυτίνα, υπάρχει μια ιστορική μονή που ο ταξιδιώτης αξίζει να διαθέσει μέρος του χρόνου του. Η Ιερά Μονή Κερνίτσας, αφιερωμένη στη Θεοτόκο, είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα.
Ο βυζαντινός ναός, που αγκαλιάζεται από τη φύση, χτίστηκε πριν περίπου 10 αιώνες. Εκεί επί τουρκοκρατίας λειτούργησε κρυφό σχολειό.
Στη Βυτίνα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει ξεχωριστές εμπειρίες. Πεζοπορία, βόλτα με άλογο, rafting σε ποτάμι, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο.
Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου απέχει 12 χιλιόμετρα από τη Βυτίνα. Σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, μπορείς να κάνεις σκι και έλκηθρο ή να απολαύσει ένα ζεστό ρόφημα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Το κέντρο διαθέτει οκτώ πίστες και τέσσερις αναβατήρες. Το συνολικό μήκος του που αγγίζει τα 6 χιλιόμετρα.
Ποταμός Λούσιος. Ένα από τα πιο γνωστά ποτάμια της Ελλάδας, φημίζεται για τη μυθολογία που το συνοδεύει αλλά και για τα extreme sports που μπορεί να κάνει κάποιος.
Στον παραπόταμο του Αλφειού, με την πλούσια φύση, ο μύθος λέει πως οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έλουσαν με τα νερά του Λούσιου τον Δία όταν ήταν νεογέννητο μωρό.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η εμπειρία του rafting ανεπανάληπτη καθώς θα βρίσκεσαι γύρω στις 3 ώρες μέσα στο ποτάμι διανύοντας τη διαδρομή από την γέφυρα του Ατσίχολου, στη γέφυρα του Κούκου.
Πεζοπορία. Στη Βυτίνα και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διαδρομές μέρος του Menalon trail. Το σημαντικό είναι πως υπάρχει ποικιλία διαδρομών, για όλες τις δεξιότητες – αρχάριους αλλά και για έμπειρους. Επιλέξτε και μορφολογία του εδάφους τη διαδρομή που θέλετε και αφεθείτε στη βόλτα στη φύση.
Η γραφική Βυτίνα φημίζεται για αρκετά τοπικά προϊόντα. Οι αποσκευές της επιστροφής ας έχουν χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανά, μέλι Ελάτης Μαινάλου Βυτίνας, βότανα και καρύδια. Δεν αφήνουν κανέναν απογοητευμένο.
Πηγή: travelstyle.gr