Η Χίος είναι ένα πανέμορφο και ήσυχο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποτελώντας μάλιστα το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας.
Πρόκειται για ένα νησί με πλούσια ιστορία και πυκνή βλάστηση που αγκαλιάζει κάθε γωνιά και παραλία του νησιού. Στη Χίο μάλιστα ευδοκιμούν και τα μαστιχόδεντρα με τη μαστίχα να είναι το πιο γνωστό προϊόν του νησιού, το οποίο είναι γνωστό και ως «το νησί της μαστίχας».
Η Χίος είναι ένα νησί που κατοικήθηκε από τα Αρχαία Χρόνια. Τα Προελληνικά φύλα που κατοίκησαν τη Χίο ήταν οι Πελασγοί, οι Κάρες, οι Λέλεγες και οι Άβαντες, ενώ στα μέσα του 11ου αι. ξεκίνησε ο αποικισμός της Χίου από τους Ίωνες οι οποίοι την ενέταξαν στην Ιωνική συμμαχία. Χαρακτηριστικό της μεγάλης απήχησης του νησιού κατά την αρχαιότητα είναι το γεγονός πως θωρείται η γενέτειρα του Ομήρου αλλά και του Ιπποκράτη.
Με την πάροδο του χρόνου τόσο η Χίος όσο και οι Οινούσσες και τα Ψαρά, τα δύο μικρά νησάκια γύρω από τη Χίο, συνέχισαν να κατοικούνται με μερικούς κατοίκους να εξελίσσονται σε σπουδαίες ιστορικές φιγούρες της χώρας. Για παράδειγμα από τα Ψαρά ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ενώ εκεί γεννήθηκε ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκη Θεοδωράκη και ο Έλληνας πολτικός, ιδρυτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου.
Σε περίπτωση λοιπόν που αποφασίσεις να επισκεφτείς το νησί, υπάρχουν αρκετά πράγματα για να δεις και να κάνεις κι εμείς σού προτείνουμε μερικά από αυτά!
1. Παραλίες
Μία από τις παραλίες που προτιμούν όσοι και όσε ςβρίσκνται στη Χίο αναζητώντας την ψυχική γαλήνη και ηρεμία είναι η παραλία της Αγίας Δύναμης, η οποία με τα γαλαζοπράσινα νερά, την άμμο και το γεγονός πως δεν αποτελεί οργανωμένη παραλία αποτελεί πόλο έλξης όσων δεν θέλουν να επισκεφτούν κάποιο πολύβουο beach bar.
Μία παραλία που βρίσκεται σε έναν μικρό κολπίσκο με κρυστάλλινα νερά είναι η παραλία Ναγός, όπου μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου είτε στο οργανωμένο μέρος της παραλίας είτε στο ανοργάνωτο κομμάτι της. Μία ακόμη επιλογή για πιο εναλλακτικά τυπάκια που αναζητούν την ηρεμία τους είναι η Αποθήκα στον οικισμό των Μεστών, όπου η ηρεμία συνυπάρχει με το βραχώδες και άγριο τοπίο.
Φυσικά, για το τέλος αφήσαμε ίσως την πιο γνωστή παραλία του νησιού- τα Μαύρα Βόλια. Η παραλία-αξιοθέατο της Χίου είναι γνωστή για τα μεγάλα μαύρα βότσαλά της που αποτελούν προϊόν έκρηξης ενός ηφαιστείου που βρίσκεται δίπλα, κατά την προϊστορική εποχή. Είναι μία παραλία που σίγουρα θα βρεις πολύ κόσμο και ουσιαστικά αποτελείται από δύο παραλίες, τα Μαύρα Βόλια ή Μαύρος Γιαλός και το Φώκι, κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η πραγματικά άγρια ομορφιά τους.
2. Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη της Χίου «Κοραής»
Ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις των βιβλίων και της λογοτεχνίας, αξίζει να επισκεφτείτε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Χίου, αφού πρόκειται για μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της χώρας έχοντας τις «ρίζες» της στο 1792 ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου. Τότε, πρώτο πυρήνα της αποτέλεσαν τα βιβλία του Αδαμάντιου Κοραή και Ελλήνων λογίων ομογενών, ενώ όταν κατά τη Σφαγή της Χίου το 1822, η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε, ο Κοραής απέστειλε και πάλι βιβλία. Μετά το θάνατο του Αδ. Κοραή, το 1833, και σύμφωνα με τη διαθήκη του, ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων και των χειρογράφων του μεταφέρθηκαν στη Χίο.
Μετά το μεγάλο σεισμό του 1881, η Βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο κτίριο που μπορείτε να επισκεφτείτε σήμερα. Εκεί μπορείτε να δείτε ανεκτίμητες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων, περιοδικών, εφημερίδων, πινάκων, νομισμάτων, κειμηλίων και χαρτών που δώρισαν μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι, ενώ ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια που μπορείτε να δείτε εκεί είναι η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμήν του Αδαμαντίου Κοραή «Déscription de l’Egypte», αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους (έκδοση (1809-1822).
3. Πυργί
Ένας από τους πιο δημοφιλείς και συνάμα γραφικούς οικισμούς στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητα το Πυργί. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χωριό της Νότιας Χίου με σπουδαία λαογραφική, ιστορική και αρχαιολογική σημασία.
Όσον αφορά τα σπίτια της πλατείας και κάποια άλλα μέσα στο χωριό έχουν εξωτερικά ασβεστώδες επίχρισμα περίεργο, με διάφορα γραμμικά εγχάρακτα σχέδια, τα οποία, κατ΄ άλλους μεν είναι ανατολίτικη τεχνοτροπία, κατ΄ άλλους δε Ιταλικής προελεύσεως (STUCCO). Το επίχρισμα αυτό με τα διάφορα σχέδια λέγεται στη γλώσσα του χωριού «ξυστά» και είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Αυτό που κάνει όμως ολόκληρο το χωριό να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως έχει μεσαιωνική όψη, καθώς εκτός από τα σχέδια των σπιτιών που αφήνουν τους πάντες με ανοιχτό το στόμα, το χωριό διατηρεί την πετρόχτιστη όψη του και μάλιστα εκεί βρίσκεται και ο Πύργος του νησιού που χρονολογείται πιθανώς από τον 13ο αιώνα. Το Πυργί, λοιπόν, είναι ένας must προορισμός αν βρείτε στη Χίο αφού περπατώντας εκεί θα είναι λίγο ή πολύ σα να ταξιδεύετε στον χρόνο.
4. Μαστιχόδεντρα
Φυσικά, στο «νησί της μαστίχας» δεν θα γινόταν να μην επισκεφθείτε το μέρος όπου παράγεται η φυσική μαστίχα με την έντονη και ιδιαίτερη γεύση. Η μαστίχα παράγεται από το μαστιχόδεντρο ή αλλιώς σχίνος, που αν και εντοπίζεται σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα στη Μαστιχόχωρα, που βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του νησιού και το κλίμα είναι ευνοϊκό.