Μια σειρά που συζητιέται αρκετά μέχρι και σήμερα είναι οι «Ψίθυροι καρδιάς» που είχε σκηνοθετήσει πριν 26 χρόνια ο Μανούσος Μανουσάκης που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 χρονών.
Οι δραματικές σειρές τις οποίες σκηνοθέτησε (Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο, Η αγάπη ήρθε από μακριά) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Ποιος άνθρωπος στη χώρα μας που δε ζει σε σπηλιά και είναι άνω των 30 δεν έχει δει, έστω αποσπάσματα από μία από τις δεκάδες πετυχημένες σειρές του στην τηλεόραση;
Θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τις γειτονιές να αδειάζουν κάθε φορά που έβγαινε νέο επεισόδιο των Ψιθύρων Καρδιάς. Την ερωτική ιστορία του μπαλαμού (λευκού) Απόστολου Γκλέτσου με τη Ρομά Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.
Ποιος θυμάται θα πει κάποιος τη σειρά αυτή, 26 χρόνια μετά από το τέλος της; Πολλοί από ό,τι φαίνεται!
Κάποιος ανέβασε πέρσι το τέλος της σειράς στο TikTok και έγινε χαμός σε views και σε σχόλια.
@asteia_22 #asteia_22 #asteia_32 #ψιθυροικαρδιας #psithiroikardias ♬ πρωτότυπος ήχος – asteia22
«Τι τέλος είναι αυτό ακατανόητο είναι μαζί δεν είναι
Παιδιά το τέλος της σειράς πολυυ ξενέρωτο
Ρε παιδιά ! Μετά από Τόσα χρόνια είδα το σήριαλ, Περίμενα ένα πιο Κατατοπιστικό φινάλε ! Μας άφησε έτσι ….
Όντως το τέλος μας είχε κατά ξενερώσει
33 επεισόδια για το τπτ δεν απάντησε ποτέ… μπορούμε;;
Εσείς τι λέτε να σημαίνει η τελευταία σκηνή;»
Αξίζει να σημειωθεί και το τελευταίο καρέ της σειράς που γράφει:
“Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΡΘΡΟ 5″
Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 μέσα σε καλλιτεχνική οικογένεια, η μητέρα του ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος και η θεία του η ηθοποιός Ειρήνη Παππά.
Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.
Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία «Βαρθολομαίος» το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής.
Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα. Η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 και οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας, τόπο καταγωγής της μητέρας του.
Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το: Άρχοντες το 1978, Η σκιάχτρα το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες «Σουβλίστε τους!» «Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο» και «Το τραγούδι της επιστροφής», όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός.
Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών.
Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: «Καλλικαντζαροδουλειές» (1985-1986), «Μικρογραφίες» (1986-1987) και «Τα καλύτερά τους χρόνια» (1989).