Η Σόνια Θεοδωρίδου έζησε 37 ολόκληρα χρόνια στο εξωτερικό και έκανε διεθνή καριέρα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Είναι αγαπητή στο κοινό, όχι μόνο για τη μοναδική φωνή της αλλά και για τον ξεχωριστό χαρακτήρα της.
Η διεθνούς φήμης σοπράνο, ενόψει της πολυαναμενόμενης συναυλίας, «Από τη Μεσόγειο ως τα πέρατα του κόσμου» στο Θέατρο Βράχων αύριο, 15 Ιουνίου, μιλάει με ενθουσιασμό για την εμφάνισή της και τι να περιμένουν όσοι θα βρεθούν εκεί για να την απολαύσουν, ενώ δεν παραλείπει να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της ζωής της. Μάλιστα δεν διστάζει να μιλήσει με ενθουσιασμό και για τον γάμο της με τον άντρα που της «έκλεψε» την καρδιά που θα γίνει σε λίγο καιρό από τώρα…
Συνέντευξη με τη Σόνια Θεοδωρίδου…
Αύριο, Τετάρτη 15 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσετε μία συναυλία αφιερωμένη στη Μεσόγειο -και όχι μόνο. Μιλήστε μας για αυτό…
Θα γίνει μία συναυλία υπέροχη κατά τη γνώμη μου με πάρα πολύ ωραία στοιχεία μουσικά από όλη την Μεσόγειο, που είναι ένα μαγικό ταξίδι μέσα στους πολιτισμούς που περικλείουν την Μεσόγειο και πιο πέρα και πάνω από όλα είναι ένα κομμάτι συμφιλίωσης και αγάπης προς όλους αυτούς τους λαούς. Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή θάλασσα, οι κοινές ρίζες αν μιλήσω για την Κάτω Ιταλία, είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μέσα από αυτή τη θάλασσα και έτσι και η μουσική ταιριάζει και είναι πολύ συγκινητικό.
Θα τραγουδήσετε σε έντεκα γλώσσες…
Ναι σωστά, μαζί με τις διαλέξεις αν τα μετρήσεις είναι έντεκα σίγουρα. Εγώ μιλάω έξι γλώσσες αλλά κάθε φορά είναι μία καινούργια προσπάθεια για να μπορέσεις να εντυπώσεις με ωραίο τρόπο αυτά τα ωραία τραγούδια.
Ποιες είναι οι έξι γλώσσες που μιλάτε;
Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Εβραϊκά.
Τι να περιμένουμε από εσάς όσοι θα παρακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη εμφάνισή σας;
Μεγάλη χαρά και αγαλλίαση γιατί θα έχουμε ένα πολύ ωραίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και γιατί έχω 120 άτομα από χορωδία. Από παιδιά μέχρι μεγάλους και μία καταπληκτική ορχήστρα και είναι μία γιορτή, ύστερα από τόσο καιρό που είχαμε μεγάλη ανάγκη να βρεθούμε, να αγκαλιαστούμε, να χαρούμε, νομίζω πως θα το ευχαριστηθούν. Δεν τραγουδάω άριες, σχεδόν λαϊκά τραγούδια είναι από τον κάθε λαό.
Ακούγεστε ενθουσιασμένη! Τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε τέτοια προσμονή για την αυριανή μεγάλη βραδιά;
Με κάνει να νιώθω ότι επιτέλους βγαίνουμε από το καβούκι μας με έναν άλλον τρόπο γιατί τόσο καιρό ήμασταν φιμωμένοι. Μετά είναι ότι νιώθω θαυμάσια που απευθύνομαι σε έναν κόσμο πολύ πιο ‘’πλατύ’’ από ότι τραγουδούσα στα Μέγαρα και στις Όπερες. Θα δώσω την καρδιά σε όλους αυτούς που θα έρθουν στη συναυλία.
Έχετε τραγουδήσει σε μερικά από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Το ελληνικό κοινό πόσο διαφορετικό είναι από εκείνο του εξωτερικού;
Υπάρχουν διαφορές. Στο εξωτερικό είσαι κάπως σαν pop star, σε χειροκροτούν, ξέρουν την μουσική, χτυπάνε πόδια, χέρια. Εδώ στην Ελλάδα είναι λίγο πιο επίσημα και συγκρατημένα. Βέβαια σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται πιο γνωστό αυτό το είδος μουσικής οπότε κάτι αρχίζει να γίνεται και εδώ.
Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερα για περιστατικά με βίαιες συμπεριφορές. Εσείς όλα αυτά τα χρόνια της πορείας σας έχετε βιώσει λεκτική βία ή βίαιη συμπεριφορά;
Έχω βιώσει εδώ στην Ελλάδα δύο φορές λεκτική βία. Στο εξωτερικό ποτέ. Νιώθω οίκτο για τον άνθρωπο που γκρεμίζεται στα μάτια μου μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και ας είναι καταξιωμένος καλλιτέχνης και πάντα λέω ”τι κρίμα για έναν άνθρωπο που η ζωή, του χάρισε δόξα, φήμη και χρήμα να είναι τόσο γουρούνι;” και ας μου επιτραπεί η έκφραση γιατί προσβάλλω και τα ζώα.
Φοβηθήκατε;
Με ένα συγκεκριμένο περιστατικό είχα τρόμο θανάτου, δεν μπορώ να το περιγράψω.
Αυτό όμως είναι ένα πρόβλημα της κοινωνίας μας; Γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως οι γυναίκες είναι το «αδύναμο» φύλο…
Είναι πρόβλημα ενός ανθρώπου που είναι λίγος και έχει εξουσία. Η εξουσία είναι αυτό που του δίνει το δικαίωμα να μπορεί να ασκήσει τα κατώτατά του ένστικτα και τις κατώτερες του ιδέες, είτε είναι ο γονιός προς το παιδί του, είτε ο εργοδότης στον υπάλληλο, είτε συνάδελφος σε συνάδελφο. Τι κάνουν όλοι αυτοί; Ασκούν εξουσία με τον χειρότερο τρόπο και βλέπεις τον πραγματικό εαυτό του καθενός. Δε μπα να είσαι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης του κόσμου, εάν δεν είσαι άνθρωπος, είσαι ένα μηδενικό, είσαι ένα τίποτα.
Πιστεύετε ότι με το κίνημα #metoo πάμε προς το καλύτερο;
Πηγαίνουμε απλά δεν θα εξαλειφθεί αυτό. Θα μαζευτούν λίγο γιατί τώρα πια ξέρουν ότι αν γίνει κάτι, θα μιλήσουν. Πρέπει να μεγαλώνουμε σωστά τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας στο σπίτι. Να τα εκπαιδεύουμε να ζουν χωρίς φόβο και να έχουν εμπιστοσύνη στους γονείς τους και να μιλούν όταν έχουν κάποιο πρόβλημα γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Να μην φοβόμαστε για παράδειγμα να μην χάσουν την δουλειά τους επειδή κάποιος μας επιτέθηκε, το αντίθετο πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτός θα χάσει την δουλειά του επειδή μας επιτέθηκε.