Ένα από τα πιο διάσημα καλακαιρινά κοκτέιλ είναι το «Aperol Spritz». Καιρός να μάθουμε για τις «ρίζες» του.
Oι ρίζες του περίφημου κοκτέιλ ανάγονται στην Ιταλία, όταν το 1919, οι Luigi και Silvio Barbieri ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση λικέρ στην πόλη Padua της Ιταλίας.
Μετά από επτά χρόνια πειραματισμών και ανάπτυξης, παρουσίασαν το Aperol στη Διεθνή Έκθεση της Πάδουα. Το όνομα «Aperol» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «apéro» που αναφέρεται στο απεριτίφ, ένα ποτό που καταναλώνεται πριν από το γεύμα για να ανοίξει την όρεξη, όπως, δηλαδή και τα ορεκτικά πιάτα.
Η συνταγή του Aperol παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από την αρχική της δημιουργία και περιλαμβάνει πικρά και γλυκά πορτοκάλια, ραβέντι, βότανα και ρίζες, που του δίνουν τον χαρακτηριστικό του πορτοκαλί χρώμα και την ισορροπημένη γεύση.
Η ιστορία του Spritz έχει τις ρίζες της στην Αυστροουγγαρική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα. Οι Αυστριακοί στρατιώτες που βρέθηκαν στις περιοχές του Βένετο και της Λομβαρδίας της Ιταλίας, άρχισαν να αναμιγνύουν τοπικά κρασιά με ανθρακούχο νερό για να μειώσουν την ένταση του αλκοόλ. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς το σημερινό Spritz.
To «πάντρεμα» του Aperol με το Spritz
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Aperol άρχισε να χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για το Spritz. Η αναλογία και η σύνθεση του Aperol Spritz όπως το ξέρουμε σήμερα – με Prosecco, Aperol και σόδα – καθιερώθηκε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 στη βόρεια Ιταλία. Αυτή η παραλλαγή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της δροσιστικής του γεύσης.
Κατά την δεκαετία του 2000, το Aperol Spritz γνώρισε αναγέννηση, κυρίως μέσα από τις διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρείας Campari, η οποία εξαγόρασε το Aperol το 2003.
Με τις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες, Aperol Spritz ξεπέρασε τα ιταλικά σύνορα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να το καθιερώσουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους.
Σήμερα, το Aperol Spritz είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κοκτέιλ, το οποίο συνήθως καταναλώνεται κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αποτελώντας μια ιδανική επιλογή, αφού, αφενός είναι ελαφρύ, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αφετέρου αφήνει μια αναζωογονητική αίσθηση στον ουρανίσκο.
Τα συστατικά του αγαπημένου κοκτέιλ
Η αναλογία που συνήθως ακολουθείται είναι 3 μέρη Prosecco, 2 μέρη Aperol και 1 μέρος σόδα.
Υλικά:
Δεν χρειάζεται, πάντως, να έχετε εξειδικευμένες γνώσεις bartender για να φτιάξετε το συγκεκριμένο κοκτέιλ, καθώς μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας μέσα σε λίγα λεπτά, ώστε να το απολαύσετε με την παρέα σας.
Εκτέλεση:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.