Δεν μπορείς να βρεις πουθενά κουβαδάκι και φτυαράκι, αλλά μπορείς να αγοράσεις μία τσάντα Gucci των 10.000 ευρώ ή μια καλλιτεχνική δημιουργία των 250.000 ευρώ, παρατηρεί εντυπωσιασμένος ρεπόρτερ του Guardian που επισκέφθηκε τη Μύκονο.
Ο Ρούπερτ Νιτ βρέθηκε στη Μύκονο και την περιγράφει ως ένα ελληνικό νησί που πάντα προσέλκυε «λαμπερούς» τουρίστες, αλλά η μαζική εισροή δισεκατομμυριούχων το μετέτρεψε σε «έναν παράδεισο παράλογου πλουτισμού».
«Αυτή η λωρίδα άμμου, στη νοτιοδυτική ακτή της Μυκόνου, δεν είναι μια απλή παραλία», γράφει ο Νιτ για την επίσκεψή του στο Nammos. Εκεί, αποφάσισε να ρωτήσει πού μπορεί να αγοράσει κανείς στρώμα θαλάσσης ή άλλα «συμπράγκαλα» για την παραλία. Η γυναίκα στην υποδοχή του beach club γέλασε. «Οι πελάτες μας δεν είναι συνήθως τέτοιου είδους άνθρωποι», του είπε.
«Το Nammos είναι προορισμός που επιλέγουν κάποιοι από τους πιο πλούσιους και διάσημους ανθρώπους στον κόσμο. Από την Κέιτ Μος, την Λίντσεϊ Λόχαν και την Αριάνα Γκράντε, μέχρι τον Γουέιν Ρούνεϊ και τον Γιουσέιν Μπολτ. Τα χρήματα που ξοδεύουν εκεί έχουν αλλάξει άρδην την τοπική κοινότητα», γράφει ο Νιτ που ρώτησε αν μπορεί να απολαύσει το δείπνο του εκεί, αλλά το ενημέρωσαν ότι έπρεπε να είχε κάνει κράτηση εβδομάδες νωρίτερα. «Πιθανότατα αυτό είναι καλύτερο γιατί ένα πιάτο λαβράκι θα μου κόστιζε 200 ευρώ. Μια προσπάθεια να πιω μια μπύρα στο μπαρ, όπου χωρίς εξαίρεση όλοι οι πελάτες, γέροι και νέοι χορεύουν στα τραπέζια, αποτρέπεται από μια ομάδα έξι σεκιούριτι», περιγράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος για την επίσκεψή του στο Nammos στη Μύκονο.
Με πολυτελή γιοτ ή με ιδιωτικά τζετ καταφθάνουν στη Μύκονο πλούσιοι και διάσημοι
«Ξοδεύουν 50.000- 100.000 σε μία βραδιά»
Ενας από τους σεκιούριτι του εξήγησε ότι μόνο όσοι έχουν κλείσει τραπέζι επιτρέπεται να μπουν στο πάρτι. «Είναι ένα συνηθισμένο εστιατόριο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Μετά, ξεκινά το πάρτι κάθε βράδυ. Οι άνθρωποι ξοδεύουν τεράστια ποσά, 50.000-100.000 ευρώ δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», του είπε. «Δουλειά του είναι να εμποδίζει να μπει στο πάρτι όποιον δεν τα έσκασε και να προφυλάξει από την ανεπιθύμητη προσοχή εκείνους που διασκεδάζουν. Ομως, το να συγκεντρώσεις τα βλέμματα και να επιδείξεις τα πλούτη σου φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους να επισκεφτείς το Nammos», παρατηρεί ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Ο Νιτ περιγράφει ότι το βράδυ που βρέθηκε στο Nammos στο ένα τραπέζι ήταν η influencer από την Αυστραλία Σάνι Γκρίμοντ, που έχει 1,4 εκατ. ακολούθους. «Χορεύει πάνω σε ένα τραπέζι και στο διπλανό υπάρχουν 34 μπουκάλια σαμπάνιας Veuve Clicquot. Κάθε ένα κοστίζει 1.000 ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Θυμίζει ακόμη ότι το 2017 ο τότε εκατομμυριούχος Φίλιπ Γκριν έσπαγε πιάτα και κατάβρεχε με σαμπάνια στο Νammos, στη Μύκονο, παρέα με την Κρις Τζένερ και τον σχεδιαστή Τόμι Χίλφιγκερ, ενώ αναφέρει ότι ανάμεσα στους διάσημους που έχουν περάσει από εκεί είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Λιούις Χάμιλτον, η Μπέλα Χαντίντ και η Χάιντι Κλουμ.
Για επιπλέον ιδιωτικότητα, οι διάσημοι μπορούν να νοικιάσουν μια καμπάνα, με τζακούζι σε εξωτερικό χώρο και μπάτλερ, για 5.000 ευρώ την ημέρα, σημειώνει.
Πώς άλλαξε η Μύκονος
Η Μύκονος προσελκύει τουρίστες από τη δεκαετία του ‘20, όταν αρχαιολόγοι και κυνηγοί αρχαιοτήτων τη χρησιμοποιούσαν ως βάση για να επισκέπτονται την κοντινή Δήλο, γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος. «Τη δεκαετία του ‘60, την επισκέφθηκε η Τζάκι Κένεντι με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Το παράδειγμά της ακολούθησαν η Γκρέις Κέλι, η Μπριζίτ Μπαρντό και η Σοφία Λόρεν. Η Μύκονος έγινε προορισμός για τους ομοφυλόφιλους τουρίστες τη δεκαετία του ‘70, όταν άνοιξε το Pierro’s», γράφει ακόμη.
«Οπως συμβαίνει συνήθως, όταν οι διάσημοι πηγαίνουν κάπου, ακολουθούν οι σούπερ πλούσιοι. Η Ψαρού, όπου βρίσκεται το Nammos, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί είναι ένα φυσικό λιμάνι προστατευμένο από τα μελτέμια. Ετσι, είναι τέλειο σημείο προκειμένου να δέσουν τα σούπερ γιοτ των δισεκατομμυριούχων. Οταν επισκέφθηκα τη Μύκονο 11 τέτοια γιοτ ήταν δεμένα εκεί, ανάμεσά τους το Maltese Falcon των 300 εκατ. που λέγεται ότι το έχουν νοικιάσει ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ και οι ηθοποιοί Τομ Χανκς και Χιου Τζάκμαν», γράφει ο Νιτ.
Για όσους δεν έχουν σκάφος, το Νammos προσφέρει ελικοδρόμιο, Αν δεν έχετε δικό σας, η ενοικίαση ενός για το ταξίδι των 35 λεπτών από την Αθήνα στη Μύκονο θα σας κοστίσει 3.500 ευρώ, αναφέρει ακόμη.
«Βλέποντας πόσα πολλά χρήματα δαπανούσαν οι πλούσιοι επισκέπτες στο εστιατόριο και το beach bar, οι ιδιοκτήτες του Nammos επεκτάθηκαν σε 20 πολυτελείς μπουτίκ. Η Κέιτ Μος ήταν DJ πέρυσι στο opening Party, ενώ στο κατάστημα Dior μπλουζάκια που γράφουν «J’Adior Mykonos» πωλούνται για 1.200 ευρώ. Πέρα από τα καταστήματα Gucci, Burberry και Louis Vuitton, υπάρχει και γκαλερί, όπου έργα τέχνης πωλούνται για πάνω από 200.000 ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα του Guardian.
Σούπερ γιοτ και ιδιωτικά τζετ στη Μύκονο
«Δεν είναι η μόνη περιοχή της Μυκόνου που έχει μεταμορφωθεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σούπερ πλουσίων. Το 2015 οι Γερμανοί φίλοι Τόμας Χέιν και Μάριο Χέρτελ αγόρασαν το μπαρ Scorpios και το μεταμόρφωσαν σε άλλον έναν σούπερ- πολυτελή προορισμό για πάρτι», σημειώνει ο Νιτ και συμπληρώνει πως και εκεί πάνε συχνά διάσημοι.
«Οι ξένοι επισκέπτες στο αεροδρόμιο της Μυκόνου αυξήθηκαν σε 282.000 το πρώτο εξάμηνο του 2019. Κάθε ημέρα τον Αύγουστο περισσότερα από 200 αεροπλάνα, ανάμεσά τους ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών τζετ, προσγειώνονται ή απογειώνονται εκεί. Για εκείνους που δεν έχουν το δικό τους πολυτελές γιοτ, οι επιλογές διαμονής περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων ή υπερπολυτελείς βίλες, μία από τις οποίες νοικιάζεται για πάνω από 1 εκατ. λίρες τον μήνα. Είναι 1.400 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει μπάτλερ, σεφ, δύο σερβιτόρους, 8 κρεβατοκάμαρες, 9 μπάνια και εξωτερικό χώρο διασκέδασης που μπορεί να φιλοξενήσει 120 άτομα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.