Και όμως το φως έχει γεύση! Απίστευτο αλλά πέρα ως πέρα πραγματικό. Κι αν προσπαθήσετε να το γευτείτε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας αφήσει μια δυσάρεστη γεύση βραστού κουνουπιδιού.
Τώρα πως μπορείτε να γευτείτε το φως; Οι Γάλλοι έχουν την απάντηση. Goût de lumière ονόμασαν την οσμή που συναντάμε, συνήθως, στα λευκά κρασιά και κυρίως τις σαμπάνιες που έχουν εκτεθεί καιρό στο φως. Από εκεί αποδώθηκε η γεύση στο φως.
Από τη χημική σκοπιά του θέματος, η goût de lumière είναι το αποτέλεσμα οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχουν η ριβοφλαβίνη και τα θειούχα αμινοξέα.
Οργανοληπτικώς μιλώντας, τα κρασιά που παρουσιάζουν τη «γεύση του φωτός» εμφανίζονται με δυσάρεστη, βαριά μυρωδιά βραστού κουνουπιδιού ή καουτσούκ.
Για την αποφυγή εμφάνισης του προβλήματος έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, όπως για παράδειγμα, η χρήση περισσότερο «προστατευτικού» γυαλιού (η λευκή φιάλη αφήνει περισσότερο εκτεθειμένα τα κρασιά) και έγχρωμων πλαστικών προστατευτικών φιλμ.
Επίσης, λύσεις μπορούν να υπάρξουν και στο οινολογικό πεδίο, με την εφαρμογή διαδικασιών που στοχεύουν στο μπλοκάρισμα της οξειδοαναγωγικής αντίδρασης που προκαλεί τη γεύση του φωτός. Αυτές όμως οι λύσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούν να εφαρμοστούν ευρέως.
Σήμερα, έχει δημιουργηθεί ολόκληρη γκάμα λαμπτήρων LED, τόσο για τους αποθηκευτικούς χώρους όσο και τους χώρους οινοποίησης, γευστικής δοκιμής και πωλήσεων, διαβεβαιώνοντας τη λύση του δυσάρεστου φαινομένου/προβλήματος. Και οι οίκοι αλλάζουν σταδιακά τον φωτισμό…