Παράνομη κρίθηκε η απεργία της Τετάρτης (9/11) για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανήκουν στην ευθύνη της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ θα λειτουργούν κανονικά, όπως και τα λεωφορεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση εργασίας στην ΟΣΥ (στα λεωφορεία δηλαδή) θα αναβαθμιστεί σε 24ωρη απεργία, υπό την «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η ΣΕΛΜΑ (Μετρό).
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση που είχε εκδώσει, δήλωνε την πλήρη κάλυψή της στους απεργούς (κατ’ επέκταση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς), επισημαίνοντας ότι είχε εγκαίρως, από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώσει για την απεργία τόσο το κοινό όσο και όλους τους εργοδοτικούς φορείς.
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου:
«Συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και έλαβε απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η Συνομοσπονδία εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η κοινωνία γενικότερα, με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δηλώνει ότι οι οριζόντιες παροχές με προεκλογικό άρωμα δε λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Η Συνομοσπονδία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και το κόστος της ακρίβειας η οποία σε πολλές περιπτώσεις εμπεριέχει έντονα τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας».