Το βράδυ της Παρασκευής, ο Λίβανος, οποίος βιώνει μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας του, βρέθηκε σε συνθήκες ολικού μπλακ άουτ.
Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επηρέασε ακόμη και τον διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού, οφείλεται στα δύο βασικά εργοστάσια ηλεκτροδότησης, τα οποία ξέμειναν από… καύσιμα.
Κάτι αρκετά σύνηθες το τελευταίο διάστημα στη μεσογειακή χώρα, καθώς η απουσία ξένου συναλλάγματος, ως απόρροια της μακροχρόνιας οικονομικής δυσπραγίας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εισαγωγή ενεργειακών προμηθειών από το εξωτερικό.
Οι δύο κύριοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί -οι Deir Ammar και Zahrani- παρέχουν από κοινού το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Παρότι στο λιμάνι της πρωτεύουσας βρίσκονταν εδώ και μέρες αρκετά πλοία, τα οποία μετέφεραν αέριο και πετρέλαιο, οι υπεύθυνοι αρνούνταν να παραδώσουν τα φορτία, αν δεν εισέπρατταν τα χρήματα σε δολάρια.
Η οικονομική στενότητα κατέστησε αυτή την επιθυμία μη εφικτή, και το αποτέλεσμα ήταν μεγάλα τμήματα της χώρας να μείνουν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Πέραν του ηλεκτρισμού, ωστόσο, προβλήματα παρατηρούνται και στην υδροδότηση, καθώς οι σταθμοί άντλησης λειτουργούν με πετρέλαιο και η έλλειψη καυσίμων εμποδίζει τη λειτουργία τους.
Ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες, με το εθνικό νόμισμα να έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας του.
Αποτέλεσμα είναι το 50% του εθνικού πληθυσμού να βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, κάτι το οποίο έχει πυροδοτήσει την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.