ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κίμπερλι Γκίλφοιλ: Στα ελληνικά μεταφράζετε «Δεν υπάρχετε»...
prodeals

Visa: Ανακοίνωσε την εξαγορά της Tink για 1,8 δισ. δολάρια – Ποια είναι η startup

Όσα θέλετε να μάθετε

Visa: Ανακοίνωσε την εξαγορά της Tink για 1,8 δισ. δολάρια – Ποια είναι η startup

Η Visa δεν κατάφερε να αποκτήσει την Plaid, όμως συμφώνησε σε όλα για την εξαγορά fintech startup, Tink, έναντι 1,8 δισ., με σκοπό να επεκταθεί και στην αγορά του open banking.

Η Visa inc ανακοίνωσε τα σχέδια της για την εξαγορά έναντι 1,8 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής κορυφαίας fintech startup, Tink, μια πλατφόρμα ανοιχτής τραπεζικής / open banking, που παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα τραπεζών και χρηματοπικονομικών ιδρυμάτων.

Η επιχειρημαιτική κίνηση αυτή έρχεται λίγους μήνες αφότου η Visa αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξαγορά της αμερικανικής startup ανοιχτής τραπεζικής Plaid, για την οποία σχεδίαζε να δαπανήσει το ποσό των 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αμερικάνικες αρχές δεν έδωσαν το ‘πράσινο φως΄ για την εξαγορά με τον ισχυρισμό ότι παρεμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι η συνένωση των δυο εταιρειών θα «εξαλείψει μια νεοεμφανιζόμενη ανταγωνιστική απειλή που πιθανότατα θα επιφέρει αν συνεχίσει αυτόνομα σημαντική εξοικονόμηση και πιο καινοτόμες διαδικτυακές χρεωστικές υπηρεσίες για εμπόρους και καταναλωτές».

H άνθηση της ανοιχτής τραπεζικής

Τόσο η Plaid όσο η και Tink δραστηριοποιούνται στο χώρο της ανοιχτής τραπεζικής, που παρέχει πρόσβαση σε εταιρείες σε δεδομένα που μέχρι πρότινος ανήκαν αποκλειστικά σε τράπεζες. Η ανοιχτή τραπεζική πήρε τα πάνω της τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και την ΕΕ χάρη στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία Πληρωμών, PSD2, επιβάλλει στις τράπεζες να επιτρέπουν την πρόσβαση εγγεγραμμένων τρίτων παρόχων σε δεδομένα πελατών, με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Η εφαρμογή αυτών των κανόνων, που ισχύουν από το 2016, καλλιέργησε εύφορο έδαφος για τις χρηματοοικονομικές fintechs, όπως η Tink, που παρέχουν τεχνολογία που δίνουν πρόσβαση σε τρίτα μέρη και τράπεζες σε δεδομένα πελατών.

Ποια είναι η Tink

Η Tink, όταν ιδρύθηκε, το 2012, από Σουηδούς επιχειρηματίες Ντανιελ Κιέλλεν και Φρέντικ Χέντμπεργκ, ξεκίνησε ως εφαρμογή οικονομικής διαχείρισης, αλλά αργότερα επικεντρώθηκε στην παροχή της τεχνολογίας της σε τρίτες επιχειρήσεις.

Η σουηδική Tink απλοποιεί, όσο καμία άλλη αντίστοιχη εφαρμογή, την παροχή ανοιχτών τραπεζικών δυνατοτήτων. Δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να συνδεθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς από τις δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες, μέσω ενός μοναδικού API. Οι πελάτες, συγκεκριμένα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το API της Tink για να αποκτήσουν πρόσβαση στις καταστάσεις λογαριασμού τους, να κάνουν πληρωμές, να λάβουν τραπεζικές πληροφορίες, καθώς και να ανανεώσουν τακτικά τα δεδομένα τους.

Αντίστοιχα, προσφέρει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν το ίδιο API για να αλληλεπιδρούν με τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Tink ενοποιείται σήμερα με 3.400 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χρησιμοποιείται από περισσότερους από 250 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και fintech startups, συμπεριλαμβανομένων των PayPal, BNP Paribas, American Express και Lydia.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Crunchbase, η Tink έχει συγκεντρώσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε γύρους χρηματοδότησης από τεράστιους επενδυτές, όπως η Dawn Capital, το Eurazeo, η HMI Capital, το Insight Partners, η PayPal Ventures, η Creades, η Heartcore Capital και άλλους.

Η νέα εξαγορά με μεγάλο αντίκτυπο στην ανοιχτή τραπεζική

Η λειτουργία των υπηρεσιών της Tink αναμένεται να συνεχιστούν ως έχουν και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Η Visa ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει το εμπορικό σήμα καθώς και την ομάδα διαχείρισης της εταιρείας.

Η συμφωνία με την Tink υπόκειται σε όλες τις απαραίτητες κανονιστικές εγκρίσεις και λοιπές συνήθεις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης μιας συναλλαγής, δήλωσε η Visa, προσθέτοντας ότι θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά με μετρητά και δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών της εταιρείας ή την πολιτική μερισμάτων.

«Η Visa έχει δεσμευτεί να κάνει ό, ι μπορεί για να προωθήσει την καινοτομία και να ενδυναμώσει τους καταναλωτές για την υποστήριξη των ανοιχτών τραπεζικών στόχων της Ευρώπης», δήλωσε ο Αλ Κέλυ, Διευθύνων Σύμβουλος της Visa. «Συνδυάζοντας το δίκτυο της Visa και τις ανοιχτές τραπεζικές δυνατότητες της Tink, θα προσφέρουμε αυξημένη αξία στους ευρωπαίους καταναλωτές και επιχειρήσεις με εργαλεία που θα κάνουν την οικονομική τους ζωή πιο απλή, αξιόπιστη και ασφαλής».

Από την άλλη οι ιδρυτές του Tink ανέφεραν ότι «από την αρχή κατέστη σαφές ότι με τη Visa μοιραζόμαστε μια κοινή αποστολή – να συνδέσουμε τον χρηματοπιστωτικό κόσμο και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και την υιοθέτηση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε εργαστεί αδιάκοπα για να εξελίξουμε την Tink σε μια κορυφαία ανοιχτή τραπεζική πλατφόρμα στην Ευρώπη και είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για αυτό που έχει δημιουργήσει μαζί με ολόκληρη την ομάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tink, Ντάνιελ Κιέλεν. «Έχουμε δημιουργήσει κάτι απίστευτο και είμαστε ακόμη στην αρχή».

«Με την ένωσή μας με τη Visa, θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο γρήγορους ελιγμούς και να φτάσουμε πιο μακριά από ποτέ. Η Visa είναι ο τέλειος συνεργάτης για το επόμενο στάδιο του ταξιδιού της Tink και είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι για αυτό που θα φέρει στους υπαλλήλους μας, στους πελάτες μας και στο μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», συνέχισε.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου της Visa να επεκτείνει την κερδοφορία της και πέρα ​​από τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα, όπου είναι ένας από τους κυρίαρχους παίκτες του κόσμου. Μάλιστα, συγκυριακά η συναλλαγή λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία όπου οι εταιρείες καρτών, όπως η Visa, έχουν υποστεί αυξημένη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά στην Ευρώπη.

Σουηδία- ο ευρωπαϊκός βασιλιάς των fintech startup

Εάν ολοκληρωθεί, η συναλλαγή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ακόμη μεγάλη επιτυχία για τον τομέα startup χρηματοοικονομικής τεχνολογίας της Σουηδίας, η οποία φημίζεται για τα μεγαθήρια που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.

Η σουηδική η εταιρεία Klarna που προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και λειτουργεί το μοντέλο «αγοράστε τώρα-πληρώστε αργότερα» σε πρόσφατη αποτίμηση εκτιμήθηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια στον τελευταίο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων τον Ιούνιο, ενώ η startup πληρωμών iZettle εξαγοράστηκε από την PayPal Holdings Inc για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

«Με την Tink και το iZettle, η Σουηδία έχει πλέον καταφέρει δύο από τις μεγαλύτερες εξαγορές fintech στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τζος Μπελ, γενικός συνεργάτης της Dawn Capital, μιας εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που υποστήριξε και τις δύο εταιρείες.

Αντιμονοπωλιακές ανησυχίες

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας δήλωσαν ότι η εξαγορά της Tink θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με αντιμονοπωλιακές ανησυχίες, παρόμοιες με εκέινες που στάθηκαν εμπόδιο στην έγκριση της εξαγοράς της Plaid από τη Visa.

«Η αγορά ανοιχτής τραπεζικής της Ευρώπης είναι πολύ διαφορετική από των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σίμον Τέιλορ, επικεφαλής επιχειρήσεων και συνιδρυτής της fintech 11: FS. «Ωστόσο, η Tink είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αρένα και πολλές από τις ανησυχίες εξάλειψης του ανταγωνισμού που οδήγησαν στην απαγόρευση της συμφωνίας Plaid – Visa ενδέχεται να έχουν εφαρμογή και εδώ», κάτι, ωστόσο, που η Visa διαψεύδει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.