Το ΔΝΤ χτυπά για μία ακόμη φορά το…«καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία και προειδοποιεί για ευρωπαϊκό Μνημόνιο, σε ενδεχόμενο νέου lockdown.
«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» από το ΔΝΤ, που, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, επαναφέρει ζήτημα μείωσης συντάξεων και προειδοποιεί για ευρωπαϊκό Μνημόνιο σε ενδεχόμενο νέου lockdown.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά εκ νέου εξοικονόμηση δαπανών για το κράτος μέσω των συντάξεων. Την ίδια γραμμή έχει χαράξει και η Κομισιόν, που εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι θα αρχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια, ενώ οι νεότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις.
Το Ταμείο χτυπά, όμως, ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας. Όπως αναφέρει, «εάν προκύψει ένα σοβαρό σοκ, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη της ευρωζώνης». Αυτή η πρόταση φαίνεται πως έρχεται σε ευθεία γραμμή με το αίτημα του μπλοκ των βόρειων χωρών, όπως η Φινλανδία, ότι όποιο κράτος-μέλος μπει ξανά σε lockdown και χρειαστεί νέο οικονομική στήριξη θα πρέπει να πάρει δάνειο από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), οι όροι του οποίου προσομοιάζουν με ένα ιδιαίτερα σκληρό Μνημόνιο, με μέτρα λιτότητας. Άλλωστε, κανένα κράτος δεν έχει προσφύγει μέχρι στιγμής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς δεν θέλει να του φορτωθεί η «ρετσινιά» της χώρας υπό μνημονιακούς όρους.
Αμφισβητούνται και οι χειρισμοί στο δημοσιονομικό πεδίο
Το ΔΝΤ αμφισβητεί και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό πεδίο, τη στιγμή που στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έχουν υπολογιστεί πρωτογενή πλεονάσματα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο 3,7% έως το 2025. Η ανησυχία του Ταμείου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την ικανότητα να διατηρήσει τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν διευρυνθεί υπό το φως της πανδημίας.
Όλα αυτά την ώρα, μάλιστα, που η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί πως τα υψηλά πλεονάσματα δεν τα έχουν ζητήσει οι δανειστές, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέψει στα υπερπλεονάσματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν -για μια ακόμα φορά- από τους φόρους που θα καταβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.