Ένα από τα υποτονικότερα Σαββατόβραδα έζησε η Μύκονος εν μέσω τουριστικής περιόδου, με τα νέα μέτρα να προκαλούν παγωμάρα, καθώς το νησί έφτασε από την πρωτιά στους εμβολιασμούς (άνω του 85%) έφτασε στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κατά 41,43% που όμως έχει ξεκινήσει τις μαζικές ακυρώσεις ενώ η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να βάλει την Πάρο στο ίδιο καθεστώς.
Υπενθυμίζεται ότι έως και τις 26/7 υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες (01:00-06:00), ενώ η διασκέδαση γίνεται στα… μουγκά, καθώς δεν επιτρέπεται η μουσική στα μαγαζιά.
Παράλληλα, τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.
Το lockdown έχει σοκάρει τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, καθώς ήδη άρχισαν οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ τουριστικά γραφεία από το εξωτερικό ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση που επικρατεί
Το κύμα των ακυρώσεων που σχηματίστηκε όλο και θα μεγαλώνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα αφού τα email σε ξενοδοχεία, beach club και εστιατόρια πέφτουν σαν τη βροχή.
Ήδη στο νησί γίνεται λόγος για χιλιάδες canselations σε κρατήσεις από το εξωτερικό για τα ξενοδοχεία και τις βίλες, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και επιχειρηματίες δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το σοκ της χθεσινής μέρας.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά μεγάλος ξενοδόχος σε φίλους του «όλα δείχνουν ότι πάμε για ακυρώσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό» αφού οι πελάτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν την κράτηση τους σε νέες ημερομηνίες που τους προτείνονται.
Πάμπλουτος Ισραηλινός που είχε προπληρώσει βίλα στο νησί με 50.000 ευρώ για δεκαήμερη παραμονή, έφυγε χθες μετά από τρεις μόλις ημέρες μαζί με τους φίλους του, όλοι απογοητευμένοι από το «σφράγισμα» της Μυκόνου.
Μύκονος: Η αντίδραση των επιχειρηματιών
Την αντίθεσή του στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν εξέφρασαν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά ‘Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι «Έλληνες»».
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως «λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
«Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί. Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση ( προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας» τονίζουν σε άλλο σημείο.
Σε αντιπρόταση των μέτρων, που εξήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, το μεσημέρι του Σαββάτου, προχώρησε ο σύλλογος επιχειρηματιών Μυκόνου.
Οι επιχειρηματίες της Μυκόνου ακούγοντας με έκπληξη τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένουν πλέον τον ΦΕΚ, μέσα στον οποίο ζητούν, να ενταχθούν οι αντιπροτάσεις τους, που αναγράφονται παρακάτω.
Σε περίπτωση ωστόσο που κάτι τέτοιο δεν υλοποιηθεί και τα όσα αναφέρουν, δεν θα υπάρχουν μέσα στον ΦΕΚ, τότε θα προχωρήσουν όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας σε κινητοποιήσεις, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και ενδέχεται να κλείσουν και τελείως τις επιχειρήσεις τους, κάτι το οποίο φαντάζει καταστροφικό τόσο για το νησί της Μυκόνου και την οικονομία του, όσο και στο σύνολο του τουρισμού στη χώρα μας.
Δεν είναι μόνο η Μύκονος που… είναι στο κόκκινο. Πάρος (ίσως η επόμενη όπου θα ληφθούν μέτρα), Ίος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Σαντορίνη παρουσιάζουν ανησυχητικά στοιχεία, επίσης.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ για τη εξέλιξη των ενεργών κρουσμάτων στο «νησί των Ανέμων».
17 Ιουνίου: 9 ενεργά κρούσματα
7 Ιουλίου: 65 ενεργά κρούσματα
16 Ιουλίου: 418 ενεργά κρούσματα
331 την τελευταία εβδομάδα, που σημαίνει τετραπλασιασμός μέσα σε αυτό το διάστημα.
Στην Πάρο, τα αντίστοιχα στοιχεία είναι:
1 Ιουλίου: 3 ενεργά κρούσματα
7 Ιουλίου 9 ενεργά κρούσματα
16 Ιουλίου: 131 ενεργά κρούσματα