Στις 14.000 ευρώ ανέρχεται το μέσο ποσό της επιδότησης των παγίων δαπανών που θα λάβουν με τη μορφή πιστωτικού σημειώματος 30.922 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του, οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα των παγίων δαπανών απασχολούν 253.360 εργαζόμενους.
Από αυτές οι 25.713 επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες καθώς έχουν από 1 έως 10 εργαζόμενους. Οι μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. να δώσει το Ok για το πρόγραμμα, εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του μέτρου στήριξης και αμέσως μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα όπου οι επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν θα υποβάλουν την οριστική αίτηση επιλέγοντας ποιο ποσό θα χρησιμοποιήσουν για εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων και ποιο για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν από τον Ιούλιο έως και το Δεκέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στις ωφελημένες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται:
- 10.356 επιχειρήσεις της εστίασης
- 3.475 επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού
- 4.019 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
- 1.272 επιχειρήσεις του κλάδου του χονδρεμπορίου
- 1.488 επιχειρήσεις των χερσαίων μεταφορών.
- 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας
Από τις επιχειρήσεις των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε, 1.497 έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες από τις πάγιες δαπάνες.
Φορολογικές δηλώσεις
Για τις φορολογικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περίπου 3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, που αφορούν περίπου 4 εκατ. φυσικά πρόσωπα, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα. Από τις δηλώσεις αυτές, το 53% είναι μηδενικές και το 17% πιστωτικό. Δηλαδή, 70% δεν πληρώνουν φόρο ή έχουν επιστροφή. Αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% φέτος είναι απόλυτος ρεαλιστικός και εφικτός και μάλλον θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι ενδείξεις είναι θετικές αναφέροντας την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός τον Απρίλιο του 2021 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση 14,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, τον Μάιο υπήρξε αύξηση 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, τον Ιούνιο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 16,9% και το πρώτο δεκαπενθήμερο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφουν αύξηση 23,2%.