Εκτός των ενισχύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση στους πυρόπληκτους βρίσκονται αρκετοί πολίτες που τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές, όπως στα Βίλια και στην Κερατέα.
Ο λόγος ειναι οτι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πακέτο στήριξης, για να αποζημιωθεί ένας πυρόπληκτος θα πρέπει να είναι «ιδιοκτήτης κτιρίου το οποίο βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 27η Ιουλίου 2021 και ως την 13η Αυγούστου 2021 και για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πιθανό να αναθεωρήσει τα συγκεκριμένα όρια προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι πυρόπληκτοι στην «ομπρέλα» των αποζημιώσεων. Δηλαδή να επεκταθεί η χρονική περίοδος και το εύρος των περιοχών που θα αποζημιωθούν, κάτι που λογικα θα συμπαρασύρει και την προθεσμία υποβολής αιτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης είναι η 30/9/2021, ενώ ειδικά, για την έγκαιρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10/9/2021. Το Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, που λογικά θα ισχύσει για όλες τις περιοχές οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
α) είναι ιδιοκτήτες κτιρίου το οποίο βρίσκεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 27η Ιουλίου 2021 και ως την 13η Αυγούστου 2021 ΠΝΠ και για τις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας,
β) είναι ιδιοκτήτες κτιρίου το οποίο έχει υποστεί βλάβες που προκλήθηκαν από τις ως άνω πυρκαγιές και το οποίο δεν ήταν εγκαταλελειμμένο, δεν βρίσκεται σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, σε αιγιαλό ή ρέμα και δεν ήταν πρόχειρη κατασκευή,
γ) εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι επιχείρηση, η επιχείρηση δεν έχει τεθεί σε αδράνεια, σε κατάσταση πτώχευσης ή σε εκκαθάριση από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ),
δ) εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι επιχείρηση, δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, η χρήση του ΑΦΜ της για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.