Η εβδομαδιαία απασχόληση στη χώρα μας υπερβαίνει τις 49 ώρες, καταγράφοντας πρωτιά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Την πρώτη θέση κατέχει η Ελλάδα και όσον αφορά στην εργασία το Σάββατο και την Κυριακή.
Αντίθετα σε σχέση με την ποιότητα της απασχόλησης η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ.
Στα κρίσιμα αυτά στοιχεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Θεσσαλονίκη της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που φέτος επικεντρώθηκε στην Κεντρική Μακεδονία (μελέτη για τα εργασιακά και μακρό-οικονομικά μεγέθη).
Για την απόφαση της ΓΣΕΕ να μην οργανώσει φέτος συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του κορωνοιού, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε «Δεν οργανώσαμε το συλλαλητήριο όχι γιατί δεν έχουμε αιτίες να εναντιωθούμε στις πολιτικές της κυβέρνησης αλλά γιατί θέλουμε να είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας. Δε θέλουμε να θολώσουμε το μήνυμα μας. Τους αγώνες άλλωστε τους κάνουν οι ζωντανοί».
Αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τα λόγια και να πάρει μέτρα. Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι η αύξηση των μισθών».
Με τη σειρά του ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ανάκαμψης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι « Η πορεία της οικονομίας αναμένεται θετική τους υπόλοιπους μήνες του 2021 ενώ θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το 2022 αν συνυπολογιστούν οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης. Ωστόσο χαρακτηρίζεται και πάλι αποδυναμωμένη σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης».
Εκτίμησε επίσης ότι το ΑΕΠ που αυξήθηκε κατά 16.2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο λόγω των εσόδων από τον τουρισμό.
Ωστόσο ο πληθωρισμός, η ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα διορθωτικά προβλήματα τείνουν να ανατρέψουν το θετικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, ο κ. Αργείτης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε εξαιτίας των lockdown το β εξάμηνο του 2020 στα 37 δις από 41 δις που ήταν πριν από την πανδημία. Η κατανάλωση αυξήθηκε και πάλι στα 41 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Αναφερόμενος στους μισθούς ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αμοιβών βρίσκεται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. «Θα έπρεπε λοιπόν κατά τη γνώμη μου η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% να έρθει τον Οκτώβριο και όχι τον Ιανουάριο του 2022, προκειμένου η χαμηλόμισθοι να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών.» κατέληξε ο κ. Αργείτης.