Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης διαχωρίζουν τους πολίτες στα πλαίσια της διασκέδασης σε εμβολιασμένους και μη. Συγκεκριμένα, σε εσωτερικούς χώρους της εστίασης θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες που σημαίνει ότι πολλοί το χειμώνα θα… ξεροσταλιάσουν! Οι καταστηματάρχες της εστίασης από την πλευρά τους εφοδιάζονται με σόμπες για να μη χάσουν την πελατεία τους.
Για να γλιτώσουν ό,τι μπορούν και να μη χάσουν όλη την πελατεία τους (στο κομμάτι των ανεμβολίαστων), οι καταστηματάρχες προχωρούν εδώ και μέρες σε μαζική προμήθεια σομπών για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, «το φαινόμενο της προμήθειας σομπών είναι μαζικότερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές και ήδη είναι εμφανές σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου λόγω των καιρικών συνθηκών τα βράδια δεν είναι πολύ ευχάριστη η εστίαση ή η διασκέδαση σε εξωτερικό χώρο».
Με όσα συμβαίνουν, έφτασαν στο σημείο να παραγγέλνουν σόμπες ακόμα και μαγαζιά που δεν είχαν επί χρόνια σόμπες στον εξωτερικό τους χώρο!
Λέει σχετικά ο κ.Καββαθάς: «Το φαινόμενο θα είναι μαζικότερο σε σύγκριση με τις χρονιές πριν τον κορωνοϊό. Ο χειμώνας έρχεται και οι συνάδελφοι προχωρούν στις απαραίτητες προετοιμασίες. Παράλληλα, αναζητούν οποιαδήποτε λύση, προκειμένου να μη χάσουν τους ανεμβολίαστους πελάτες τους και έτσι να μειώσουν την πτώση του τζίρου, εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, η οποία θα φτάσει στο 50%. Βάζουν σόμπες και αυτοί που δεν είχαν τις προηγούμενες χρονιές. Ήδη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι μεγάλες ηλικίες είναι δύσκολο να καθίσουν στον εξωτερικό χώρο τα βράδια».
Όσο για το παράλογο (ένα ακόμα) της υπόθεσης; «Εμείς είχαμε ζητήσει να υπάρξει επιδότηση για τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα μέσα στα καταστήματά μας, όπως έγινε στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να εισέρχονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Γιατί, δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν στα νοσοκομεία και όχι στα καταστήματα εστίασης; Επειδή δεν έγινε αυτό με τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα, οι συνάδελφοι προμηθεύονται σόμπες για τους εξωτερικούς χώρους».
Πόσο κοστίζει όμως μια σόμπα; Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης εξηγεί: «Το μέσο κόστος αγοράς ενός τέτοιου θερμαντικού μηχανήματος κυμαίνεται μεταξύ 200-250 ευρώ. Το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας τέτοιων θερμαντικών μηχανημάτων. Είτε λειτουργούν με ρεύμα είτε με αέριο, οι συσκευές αυτές είναι πολύ ενεργοβόρες. Αν το κάθε μηχάνημα λειτουργήσει για κάποιες ώρες την ημέρα, το κόστος φτάνει στα 20 ευρώ. Είναι λογικό οι επιχειρηματίες να προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν την πτώση του τζίρου, η οποία έρχεται».