Η κυβέρνηση του Μεξικού σκοπεύει να δώσει μονοπώλιο στο κράτος ως προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιθίου, ορυκτού στρατηγικής σημασίας, ιδίως για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με βάση πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που παρουσιάστηκε χθες Παρασκευή.

Στην προτεινόμενη αναθεώρηση, που εστάλη στη Βουλή, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εισηγείται επίσης το κράτος να διατηρήσει πλειοψηφική συμμετοχή στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διευκρίνισε ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

Αν εγκριθεί η αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος, η εκμετάλλευση των ορυκτών που χαρακτηρίζονται «στρατηγικής σημασίας» δεν θα εκχωρείται σε ιδιωτικές εταιρείες, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αδάν Λόπες κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

«Θα είναι το κράτος αυτό που θα προχωρά στην εκμετάλλευση και στην παραγωγή των συγκεκριμένων ορυκτών», ξεκαθάρισε.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε πάντως ότι οκτώ υπάρχουσες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιθίου στη χώρα θα μείνουν αλώβητες.

Η Αυστραλία, η Κίνα και η Χιλή είναι οι χώρες που κατατάσσονται πρώτες στην παγκόσμια παραγωγή λιθίου.

Το Μεξικό ωστόσο πιστεύεται πως διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου παγκοσμίως, στην πολιτεία Σονόρα (βόρεια), ανέφερε το 2019 ο εξειδικευμένος ιστότοπος Mining Technology.

«Η Σονόρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο», αναφέρει επίσης ο ιστότοπος της ιδιωτικής εταιρείας Bacanora Minerals, η οποία κατέχει το 77,5% στο σχήμα που έχει αναλάβει να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την κινεζική εταιρεία Ganfeng Lithium (22,5%).

Την πολιτεία Σονόρα λυμαίνονται διακινητές ναρκωτικών και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπει επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ενέργειας (CFE) θα διατηρήσει το 54% της μεξικανικής αγοράς ηλεκτρισμού ενώ το υπόλοιπο 46% θα το μοιραστεί ο ιδιωτικός τομέας.

«Αυτό σημαίνει ότι δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η CFE, θα ενισχυθούν, ενώ η προηγούμενη πολιτική συνίστατο στην ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων», σχολίασε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ο ΑΜΛΟ, όπως αποκαλείται στην πατρίδα του, κατηγορεί προκατόχους του ότι εφάρμοσαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιδεινώνοντας τη διαφθορά και τις ανισότητες στο Μεξικό, μια από τις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο όπου όμως κάπου οι μισοί από τους 126 εκατομμύρια κατοίκους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος επέμεινε ότι η μεταρρύθμιση δεν προβλέπει την «εθνικοποίηση ή την κρατικοποίηση» της CFE.