Ο παγκόσμιος δείκτης κατανάλωσης ηλεκτρισμού για Bitcoin από το Cambridge University δείχνει πως οι ισορροπίες άλλαξαν.
Η Κίνα έπεσε απότομα στο μηδέν, μετά την εφαρμογή των νόμων για την απαγόρευση του mining και τα πρωτεία πλέον κρατούν οι ΗΠΑ.
Το Σεπτέμβριο του 2019, στην Κίνα αντιστοιχούσαν τα 3/4 του παγκόσμιου mining. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση οδήγησαν σε μία αρχική πτώση 38%, ενώ μετά την ανακήρυξη όλων των Bitcoin συναλλαγών ως παράνομες, το mining στην Κίνα σταμάτησε να υπάρχει.
Πλέον, τα τελευταία δεδομένα που καλύπτουν τους τέσσερις μήνες έως και τα τέλη Αυγούστου, δείχνουν πως το Bitcoin mining λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ με 35.4%, ενώ ακολουθούν το Καζακστάν με 18.1% και η Ρωσία με 11%.
Το Καζακστάν ήταν το πρώτο που επωφελήθηκε από τη μαζική φυγή των Κινέζων miners, προσφέροντας καταφύγιο στις crypto εταιρίες και διευκολύνσεις στη μεταφορά του εξοπλισμού τους. Έτσι, διπλασίασε το μερίδιό του στο mining από τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την ομάδα του Cambridge, το Bitcoin καταναλώνει το 0.45% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού. Εδώ εγείρονται και περιβαλλοντικά ερωτήματα. Οι περισσότεροι miners στις ΗΠΑ αναζητούν φθηνές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που συνήθως συναντούν σε πολιτείες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η πολιτεία της Washington με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της. Στο Καζακστάν όμως, το 87% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από ορυκτά καύσιμα, με το λιγνίτη να αποτελεί το 70% της παραγωγής.