Εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99% από το 73% των εκπροσώπων των μετόχων που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.
Σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, στη ΓΣ αναφέρθηκε πως η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση ώστε να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
«Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ.
Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης, η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων.
Υπενθυμίζεται ότι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πήρε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.
Από το πρωί στους δρόμους οι εργαζόμενοι
Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποιήσαν μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν να «Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ»:
«Η απόφαση της διοίκησης, με εντολή της κυβέρνησης, για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου οδηγεί στην “απώλεια” της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας. Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει.
Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη απόπειρα. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μια μάχη, ίσως έναν κρίσιμο αγώνα. Η ΔΕΗ, αν προχωρήσει η ΑΜΚ όπως σχεδιάζεται, δεν θα είναι η ίδια εταιρία με αυτή στην οποία εργαστήκαμε. Θα έχει χάσει οριστικά το Δ. Το Δ της Δύναμης και του Δημοσίου Συμφέροντος. Έχουμε χρέος, απέναντι στους καταναλωτές, στις οικογένειές μας αλλά και στην ιστορία μας να ακουστεί η φωνή μας και να αγωνιστούμε : Έχουμε χρέος Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.