Επιστρέφει η «κανονικότητα» από τη νέα χρονιά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο με βάση τις ηλεκτρονικές αποδείξεις αλλά και τα τεκμήρια.
Πιο συγκεκριμένα για όσους δεν καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, μαζί με τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν δύο από τα βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις, που θα κατατεθούν το 2022. Οριστικές αποφάσεις, όπως αναφέρεται, από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να ληφθούν τον Φεβρουάριο.
Η πορεία φέτος των ηλεκτρονικών συναλλαγών δείχνει ότι υπήρξε ανάταξη της ζήτησης και άρα δε φαίνεται να καταγράφεται κάποιο πρόβλημα όπως πέρυσι, όπου πολλοί δε συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις κι έτσι απηλλάγησαν από τη σχετική υποχρέωση.
Mε βάση τα ισχύοντα, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.
Hδη έχει προαναγγελθεί ότι θα θεσπιστούν κίνητρα και εκπτώσεις 30% από το εισόδημα εφόσον καταγράφονται ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν «υψηλές επιδόσεις» στη φοροδιαφυγή, όπως υπηρεσίες ψυκτικών- κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίας.
Επίσης με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας.
Στο μεταξύ, αναμένεται να ισχύσουν και πάλι σε καθολική βάση τα τεκμήρια σε αντίθεση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ιδιοκατοικούμενες ή νοικιασμένες κατοικίες, τα δίδακτρα, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κτλ λειτουργούν ως τεκμήρια διαβίωσης και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν εισοδήματα που τα δικαιολογούν.
Πέρυσι, για όσους είχαν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία τα τεκμήρια δεν ίσχυσαν, ωστόσο για άλλες κατηγορίες, για τις οποίες δεν υπήρξαν εξαιρέσεις, έφεραν σημαντικές επιβαρύνσεις. Έτσι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2020, 1,8 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν έξτρα φόρο λόγω τεκμηρίων.