ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

«Βαρίδι» για την οικονομία το ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα – Άλυτο το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων

«Βαρίδι» για την οικονομία το ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα – Άλυτο το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων

Και όμως ενώ όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να «πυροδοτηθεί» ξανά παρά την βαριά φορολόγηση σε ότι κινείται και ότι πετάει, ο ασθενής κρίκος της οικονομικής αυτής αναγέννησης και ανασυγκρότησης παρουσιάζεται να είναι οι εγκλωβισμένες στα «κόκκινα» δάνεια τράπεζες

Kι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές όπου θα διεκδικήσει επιτόκιο ακόμα και της τάξης του 4,3% με τις ευλογίες των δανειστών μάλιστα.

Μια μεγάλη ευκαιρία ακόμα και για αλματώδη ανάπτυξη βρίσκει μπροστά της εμπόδιο και «βαρίδι» το ανύπαρκτο επί της ουσίας τραπεζικό σύστημα.

Δεν είναι οι ίδιες οι τράπεζες χρηματοδοτήσιμες, συνεπώς δεν είναι σε θέση να κινήσουν νέους χρηματοδοτικούς πόρους ικανούς να προσφέρουν τη μόχλευση που χρειάζεται η οικονομία. Εν ολίγοις δεν προσφέρουν νέες χορηγήσεις και όλη τους η δραστηριότητα εξαντλείται στα παλαιά προβληματικά δάνεια και στο πως θα τα διαχειριστούν.

Ουσιαστικά , οι τράπεζες έχουν μπλέξει σε αέναες δικαστικές εκκρεμότητες και δεν μπορούν να δράσουν με την απαιιτούμενη ταχύτητα και αποφασιστικότητα και δεν μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική αναγέννηση η οποία ξεκίνησε από… μόνη της από τους ίδιους τους πολίτες που το πήραν απόφαση ότι έτσι έχει η κατάσταση, προσαρμόστηκαν και σκέφτονται τρόπους να παράξουν χρήματα.

Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από τους φορολογούμενους για την ανακεφαλαιοποίησή των τραπεζών χωρίς όμως να έχει υπάρξει ένα απτό αποτέλεσμα που θα ήταν να παίξουν τον ρόλο τους που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Έχουμε δηλαδή ένα εσωστρεφές τραπεζικό σύστημα που ασχολείται μόνο με τα δικά του προβλήματα τα οποία και προσπαθεί να επιλύσει με τα λεφτά των άλλων (Other People’s Money όπως ονομάζονταν η ταινία με τον θρυλικό Ντάνι Ντε Βίτο)

Η οικονομία με τη βοήθεια του τουρισμού δείχνει να παίρνει μπροστά. Το φαινόμενο του τουρισμού θα κρατήσει για πολλά χρόνια καθώς η γερμανική Fraport έχει την εκμετάλλευση των αεροδρομίων και αυτό αυτόματα έκανε τους Γερμανούς tour operators πολύ φιλικούς με την Ελλάδα με αποτέλεσμα να καταφτάνουν εκατομμύρια τουριστών στην Ελλάδα.

Τουρίστες σημαίνουν, κίνηση στα αεροδρόμια και αυτό συνεπάγεται κέρδη για την… Fraport.

Κάτι ανάλογο αναμένεται και από την ιταλική πλευρά καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει περιέλθει σε ιταλικά χέρια

Και έτσι ενώ προς το τέλος του 2016 και τις αρχές του 2017 οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και η κατανάλωση είχαν αρνητικό πρόσημο, πλέον έχουν αυξητική τάση και ήδη υπάρχουν πολλές προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ αρκετά πάνω από το 2%

Εφέτος σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα είναι η πρώτη χρονιά από το 2009 που το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό υψηλότερο του 2%.

Τα στοιχεία είναι τα εξής:

– Η βιομηχανική παραγωγή και η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 6,8% και 4,3% αντίστοιχα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου.

– Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 20,6%.

– Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών και ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 4,6% και 3,0% αντίστοιχα τον Απρίλιο και αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,2% και 2,6% αντίστοιχα το 2017.

-Το κυριότερο, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,8% στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης 46,6% των επενδύσεων σε μηχανολογικό, τεχνολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό. Τώρα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,1% το 2017.

– Ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 70% τον Μάρτιο και κατά 16,7% στο πρώτο τρίμηνο, εξέλιξη που σηματοδοτεί την ανάκαμψη των επενδύσεων σε κατοικίες ως το τέλος του έτους.

Με βάση στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές ήταν αυξημένες κατά 15,4%. Μάλιστα, η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών συνεχίστηκε και τον Μάιο.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των συνολικών εξαγωγών αγαθών ανήλθε στο 25,3% ενώ η αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών ανήλθε στο 20,6%.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η αύξηση των εισαγωγών οδηγεί μετά από πολλούς μήνες στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, μέρος του οποίου αναμένεται να καλυφθεί από τα έσοδα του τουρισμού τα οποία έπειτα από ενάμιση χρόνο αυξάνονται

Με βάση τις εξελίξεις στο ζήτημα του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίπτωση των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν θετική, αντίθετα με την αρνητική επίδραση του πρώτου τριμήνου του 2017, διάστημα στο οποίο το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι πλέον βάσιμη η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ το 2017 κοντά ή και πάνω από τον στόχο (2,3%) του προγράμματος για το 2017.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.