Ένα «κύμα» μεγάλων επενδύσεων αναμένεται να «χτυπήσει» την χώρα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αναμενόμενη δοκιμασική έξοδο στις αγορές
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναμένονται επενδύσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ καθώς ήδη, μέσω του Παραθύρου για τις Υποδομές και την Καινοτομία, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε οκτώ έργα.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι για τρίτη σερί χρονιά πρώτη σε απορρόφηση ΕΣΠΑ στην Ευρωζώνη, με τον Αλέξη Χαρίτση να πιστώνεται την ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, με την ειδοποιό διαφορά ότι τα κοινοτικά κονδύλια πλέον δεν είναι προσανατολισμένα σε μία ντουζίνα επιχειρήσεις αλλά στον χώρο των μικρομεσαίων.
Επίσης μέσω του Παράθυρου για την εγγύηση της χρηματοδότησης κυρίως ΜΜΕ, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ.
Πέρα από την παραπάνω εξαιρετική απόδοση της χώρας μέσω του «Σχεδίου Γιούνγκερ» και δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSΙ) αποτελεί ένα μόνο από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για το 2016 η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ πενταετίας, όσον αφορά στη συνολική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.
Συγκεκριμένα, οι εγκρίσεις δανείων για το 2016 αντιστοιχούν σε 2,365 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα τα χρήματα που διατέθηκαν στην αγορά αντιστοιχούν σε 1,420 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο καθιστά την Ελλάδα ως έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους της ΕΤΕπ στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας.
Τέλος, ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, έχουν ήδη υπογραφεί 687 εκατ. ευρώ νέων συμβάσεων, ενώ για το πρώτο τετράμηνο προγραμματίζονται εκταμιεύσεις 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θέτουν τις βάσεις για νέο ρεκόρ επενδύσεων το 2017.
Συνολικά για το 2017, προγραμματίζονται υπογραφές νέων συμβάσεων ύψους 2 δισ. ευρώ με αντίστοιχες εκταμιεύσεις 1,8 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του ΑΕΠ!).
Οι τελευταίες περιλαμβάνουν απευθείας δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, στήριξη σε δήμους, σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης στον τομέα του εμπορίου και εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
«Οι ανάγκες για επενδύσεις στη χώρα είναι τεράστιες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα, και η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται όλες τις πηγές χρηματοδότησης, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το EFSI, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς», σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Νέες επενδύσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας αρκετά εκατομμύρια εισρέουν ήδη στην οικονομία μας για μεγάλες επενδύσεις. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται φέτος ή ανακοινώθηκαν φέτος και θα ολοκληρωθούν άμεσα ή τα επόμενα χρόνια οι εξής μεγάλες επενδύσεις:
– Από το 2015 είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται φέτος η επένδυση της Nestle στα εργοστάσια παγωτού και καφέ που διατηρεί στη χώρα μας. Η ελβετική εταιρεία έδωσε 3 εκατ ευρώ το 2015 και θα δαπανήσει 16,5 εκατ ευρώ μέχρι το 2017 για να ολοκληρώσει την επένδυση.
– Η Carlsberg πραγματοποιεί ένα πενταετές πλάνο επενδύσεων ύψους άνω των 50 εκατ ευρώ από το 2015 μέχρι το 2019 για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της Μύθος Ζυθοποιία και Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Το νέο σχήμα με την επωνυμία «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» θα έχει ισχυρή μετοχική σύνθεση όπου ο όμιλος Carlsberg θα συμμετέχει με ποσοστό 51% .
– Η Vodafone πραγματοποιεί επενδύσεις με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και θα δαπανήσει συνολικά 500 εκατ ευρώ από το 2016 μέχρι το 2020
– Η Παπαστράτος Philip Morris International ανακοίνωσε ότι προχωράει φέτος σε επένδυση 300 εκατ ευρώ στη χώρα μας δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας για την μονάδα παραγωγής του νέου προϊόντος IQOS στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
– Η σουηδική Sobi προχωράει σε επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρεία βιοτεχνολογίας με σημαντικό έργο στη πρωτεϊνική βιοχημεία και την ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών παραγόντων. Δέσμευση της Sobi είναι μέσω καινοτόμων θεραπειών να καλύψει ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους. Η εταιρεία διαθέτει παρουσία σε 24 χώρες, παρέχοντας θεραπείες σε ασθενείς σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως.
– Ο διεθνής γαλλικός όμιλος ξενοδοχείων Accor Hotels Group ανακοίνωσε για φέτος την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα με την υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία polis H.M.S.A. για την ανάπτυξη του πρώτο ξενοδοχείου Ibis Styles στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για μία διεθνή αλυσίδα 367 μη τυποποιημένων ξενοδοχείων γνωστά για το ξεχωριστό design τους.
– Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κοινοπραξία της Deutsche InvestEquity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (Ιβαν Σαββίδης) και Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA). Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από την προσφορά των 231.926 εκατ ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ ευρώ την επόμενη επταετία αλλά και αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις. Σημειώνεται επίσης ότι ο παραχωρησιούχος καλείται να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000 TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.
– Σύμβαση 30 ετών υπέγραψαν φέτος για 14 ελληνικά αεροδρόμια η Fraport Greece και η θυγατρική της Dufry «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών». Η σύμβαση προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των σημερινών εμπορικών χώρων από 5000 τμ σε περισσότερα από 12.000 τμ. Τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, θυγατρική της Dufry θα έχουν την αποκλειστικότητα στη δραστηριότητα λιανικού εμπορίου στους ελεγχόμενους χώρους εντός των αεροδρομίων και δεσμεύεται να παρέχει επιπέδου υπηρεσίες στους επιβάτες.
– Η διεθνής αλυσίδα Wyndham Hotel Group ανακοίνωσε φέτος πως αναλαμβάνει τη διαχείριση του ξενοδοχείου Poseidon Resort στο Λουτράκι και θα λειτουργεί υπό δύο διαφορετικά σχήματα, Wyndham και Ramada ενώ η τελευταία συμφωνία της εταιρείας αφορά δυο ξενοδοχεία στην Αττική το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso στη Βραβρώνα και το Aquamarina στο Μάτι. Η επένδυση προγραμματίζεται αν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη σεζόν και τα ξενοδοχεία θα δέχονται κρατήσεις από τις αρχές του 2018.
– Ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2017 η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (20 εκατ ευρώ) έκανε η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Trastor ΑΕΕΑΠ και τα κεφάλαια θα διατεθούν για την απόκτηση νέων ακινήτων
– Υπεγράφη συμφωνία για την είσοδο της Partners με 61,3 εκατ ευρώ για την απόκτηση του 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Lamda Malls ΑΕ η οποία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών Lamda Δομή ΑΕ και Πυλαία ΑΕ και στις οποίες ανήκουν, αντίστοιχα, τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos.
Τέλος ανακοινώθηκε φέτος η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα από την CVC Capital Partners, με έδρα το Λουξεμβούργο, για 80 εκατ ευρώ. Η Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς ιδιώτες μέσω του νοσοκομείου Metropolitan.
800 + 2 επενδυτικά πρότζεκτς προ των πυλών
Την ίδια ώρα, η δίψα… για επενδύσεις επιβεβαιώνεται και από τα απολογιστικά στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις, διεκδικώντας τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που αποκαλύπτει η «ΕΠΕΝΔΥΣΗ», μέχρι και τις 2 Ιουνίου είχαν κατατεθεί στις Υπηρεσίες των αρμόδιων Διευθύνσεων, που εποπτεύουν ο ίδιος ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο γενικός γραμματέας Λόης Λαμπριανίδης, 802 αιτήσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ.
Αν και ο τρέχων Αναπτυξιακός Νόμος έχει χαρακτηριστεί ως και «φειδωλός» για τις ενισχύσεις που παρέχει, λόγω της στενής δημοσιονομικής κατάστασης, εντούτοις τα στοιχεία από τα ειδικά καθεστώτα που έχουν προκηρυχθεί δείχνουν μεγάλη ζήτηση από επιχειρήσεις, ενώ το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι η ζήτηση εκδηλώνεται σε παραγωγικούς και δυναμικούς κλάδους της Οικονομίας.
Αξίζει να τονιστεί, λοιπόν, ότι οι επενδύσεις που επιθυμούν να κάνουν οι επιχειρήσεις κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής, και έπονται λοιπές υπηρεσίες.
Πιο αναλυτικά, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και μαρίνες, με 260 αιτήσεις επιχειρηματικών σχημάτων να ζητούν ενισχύσεις για έργα συνολικού ύψους 982,3 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί αμέσως μετά η βιομηχανία με 211 αιτήσεις και προϋπολογισμό επενδύσεων 604,3 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους τομείς είναι το φάρμακο, το χαρτί, το ξύλο, τα πλαστικά, τα δομικά υλικά κ.λπ.
Η αγροδιατροφή, και για την ακρίβεια η παραγωγή και η μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι ο τρίτος κλάδος σε αξία. Στα 404,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των επενδύσεων από 260 αιτήσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει για την επεξεργασία και τη συντήρηση φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, γαλακτοκομικών και κρέατος.
Στις 71 ήταν οι αιτήσεις για έργα λοιπών υπηρεσιών, αξίας 130,1 εκατ. ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος… των ειδών των κινήτρων συγκεντρώνουν οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις. Από τις 802 αιτήσεις οι 372 ζητούν την πρώτη μορφή κινήτρου και το συνολικό ύψος των επενδύσεων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ.
Στις 339 είναι οι αιτήσεις για επιχορήγηση και τα έργα που θέλουν τις ενισχύσεις είναι σε αξία 718,4 εκατ. ευρώ. Μόλις 41 είναι οι αιτήσεις για επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και ο προϋπολογισμός αυτών των έργων είναι στα 90,8 εκατ. ευρώ.
Η δίψα για επενδύσεις… αποτυπώνεται και στο είδος της επένδυσης που θέλουν να κάνουν οι εταιρείες. Στις 330 ανέρχονται οι αιτήσεις για τη δημιουργία νέας μονάδας, με τα έργα να υπολογίζονται σε 869,6 εκατ. ευρώ.
Αλλες 300 είναι για την επέκταση της δυναμικότητας, με τις αιτούμενες προς ενίσχυση επενδύσεις τους να είναι της τάξης των 770 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι αιτήσεις έχουν υποβάλει και επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν θεμελιώδη αλλαγή παραγωγικής δραστηριότητας. Εχουν καταμετρηθεί 104 τέτοιες προτάσεις, με τον προϋπολογισμό των έργων να είναι στα 288,8 εκατ. ευρώ.
Τα 802 επενδυτικά σχέδια που ζητούν κίνητρα κατανέμονται σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η πλειονότητα, μάλιστα, (186), ύψους 503,8 εκατ., ευρώ έχουν ως στόχο την Κεντρική Μακεδονία. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Αττική με 91 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 195,6 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον είναι επίσης και το στοιχείο που δείχνει ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών το Νότιο Αιγαίο. Πρόκειται για 73 επενδυτικές προτάσεις, αξίας 306,1 εκατ. ευρώ, ενώ και στην Κρήτη το ενδιαφέρον καταμετράται σε 76 αιτήσεις για ενισχύσεις έργων 161,8 εκατ. ευρώ.
Υψηλοί σε αξία είναι και οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο προϋπολογισμός τους είναι στα 187 εκατ. ευρώ και προτάθηκε από 56 επιχειρήσεις. Εξήντα αιτήσεις έχουν κατατεθεί για επενδύσεις 177 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα.
Ενθαρρυντική είναι και η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Οι πολύ μικρές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν 315, με συνολικό προϋπολογισμό 509,3 εκατ. ευρώ.
Στις 225 ήταν οι αιτήσεις μικρών επιχειρήσεων για έργα 468,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεσαίες ήταν 170 με επενδυτικά σχέδια ύψους 585,9 εκατ. ευρώ. Στις 92 είναι οι μεγάλες εταιρείες που διεκδικούν κίνητρα για έργα αξίας 558,3 εκατ. ευρώ.