Η Ρωσία κέρδισε τις ΗΠΑ για άλλη μια φορά στην γεωστρατηγική σκακιέρα καθώς υπέγραψε με την Βενεζουέλα την συμμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους βάσει της οποίας το Καράκας θα αποπληρώσει στη Μόσχα ποσό ύψους 3,15 δισεκ. δολαρίων σε 10 χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Καράκας δεν έχει ζητήσει άλλη βοήθεια από τη Μόσχα, πέρα από τη συμφωνία αυτή.
Η Βενεζουέλα δανείστηκε από τη Ρωσία στα τέλη του 2011, αλλά δεν κατέφερε να είναι συνεπής στην καταβολή των πληρωμών το 2016, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση.
Λίγες ώρες νωρίτερα -και μετά την απόφαση ενός ακόμη οίκου αξιολόγησης, του Fitch, να κηρύξει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας– η Κίνα, η μεγαλύτερη πιστώτρια της Βενεζουέλας, εξέφραζε την εκτίμηση ότι το Καράκας μπορεί «να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο» το πρόβλημα με το χρέος του.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι και η Κίνα θα ακολουθήσει κοινή γραμμή με την Ρωσία ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα αποκομίζοντας προφανώς πρόσβαση και αυτή στα μεγαλύτερα αποθεματικά του πλανήτη σε πετρέλαιο
Η Βενεζουέλα έχει εξωτερικό χρέος, που εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 20 με 30 δισεκατομμύρια οφείλει στην Κίνα.
«Προς το παρόν η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς συνεχίζεται κανονικά», δήλωσε σήμερα ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας μπορούν να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις υποθέσεις τους, περιλαμβανομένου του προβλήματος με το χρεος τους», πρόσθεσε ο Γκενγκ.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει δηλώσει ότι το Καράκας διαπραγματεύεται με το Πεκίνο για το χρέος του.
Η Βενεζουέλα υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση της τιμής του αργού.
Είναι όμως η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Για να γίνει κατανοητό αυτό, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 5η θέση. Η πραγματικότητα επομένως είναι ότι ο βασικός στόχος είναι να μπει «χέρι» στον πλούτο της Βενεζουέλας.
Η «φανταστική» σημερινή χρηματοπιστωτική οικονομία έχει τις δυνατότητες να χρεοκοπήσει ακόμα και χώρες με μεγάλους φυσικούς πόρους ειδικά αν οι ηγεσίες τους δεν είναι προσεκτικές.
Η Μόσχα αντιλήφθηκε ότι έτσι όπως πήγαινε η κατάσταση με το αμερικανικό εμπάργκο ήταν θέμα χρόνου να ανατραπεί ο Ν.Μαδούρο και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα να χαθεί ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας στη Ν.Αμερική και να απωλεστούν τα μεγαλύτερα διακριβωμένα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Ηδη η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει το αμερικανικό εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να αγοραστεί σύγχρονος εξοπλισμός για την εξόρυξη του πετρελαίου και πολλά πηγάδια να είναι ανενεργά.
Η συμφωνία προβλέπει ότι ρωσικές εταιρείες θα αναλάβουν την πώληση στην διεθνή αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Rosneft και της Gazprom, ενώ θα αναληφθεί ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εξόρυξης στα πετρελαϊκά πεδία από τις ρωσικές εταιρείες, όπως και η διενέργεια νέων γεωτρήσεων, ειδικά σε θαλάσσια κοιτάσματα.
Επίσης η Ρωσία θα αποπληρώσει τους Ρώσους εξαγωγείς για τα προϊόντα που έχει ήδη λάβει η χώρα.
Στα “ψιλά” της συμφωνίας, το ρωσικό Ναυτικό θα αποκτήσει σειρά διευκολύνσεων σε λιμένες της Βενεζουέλας.
Όλα αυτά έτρεξε να προλάβει σήμερα η S&P αλλά πλέον είναι πολύ αργά, ο Β.Πούτιν κινήθηκε έγκαιρα και άσχετα με το τι η Δύση προπαγανδίζει ο πρόεδρος Μαντούρο έχει ακόμα λαϊκό έρεισμα διότι απλούστατα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα δεν ξεχνούν ότι στις προς Τσάβες εποχές δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τώρα το Πεκίνο ετοιμάζεται και αυτό να προχωρήσει σε παρόμοια συμωνία και έτσι οι πλούσιοι ενεργειακοί πόροι της Βενεζουέλας θα βρεθούν υπό τον έλεγχο του Κινεζορσικού άξονα