Ο Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτρης Τζώρτζης μίλησε για τους στόχους της εταιρίας του. Είπε ότι η εταιρία είναι πολύ ισχυρή, με εμπειρία 30 ετών και συνεπώς με υψηλούς στόχους.
Οι στόχοι είναι η επέκταση της ΔΕΠΑ στην λιανική αγορά ενέργειας, η προμήθεια ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η πλήρης κάλυψη της χώρας μας με την παροχή φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές, η επέκταση του συμπιεσμένου αερίου και η ανάπτυξη υποδομών. Για τις υποδομές, αναφέρθηκε τόσο στους αγωγούς Poseidon, ITG & EastMed αλλά και στο πρόγραμμα GasTrade, του οποίου η μελέτη αναμένεται να υλοποιηθεί στο β’ εξάμηνο του 2018 και να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020. «Είναι ένα έργο βιώσιμο και επενδυτικά προσιτό που θα εξασφαλίσει τις πηγές και τον Δυτικό διάδρομο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Υδρογονανθράκων της Κύπρου, κ. Πάνος Κελάμης είπε ότι «τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με τις κοιτάσματα – χωρίς αποθέματα δεν έχουμε τίποτα». Τόνισε ότι οι τιμές φυσικού αερίου είναι αδύνατο να προβλεφθούν και επεσήμανε ότι ο πλανήτης χρειάζεται πολλή ενέργεια που είναι αλληλένδετη με την ευημερία. «Το ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του τα ορυκτά καύσιμα. Η EastMed είναι το νέο Ελ Ντοράντο για το φυσικό αέριο». Τέλος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην εκτέλεση ενός στρατηγικού σχεδιασμού και ότι σε 1.5 χρόνο θα έχει ήδη 2 γεωτρήσεις.
Ο καθηγητής Ούζι Αράντα από το Ισραήλ σε ερώτηση πως βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αυτή την εποχή αναταραχών είπε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες από τις οικονομικές και οι θρησκευτικές ισχυρότερες όλων. Το Ισραήλ στοχέυει σε μελλοντικές κατακτήσεις και στην υπεράσπιση των πηγών της». Μίλησε για νέους πρωταγωνιστές στην περιοχή, τη Ρωσία και το Ιράν που έχουν στην ατζέντα τους την κατάκτηση μίας θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι στόχοι μας δεν πρέπει να είναι μεγαλεπίβολοι αλλά μετριασμένοι, ώστε να μην οδηγηθούμε σε απώλειες και απογοητεύσεις. Η περιοχή είναι περίπλοκη και απαιτεί σύνεση, προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση», τόνισε.
Ο κ. Γιάννης Μπασιάς μίλησε για το χρονικό και γεωγραφικό πλαίσιο της περιοχής και τόνισε ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη η έκθεση συμπερασμάτων από τα στοιχεία που συνέλεξαν από την περιοχή Νότια της Κρήτης και από το Ιόνιο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση γεωγραφικά με πολλά οικόπεδα προς διερεύνηση.