Τρεις είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να να επιστρέψει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές, τονίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.
Πρώτον η χώρα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Όσο και αν ενέχει σημαντικές οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα είναι βιώσιμο χωρίς αυτήν. Χωρίς την ελάφρυνση του χρέους οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα αυξηθούν πολύ πάνω από τα όρια, που το ΔΝΤ προσδιορίζει ως απαραίτητα, ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση, επισημαίνουν χαρακτηριστικά, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.
Δεύτερον, η συγκέντρωση ενός καθαρού μαξιλαριού ρευστότητας επαρκούς μεγέθους πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, μεγαλύτερο από τον στόχο των 20 δισ. ευρώ. Τέτοια «μαξιλάρια» τόνωσαν των εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχουν ενισχύσει την επιστροφή της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου στις αγορές, τονίζει ο επενδυτικός οίκος. Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, η Ελλάδα θα έρθει πιθανότατα αντιμέτωπη με αυστηρότερη νομισματική πολιτική κατά τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί η GS. Ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας μπορεί να δημιουργηθεί, εάν ο πιστωτές συμφωνήσουν να εκταμιεύσουν ένα επίπεδο κεφαλαίων ίσο με το πλήρες ποσό του προγράμματος, επισημαίνει η Goldman Sachs.
Τρίτον, η συμφωνία της εξόδου να περιλαμβάνει ένα καθαρό σύστημα κινήτρων που θα ενθαρρύνει την δημοσιονομική ορθότητα μεσοπρόθεσμα. Το να στηριχθεί η Ελλάδα αποκλειστικά στην πειθαρχία που επιβάλλουν οι αγορές δεν είναι μπορεί να μην είναι αρκετό, σημειώνει η GS, προσθέτοντας πως απαιτείται ένα σύνολο δημοσιονομικών προϋποθέσεων με ενισχυμένη εποπτεία σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους.
Εφόσον πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, η Goldman Sachs εκτιμά ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες σταδιακής σύγκλισης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τις αντίστοιχες των ομολόγων της στην ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, αν δεν εκπληρωθούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, θα μπορούσε η χώρα να εξακολουθήσει να θεωρείται ως μία «ιδιαίτερη περίπτωση» ευαίσθητη σε απρόβλεπτες κρίσεις με τις μακροοικονομικές προοπτικές της να παραμένουν ευάλωτες και το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο.
Πηγή: economy365.gr