Τα έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.
Προ διμήνου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας άναψε «το πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, κάτι εξάλλου το οποίο ήταν ένα από τα 110 προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης.
Αναλυτικότερα, στις 22 Φεβρουαρίου 2018, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την 111 σελίδων γνωμοδότησή της (29/2018) και με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις. Έτσι, το κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος πήρε τι δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφεία για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όμως, 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα.
Υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες ότι από το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά παράλληλα βλάπτει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγειές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον. Βλάπτει όμως και το χαρακτήρα της Πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, κ.λπ., το επίμαχο Π.Δ. δημιουργεί μια νέα πόλη μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό των Αθηνών, που μπορεί να υπερβεί τους 44.000 κατοίκους, με συντελεστή δόμησης προσαυξημένο κατά 70%, ενώ επιτρέπει τη δημιουργία 3 νέων τουριστικών ζωνών συνολικής έκτασης 1.092 στρεμμάτων.
Βασικά, κατά τους προσφεύγοντες, το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Την ίδια στιγμή η υλοποίηση των έργων παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υποχωρεί υπέρ του υπέρτερου συνταγματικού προβλεπόμενου δημόσιου συμφέροντος της τήρησης της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται εξαιρετικά το ευαίσθητο οικοσύστημα της ακτής, επιδεινώνοντας έτσι ταυτόχρονα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Τα πυρά των προσφευγόντων δέχεται πολλαπλώς η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους εκπονήθηκε εκ των υστέρων (ετεροχρονισμένα), ενώ δεν τηρήθηκε ο προβλεπόμενος χρόνος διαβουλεύσεων με τους τοπικούς παράγοντες, αλλά δεν εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς κατά τους κατοίκους, δεν εξέτασε, την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από την ανέγερση πληθώρας κτιρίων, αδιευκρίνιστου αριθμού, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, όπως και από τη δημιουργία 6 ουρανοξυστών (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.). Μάλιστα, για τους ουρανοξύστες επισημαίνουν ότι η μελέτη για τα υψηλά κτίρια είναι ελλιπής.
Τέλος, κατά τους προσφεύγοντες, είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών. Και αυτό γιατί οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.
Τι προβλέπει το Προεδρικό Διατάγμα
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, πολεοδομικά μεγέθη ως εξής:
-Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.
-Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ. της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
-Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τ.μ. που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
-Δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων με σκοπό, πέραν της αναψυχής, τη σύνδεση των αναπτύξεων με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και με τις στάσεις των άλλων μέσων συλλογικής μετακίνησης, καθώς και με τους μελλοντικούς ποδηλατοδρόμους κατά μήκος των λεωφόρων Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος.