ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Η Μεσόγειος ανάβει «φωτιά»: Οι Αιγύπτιοι βρήκαν κοίτασμα αερίου τριπλάσιο του Ζορ! – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η Μεσόγειος ανάβει «φωτιά»: Οι Αιγύπτιοι βρήκαν κοίτασμα αερίου τριπλάσιο του Ζορ! – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Υπερκοίτασμα τρεις φορές μεγαλύτερο από το ήδη τεράστιο κοίτασμα «Ζορ» ανακάλυψε η ΕΝΙ όπως αποκάλυψε ο πρώην υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου, Osama Kamal.

Ο πρώην υπουργός κατά την διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης είπε πως η ΕΝΙ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για ανακάλυψη ενός τρεις φορές μεγαλύτερου κοιτάσματος από το υπερμεγέθες «Ζορ».

Βάσει της ιστοσελίδας albawaba, ο πρώην υπουργός πετρελαίου δήλωσε ότι η ιταλική εταιρεία πρόκειται να αποκαλύψει μια άλλη ανακάλυψη «τέρας», καθώς τα αποθέματα του τεμαχίου Noor αναμένεται να αγγίξουν ακόμα και τα 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, τρεις φορές δήλαδή τα αποθέματα του Ζορ.

Την είδηση την επιβεβαιώνουν και πηγές της κυβέρνησης της Αιγύπτου

Ο ίδιος είπε ότι «Αν θυμάστε πριν από δύο μήνες, είπαμε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες ανακαλύψεις σε αυτόν τον τομέα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μεγάλη είδηση ​​θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο και τον υπουργό πετρελαίου μέσα σε λίγες μέρες».

Εξάλλου, ο υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El-Molla δήλωσε ότι η χώρα ενδέχεται να σταματήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο τέταρτο τρίμηνο. «Οι εξαγωγές πετρελαίου εκ του Ζορ, καθώς και η παραγωγή άλλων πετρελαϊκών πεδίων θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο El-Molla.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν περισσότερες προσφορές. Νομίζω αυτό ήταν. Η τοπική παραγωγή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μας», κατέληξε ο κ. Molla.

Εκπρόσωπος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού EΝΙ αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό της συγκεκριμένης αναφορά του πρώην υπουργού, όταν το Arab News επικοινώνησε μαζί του.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται παράλληλα πως η Αίγυπτος, αναμένει να προσελκύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος στις ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η χώρα σχεδιάζει επίσης να σταματήσει την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης.

Εκ παραλλήλου, η Αίγυπτος σχεδιάζει να αναστείλει τις κρατικές επιδοτήσεις για πετρέλαιο έως το 2019, στο πλαίσιο ενός σχεδίου οικονομικής μεταρρύθμισης.

Φυσικά οι εξελίξεις είναι κοσμογονικές. Η ΑΟΖ της Αιγύπτου είναι μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα καθώς είναι άμεσα συνορεύουσα με την ελληνική ΑΟΖ.

Τα κοιτάσματα αυτά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αποτελούν συνέχεια κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ και συγκεκριμένα νοτίως της Κρήτης στην περιβόητη «Λεκάνη του Ηροδότου».

Το pronews.gr έχει ενημερώσει για τις ενδείξεις από τα μέχρι τώρα στοιχεία που δείχνουν ότι κρύβεται εκεί ένας τεράστιος ενεργειακός πλούτος.

ι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ο αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.

Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.

Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.

Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.

Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο

Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι εταιρείες εκπροσωπούν χώρες με δυσανάλογα μεγέθη ακόμα και για την Τουρκία και εν τέλει η ίδια η ΕΕ έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στο οποίο δεν θα ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να βάλει «χέρι» ποτέ.

Η πρώτη γεώτρηση νότια της Κρήτης έχει προγραμματιστεί για το 2020.

Φυσικά όλα αυτά προμηνύουν εξελίξεις καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να έχει οριοθετήσει οριστικά την ΑΟΖ της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.